Βρείτε τι λείπει!

1
10858

ol

Μπορεί η διαμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους να άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά στα σχέδια του Εμπράρ μετά την πυρκαγιά του 1917, η τελική της όμως μορφή ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του εξήντα.

Στις δυο εικόνες υπάρχει μια αισθητή διαφορά. Μια έλλειψη. Το κτίριο που στεγάζει το Electra Palace στην αριστερή άνοδο της πλατείας δεν έχει ακόμα χτιστεί. Έχει ολοκληρωθεί το Ολύμπιον, βάζοντας τη σφραγίδα του για το τι θα σημαίνει στο μέλλον η πλατεία αυτή για τη χώρα αλλά υπολείπεται το άλλο μισό.

αριστ2

Η ιστορία του Ολύμπιον το 1938, όταν εκδόθηκε η υπ’ αριθμόν 236 άδεια οικοδομής και άρχισε να κατασκευάζεται με σκοπό να στεγάσει τρία κινηματοθέατρα, ένα ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και 8 διαμερίσματα. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ένα ιταλικό αεροπλάνο προκάλεσε ζημίες στο κτήριο και σταμάτησε η ανέγερσή του.

Ο Νίκος Θεοδοσίου σημειώνει: «Πρόκειται για ένα μέγαρο που, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα περιλάμβανε μία υπόγεια αίθουσα όπου θα λειτουργούσε κινηματογράφος επικαίρων, ισόγειο και τέσσερις ορόφους διαμερισμάτων με δύο κινηματοθέατρα. Η μικρότερη αίθουσα ήταν θερινή και στεγάστηκε με κινητή οροφή».

αριστ

Στη σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε το 1950 από τον γάλλο Jacques Mosset, αρχιτέκτονα σημαντικών κτιρίων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης.

Η ολοκλήρωση του το 1960 συνέπεσε με το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο οποίο βραβεύτηκε η Μανταλένα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Το απέναντι κτίριο, του ξενοδοχείου ξεκινά αμέσως μετά. Στις 7 Νοεμβρίου του 1959 η εφημερίδα Μακεδονία αναγγέλλει Θα αρχίση η ανέγερσις του ξενοδοχείου στην πλατεία Αριστοτέλους” […] “επί του οικοπέδου της Ισραηλιτικής Κοινότητας εις το οποίον βρίσκεται σήμερον το εντευκτήριον της χωροφυλακής”. Θα χρειαστούν δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα διαθέτει 200 δωμάτια!

Διαβάστε ακόμη Πρόκειται να αλλάξει η Αριστοτέλους; Στα σοβαρά;

ol2

Εικόνα: Στελλίνα Τροϊάνου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λειπει το Ηλεκτρα Palace Ξενοδοχειο!!! Το εχουμε τοσο πολυ συνηθησει με την στρογγυλαδα που δινει στην οψη της πλατειας Αριστοτελλους, ,ωστε η φωτο ,η παμπαλαια αυτη φωτο, να μοιαζει με μισοτελειωμενο παζλ!!!
    Κι αν παρηλθον οι χρονοι εκεινοι ,η αναμνηση μενει παλια……
    Γιωργος Μωραιτης
    [email protected]

Αφήστε το σχόλιό σας