Χάρτης της πόλης

Πέντε ωραίες ιστορίες της πόλης Vol. 20

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Αν μείνετε στην πόλη αυτό το τριήμερο ακολουθήστε μας! Η κλασική αξία του Φραγκομαχαλά Πιάνοντας την πρόσφατη ιστορία του Φραγκομαχαλά, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, η ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου δεν θα υπήρχε όπως είναι εάν, […]

Parallaxi
πέντε-ωραίες-ιστορίες-της-πόλης-vol-20-41060
Parallaxi
4_18_1.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει χιλιάδες ιστορίες να σας γεμίσουν τα Σαββατοκύριακα. Αν μείνετε στην πόλη αυτό το τριήμερο ακολουθήστε μας!

Η κλασική αξία του Φραγκομαχαλά

Πιάνοντας την πρόσφατη ιστορία του Φραγκομαχαλά, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, η ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου δεν θα υπήρχε όπως είναι εάν, 15 χρόνια πριν, το 2000, δεν είχαν ανοίξει οι «4 Εποχές». Με την ανακαινισμένη του πλέον μορφή το όμορφο καφενείο, που είναι από τα πιο γνωστά της Θεσσαλονίκης και αγαπητό σε ντόπιους και μη, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, εκτός από καφέ, μεζέδες και άλλα πιάτα και … οινοπνεύματα, σερβίρει πλέον και cocktails, έχοντας πάρει και τη μορφή ενός κανονικού μπαρ.Για το φετινό καλοκαίρι, μας περιμένουν με φουλ καλοκαιρινή διάθεση, cocktail bar στο πίσω μέρος του ανοιχτού τους χώρου – με 8 τουλάχιστον δικά τους cocktails και πιάτα εποχής – καλοκαιρινά και δροσερά. Και φυσικά, με κάθε είδος ποιοτικής μουσικής, που κάθε τόσο θα είναι ζωντανή. Από τον πρωινό καφέ, μέχρι το χάραμα. Όποιος περάσει από εκεί, θα δει το μικρό πλαϊνό σοκάκι να επεκτείνεται σε μια… άλλη εποχή. Ήδη αρχίζει και το καλοκαιρινό μενού του μαγαζιού, με υλικά και πιάτα που δροσίζουν. Με προτεραιότητα στην ποιότητα, σε φυσικά υλικά και μικρούς παραγωγούς και με μια σύγχρονη ματιά στις παλιές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μαζί με αρώματα ανατολής – και όχι μόνο: πιτούλες, σκορδόψωμα, φάβα, μανιτάρια, φαλάφελ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα, γαλοτύρι, ομελέτες, ντάκοι κι άλλες πλούσιες σαλάτες, αλλά και πολλά και διάφορα κρεατικά. Μαζί τα κρασιά, τα τσίπουρα, τα ούζα και διάφορες παγωμένες ελληνικές μπύρες. Α! Και σπιτική λεμονάδα «4 Εποχές». Η έκπληξη του καλοκαιριού το άνοιγμα της Πεταλούδας, της μικρής αδερφής των Εποχών ακριβώς δίπλα!

*4 Εποχές, Πάικου 1, τηλ: 2310 540913, 12.00 – 04.00

Λιμάνι – Μπαξές όπως παλιά

Ο Κωσταντής μάλιστα είναι πλήρως ανακαινισμένος με εσωτερικό σαλόνι με καθίσματα, κλιματισμό και τηλεοράσεις. Στο σαλόνι του θα προσφέρονται καφέδες, αλκοόλ, κρύα και ζεστά σνακ από το μπαρ. Για τα παιδιά, έχει γίνει πρόβλεψη για ειδική αίθουσα, όπου θα προβάλλονται κινούμενα σχέδια, ενώ υπάρχει και ειδικός χώρος θηλασμού.

Ο Άγιος Γεώργιος, από την άλλη, διαθέτει αυτόματα μηχανήματα ώστε να μπορείτε να απολαύσετε στο άνετο σαλόνι του κατά τη διάρκεια της διαδρομής ένα καφέ, ένα αναψυκτικό ή ένα σνακ.

Όλα τα καραβάκια παρέχουν τουαλέτες και επιτρέπονται τα ποδήλατα και τα κατοικίδια (με λουρί).

