Χάρτης της πόλης

Το πιο παλιό κλειστό γήπεδο της πόλης

Εσύ ξέρεις ποιο είναι;

Κείμης Κρυωνάς
το-πιο-παλιό-κλειστό-γήπεδο-της-πόλης-28830
Κείμης Κρυωνάς
1.jpg

Εκτός από μια πόλη με πλούσια ιστορία, η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει και μια μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό, και ειδικότερα στον τομέα του μπάσκετ που έφερε τις ομάδες της στα μεγαλύτερα σαλόνια των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, και οδήγησε στην κατάκτηση τίτλων που κατέστησαν την πόλη γνωστή σ’ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε ο ορισμός της μπασκετομάνας δε δόθηκε τυχαία σε μια πόλη που ανέδειξε αλλά και φιλοξένησε τους μεγαλύτερους αστέρες του αθλήματος που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη του μπάσκετ σαν άθλημα, επιταχύνθηκε ιδιαίτερα μετά και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ ‘87, όπως και μια σειρά από επενδύσεων στον τομέα του αθλητισμού προίκισαν την πόλη με αναρίθμητες αθλητικές εγκαταστάσεις, και πάμπολλα κλειστά γήπεδα μπάσκετ τα οποία φιλοξενούν πολλές ομάδες της πόλης.

Μερικές δεκαετίες νωρίτερα, τα σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ που γνωρίζουμε τώρα θα θεωρούνταν πολυτέλειες ή εξωπραγματικά όνειρα, ιδιαίτερα σε μια πόλη ταλανισμένη από πολέμους και με σημαντικές στερήσεις σε βασικές υποδομές. Όμως σε τέτοιες εποχές και στις αρχές της δεκαετίας του 20 η Χ.Α.Ν.Θ. ήρθε να διοργανώσει κατ’αρχάς μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα πρώτα παιχνίδια μπάσκετ διεξαγόντουσαν σε ανοιχτά γήπεδα, καθώς δεν υπήρχαν ούτε οι κατάλληλες εγκαταστάσεις την εποχή εκείνη αλλά ούτε τα χρήματα για να χτιστούν κλειστά. Με το πιο σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ να θεωρείται το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ δίπλα στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών που ολοκληρώθηκε το 1958 και φιλοξενούσε 3.000 θεατές, προτού κατεδαφιστεί για να κτιστεί το καινούργιο υπερσύγχρονο γήπεδο στη θέση του. Εκτός των διάφορων ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν την εποχή αυτή πίσω από το κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ., υπήρχε και μέσα στο κτίριο το μοναδικό για την εποχή του κλειστό γήπεδο μπάσκετ-γυμναστηρίου, που ήρθε να καλύψει τις ανάγκες των καθημερινών προπονήσεων των ομάδων της εποχής, όπως επίσης και να φιλοξενήσει αγώνες μπάσκετ. Χαρακτηριστικά το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί ντε Σπόρ) που εγκαινιάσθηκε το 1966 αποτελούσε το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Ελλάδος, ενώ το αντίστοιχο κλειστό γήπεδο της Αθήνας «Ο Τάφος του Ινδού» κάτω από τις κερκίδες του σταδίου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Παναθηναϊκού εγκαινιάσθηκε το 1961.

Μετά την κατεδάφιση του ιστορικού για τον μπασκετόφιλο κόσμο της Θεσσαλονίκης ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ, στη Χ.Α.Ν.Θ. υπάρχουν το κλειστό σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, καθώς και το παλαιό κλειστό που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και αποτελεί έτσι ένα ζωντανό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης.

*Πηγή: Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, 1921-2006, Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

**Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

***Κλειστό Γυμναστήριο Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα