Ένα μεσημέρι συζητώντας χαλαρά με το δήμαρχο

0
4037

Σε χθεσινή συζήτηση με δημοσιογράφους, ο Γιάννης Μπουτάρης φάνηκε διατεθειμένος να μην αφήσει κανένα σύννεφο να σκιάζει τον ουρανό της δημαρχίας του, αποφασισμένος να γυρίσει σελίδα με τα πρόσωπα που βαδίζουν σε απόλυτη σύμπνοια μαζί του.

DSC03578

Σχολίασε τα λεγόμενα των προηγούμενων ημερών σχετικά με “το τέλος της Πρωτοβουλίας όπως την ξέραμε” με ήπιους τόνους.  Όσον αφορά για τη ρήξη που έχει επέλθει στην παράταξή του, απάντησε ότι θεωρεί τα πρόσωπα που δεν βρίσκονται στο σχήμα που συνθέτουν οι σημερινοί αντιδήμαρχοί του, κουρασμένα: “Ξεχάσαμε τη νεολαία” είπε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να γίνει νέο άνοιγμα με νέα πρόσωπα να θυμηθούμε ότι η Πρωτοβουλία από την ίδρυσή της βασιζόταν στην κοινωνία των πολιτών”.

Σχετικά με την απομάκρυνση Παναγιώτη Αβραμόπουλου απάντησε ότι δεν θεωρεί απομάκρυνση την πρόταση που του έκανε για ανάληψη της αντιδημαρχίας των Οικονομικών, αλλά αντίθετα θεωρεί τη θέση με μεγάλες ευθύνες που σημαίνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Δεν έδωσε πάντως κάποια απάντηση στην ερώτηση γιατί αρνήθηκε την αντιδημαρχία ο κ. Αβραμόπουλος. Συνέχισε όμως αρκετά δεικτικός: “Ποιος είπε ότι η θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ισόβια; Σε όλη την Ελλάδα οι Πρόεδροι των Δημοτικών συμβουλίων αλλάζουν στη μέση της θητείας”.

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι με τον Ανδρέα Κουράκη και τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο μπορεί να ίδρυσαν μαζί την Πρωτοβουλία γεμάτοι ζωντάνια το 2005, αλλά από τότε έχουν περάσει 10 χρόνια: “Δεν συνδιοικούν τη Δημαρχία. Τον τελευταίο λόγο και τις αποφάσεις τα έχω εγώ”. Ερωτηθείς για την πιθανότητα διάσπασης της Πρωτοβουλίας, ο δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος και λακωνικός: “Όποιος θέλει να φύγει, ας φύγει”

Όσον αφορά στον Ανδρέα Κουράκη σχολίασε το γεγονός της μη ανάθεσης της Αντιδημαρχίας των Τεχνικών έργων μιλώντας για διαφορά αντιλήψεων με το ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας. “Για παράδειγμα εκείνος είναι υπέρ του δημοσίου εγώ υπέρ του ιδιωτικού”. Και συνέχισε: “Ο Ανδρέας Κουράκης παραμένει στις επάλξεις, φυσικά, αφού έχει αναλάβει το θέμα του Σταθμού Βενιζέλου”.

Λίγο αργότερα αναφέρθηκε στην πρόταση συναίνεσης που του έγινε από αυτόν στην τελευταία συνάντησή τους: “Ο Ανδρέας μου παρουσίασε μια πρόταση πακέτο που περιλάμβανε την ανάληψη της Αντιδημαρχίας των Τεχνικών έργων, τη μεσολάβησή του ώστε ο Αβραμόπουλος να αναλάβει θέση Αντιδημάρχου με τον όρο να απομακρυνθούν τα μέλη της παράταξης που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις. Δεν την δέχτηκα”

Αναφερόμενος στον διαχωρισμό του σημαντικού τομέα της καθαριότητας από την Αντιδημαρχία Παππά σχολίασε: “Έχει μεγάλες ευθύνες ο Θανάσης Παππάς γι΄αυτό και προχώρησα σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι σε βαθμό πλημμελήματος και δεν ενέχουν δόλο, όμως. Δεν θα απομακρύνω ένα στέλεχος επειδή έχει δικαστικές διαμάχες, όλος ο κόσμος εμπλέκεται σε δικαστικές διαμάχες…”

Όσον αφορά για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα με τον οποίον δεν μιλάει καθόλου πια από το 2015 και τις πρόσφατες αναρτήσεις του στα social media, τις χαρακτήρισε πικρόχολες: “…δεν μπορεί κάποιος να εξακολουθεί να είναι μέλος της Πρωτοβουλίας και να μην υποστηρίζει τις αποφάσεις της δημαρχίας. Αν δεν του αρέσει μπορεί να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος και θα έπρεπε να το είχε κάνει ήδη, αν ήταν μάγκας…”.

Σχολίασε την στάση του κ. Καλαφάτη που δεν δέχτηκε να είναι παρών στην ψήφιση έγκρισης του δανείου από την ΕΤΕπ: “Αυτό το δάνειο είναι καλό για την πόλη και θα μας λύσει τα χέρια σε εκτέλεση έργων. Με στεναχωρεί που δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι”. Και συνέχισε: “Είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε τα έργα με τη χρηματοδότηση του δανείου ξεκινώντας  με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας για την οποία υπάρχει και η ολοκληρωμένη μελέτη του έργου αλλά είνια έτοιμη και η μελέτη εφαρμογής”. Σχετικά με την έλλειψη θέσεων πάρκινγκ που θα προκύψει είπε: “Στην προμελέτη της ανάπλασης υπήρχε η πρόταση δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ αλλά παραμερίστηκε αμέσως λόγω της εμπλοκής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει λόγω του θαλάσσιου τείχους που υπάρχει κάτω απ΄την Πλατεία. Υπάρχουν χώροι για πάρκινγκ πλησίον. Το λιμάνι, ας πούμε, έχει πολλές θέσεις πάρκινγκ…”

Σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τελευταία διένεξη τον αποκλεισμό του κέντρου της Δήμου Θεσσαλονίκης από τα ΕΣΠΑ, είπε: “Ο Τζιτζικώστας με κατηγόρησε ότι τον χρησιμοποίησα ως μπαμπούλα στην υπόθεση του δανείου από την ΕΤΕπ… Οι σχέσεις μου με τον Περιφερειάρχη δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Έχουμε σίγουρα διαφορά αντιλήψεων και θα τύχει να τον βρίσω και να με βρίσει. Βολεύει και τους δυο μας αυτό…”

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα του στις επόμενες εκλογές ξεκαθάρισε πως θα θέσει την υποψηφιότητα του στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας και αν δεν τον ψηφίσει η παραταξή του θα συνεχίσει ακόμη και ως δημοτικός σύμβουλος. Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: “Είμαι κάθετα εναντίον της απλής αναλογικής στις εκλογές και υποστηρίζω το γερμανικό μοντέλο δημαρχίας”.

Σε ερώτηση σχετικά με την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: “Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ”

DSC03579

Η παραπάνω handmade αφισέτα υπάρχει εδώ και χρόνια στην πόρτα του γραφείου του δημάρχου, ένδειξη της ιδιοσυγκρασίας του αλλά και του ιδιαίτερου χιούμορ που τον διακρίνει. Και ο νοών νοείτω.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