Οι στάσεις που θα κάνουν τα καραβάκια στη Θεσσαλονίκη θα είναι στην Α’ Προβλήτα του Λιμανιού, στον Λευκό Πύργο κι από εκεί βουρ για Περαία και Νέους Επιβάτες. Ο χρόνος της διαδρομής θα είναι 50 λεπτά και οι τιμές διαμορφώνονται στα 3,50 ευρώ ανά διαδρομή το κανονικό εισιτήριο και 2,50 ευρώ ανά διαδρομή το μειωμένο. Σε περίπτωση αλλαγής δρομολογίων θα γίνονται ανακοινώσεις εδώ.

Από σήμερα, πάρτε τα καράβια!

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Kωσταντής 6945 971857

Άγιος Γεώργιος 6974 800022

Πέρυσι περίπου 40.000 επιβάτες μετακινήθηκαν με την θαλάσσια συγκοινωνία, κυρίως τουρίστες.

Υπάρχει λόγος να πεταχτείς μέχρι το Μπαξέ Τσιφλίκ

Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη ιστορία που έχεις ακούσει. Ένα ζευγάρι Γερμανών πουλά ό,τι έχει και δεν έχει στη Γερμανία, το ιντερνετικό ιατρικό περιοδικό της, μαζεύει τα υπάρχοντα της και έρχεται να ζήσει πλάι στη θάλασσα. Έτσι γεννήθηκε το Nostissimo. Ένα παιχνίδι με το Νόστιμο που γέννησε το μυαλό της Γκάμπι και η προσπάθεια πολλών και διαφορετικών ανθρώπων που ενθουσιάστηκαν στην ιδέα και έστησαν το πιο διαφορετικό εστιατόριων των παραθαλάσσιων προαστίων. Πλάι στη θάλασσα, ένα ωραίο εστιατόριο που απολαμβάνεις ελληνικά παλαιωμένα τσίπουρα, ελληνικές εκδοχές τάπας με ουζομεζέδες φτιαγμένους από πρώτης τάξεως πρώτες ύλες που αναζητά η Γκάμπι σε Έλληνες παραγωγούς και κτήματα. Κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, με την πόλη απέναντι να λάμπει, απάκι, σύγκλινο, ψαροκεφτέδες, καβουρμάς, λαβράκι μπουρδέτο και μια σειρά άλλες λιχουδιές στο ιδανικό καλοκαιρινό περιβάλλον.

*Κουντουριώτου 41, Παραλία Νέων Επιβατών, τηλ 2392 024568

Πήγαινε στο Αλατζά Ιμαρέτ

Ένα από τα λίγα εναπομείναντα μουσουλμανικά μνημεία της πόλης που δυστυχώς δεν το βρίσκεις συχνά ανοικτό για να το επισκεφτείς παρτά μόνο όταν φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις. Αυτόν τον καιρό φιλοξενείται μια έκθεση που δένει απόλυτα με τον χώρο. Η έκθεση «Χρόνης Πεχλιβανίδης – ένα ταξίδι στον κόσμο του σουφισμού» με βίντεο από τις μυστικιστικές τελετές των πιστών και φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου. Ένα θρησκευτικό κίνημα που γιγαντώθηκε σε όλη την έκταση του ισλαμικού κόσμου περίπου τον 15ο αιώνα και πρεσβεύει την ένωση με το θείο διά της άσκησης, της αγάπης και της διαρκούς αναζήτησης της αλήθειας. Ο σουφισμός επηρεάστηκε από τη νεοπλατωνική φιλοσοφία, τον χριστιανικό ασκητισμό, ακόμα και τον βουδισμό, και βρήκε διεξόδους στην οθωμανική επικράτεια –με κέντρο τη Θεσσαλονίκη όπου κυριαρχούσε η αδελφότητα των Μπεκτασίδων-, στο σημερινό Ιράν, στο Ιράκ, ακόμα και στο μακρινό Σουδάν. Οι τελετές που οι σουφιστές επινόησαν ώστε να διευκολύνουν την μετάβαση των πιστών σε κατάσταση μυστικιστικής έκστασης. Ο στροβιλισμός των δερβίσηδων είναι μία τέτοια πρακτική. Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης, σκηνοθέτης και οπερατέρ με ειδικότητα στα δύσκολα ταξίδια, ανακάλυψε τον σουφισμό πριν από χρόνια σε ένα σκοτεινό τεκέ στην περιοχή Φιντικλί της Κωνσταντινούπολης. Μαγεύτηκε τόσο που από τότε αναζητεί τα ίχνη των πιστών της μυστικιστικής αυτής διδασκαλίας, επιδιώκοντας να καταγράψει με την κάμερά του τις τελετές τους, γνωστές ως τελετές ανάμνησης (ζιρκ). Το Αλατζά Ιμαρέτ βρίσκεται βορειοανατολικά του ναού του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα οθωμανικό κτίσμα, στο οποίο λειτουργούσε – εκτός από μουσουλμανικό τέμενος – ιμαρέτ (πτωχοκομείο) και μεντρεσές (ιερατική σχολή). Σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται επάνω από την είσοδο του οικοδομήματος, η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε το 1484 από τον İshak Paşa, ο οποίος υπήρξε Μεγάλος Βεζίρης και διοικητής της πόλης. Το Αλατζά Ιμαρέτ αποτελείται από μία ορθογώνια κεντρική αίθουσα προσευχής που στεγάζεται με δύο μεγάλους θόλους, τέσσερα πλάγια διαμερίσματα, σκεπασμένα επίσης με τρούλους, τα οποία εξυπηρετούσαν τα συσσίτια και την ιερή διδασκαλία, και μία στοά με κίονες στην πρόσοψη, η οποία φέρει στην οροφή της πέντε μικρούς θόλους. Όλοι οι τρούλοι ήταν αρχικά καλυμμένοι με φύλλα μολύβδου. Στη νοτιοδυτική γωνία του κτηρίου υψωνόταν μιναρές, ο οποίος κατεδαφίστηκε μεταξύ των ετών 1925 και 1930, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους μιναρέδες της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να σώζεται στις μέρες μας μόνο η βάση του. Η όψη του μιναρέ κοσμούνταν από πολύχρωμους λίθους που σχημάτιζαν ρόμβους, στοιχείο που συναντάται σπανιότατα στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Ήταν η πιο εντυπωσιακή κατασκευή αυτού του είδους στην πόλη, όπως προκύπτει από φωτογραφίες αλλά και διηγήσεις περιηγητών.

*22/5-20/9, Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93, Tηλ. 2310 278587, Ώρες: Τρίτη -Κυριακή: 10.00-18.00, Είσοδος: Eλεύθερη

Επισκέψου τα 15 μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Ντροπή να μην το έχεις κάνει ακόμα. Άλλοι έρχονται από τα πέρατα της Γης γι΄αυτό το λόγο μόνο. Κάντε τη λίστα των συνολικά 15 επίσημα αναγνωρισμένων μνημείων και ξεκινήστε από αύριο κιόλας: Αφήστε μια μέρα για τα τα Βυζαντινά Τείχη (must μια βόλτα ακολουθώντας τα παράλληλα. Προτιμήστε τις δροσερές ώρες της μέρας, η διαδρομή είναι μεγάλη). Κάντε μια περιήγηση ξεχωρίζοντας αυτά που βρίσκονται στο κέντρο και συνδυάστε μια βόλτα στην Άνω Πόλη με όσα υπάρχουν στα «υψίπεδα» της πόλης. Οπότε κάντε μια διαδρομή για Λευκό Πύργο, Ροτόντα (Δημητρίου Γούναρη), Ναό Αγίας Σοφία, Παναγία των Χαλκέων (Χαλκέων 2), Ναό Αγίου Δημητρίου με την κρύπτη του (Αγίου Δημητρίου 97), Παναγία η Αχειροποίητος (Αγίας Σοφίας 56), Αγ. Παντελεήμονας (Αρριανού και Ιασονίδου), Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Εγνατία 40),. Ανηφορείστε μια άλλη μέρα για τη Μονή Λατόμου ή όσιου Δαβίδ (Τιμοθέου, Άνω Πόλη), Άγ. Αποστόλων (Πλατεία Αγίων Αποστόλων), Αγ. Νικόλαου Ορφανού (Κόδρου), Αγ. Αικατερίνης (Ηούς & Σαχτούρη), Προφ. Ηλία (Προφήτου Ηλία 20), Mονή Βλατάδων (Επταπυργίου 64) και Βυζαντινό λουτρό (Θεοτοκοπούλου, Κρίσπου, Χρυσοστόμου και Φιλοκτήτου στην Άνω Πόλη). Γνωρίστε και τιμήστε τα, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιστορίας μας. Πληροφορηθείτε για τις ώρες λειτουργίας τους από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στα τηλέφωνα 2313310400 και 2313310443.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα