Χωρίς λεωφορεία επ΄αόριστον

1
9373

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση της διοίκησης και του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ, στο υπουργείο Μεταφορών, στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του Προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων, Δημήτρη Τσερμενίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΘ, κυρίου Στεφανίδη.

oasth 2

Σύμφωνα με τον κ. Τσερμενίδη αρχικά στη συνάντηση με τον υπουργό ήταν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και διοίκηση, ενώ μετά τη λήξη στο γραφείο του Χρήστου Σπίρτζη παρέμειναν οι εκπρόσωποι του σωματείου για να έχουν περαιτέρω συζητήσεις για τις κινητοποιήσεις τους. Το Σωματείο είχε μια θετική συζήτηση με τον Υπουργό από τον οποίον βέβαια δεν διεκδικεί τη μισθοδοσία αλλά κατέθεσε την πρόταση των εργαζομένων σχετικά με το μέλλον του ΟΑΣΘ ζητώντας να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε στη διαδικασία το άρθρο 1370 οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της οποίας πρέπει να γίνει ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τον ανάδοχο του νέου ΟΑΣΘ.

Όσον αφορά τον κ. Στεφανίδη δήλωσε ότι τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν μόλις εκταμιευθεί το ποσόν της διατησίας του 2014 και αυτό θα γίνει εντός των ημερών και όσο το δυνατόν το γρηγοροότερο, πιθανόν και πριν το τέλος αυτής τη ςεβδομάδας.

Ο κ. Τσερμενίδης δήλωσε ότι αν δεν πάρουν λεφτά στο χέρι οι εργαζόμενοι η επίσχεση θα συνεχιστεί και με υποσχέσεις δεν υποχωρούν.

Να θυμίσουμε ότι η διαιτητική απόφαση που αφορούσε στην εκκαθάριση του 2014, αναμένει κοινοποίηση προκειμένου να μπορέσει ο ΟΑΣΘ να λάβει το 90% των χρημάτων. Το ποσό που εξασφάλισε ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία δηλώνει θα καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων. Στη συνέχεια ο Οργανισμός θα προσφύγει στη διαιτησία και να διεκδικήσει 47 εκατ. ευρώ οφειλές για το έτος 2015.

Συμπέρασμα; Η επίσχεση εργασίας θα συνεχιστεί κανονικά και η πόλη θα μείνει χωρίς λεωφορεία για ακόμα μία ημέρα σίγουρα, από Πέμπτη και μετά θα εξαρτηθεί από την εργοδοσία. Στο μεταξύ ο ΟΑΣΘ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της επισχεσης χθες.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικούν τα δεδουλευμένα δυο μηνών και το δώρο του Πάσχα. Και φυσικά δεν ευθύνονται για οπιαδήποτε διένεξη μεταξύ ΟΑΣΘ και Κυβέρνησης. Οι μισθοί τους είναι κάτι που αφορά την διοίκηση του ΟΑΣΘ αφού σαν ιδιωτική επιχείρηση άσχετα με τις οικονομικές απαιτήσεις από τις επιδοτήσεις έχει υποχρέωση να πληρώνει τους εργαζομένους του έστω κι αν αυτο ζημιώσει την επιχείρηση. Αλοίμονο αν κάθε εργοδότης φυλούσε ως κόρη οφθαλμού τα κέρδη του εισ βάρος του μισθολογίου. Οι διεκδικήσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, παιδείας και Εργασίας δεν αφορούν φυσικά τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα για να κατανοήσουμε και την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι εντύπωση μας κάνει η ανακοίνωση του Σωματείου:

oasth

Προς το παρόν το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ με ανακοίνωσή του καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μέχρι να βρεθεί λύση. Εν τω μεταξύ αύριο Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 και ώρα 13:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για συζήτηση του προβλήματος των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (οδός Β. Όλγας αρ. 198), με πρόσκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονή, υπομονή, έχω πλέον κουραστεί να ειμαι έρμαιο της κατάστασης να έχω γίνει λάστιχο οικονομικά που να τεντώνω τόσο πολύ με κίνδυνο να σπάσω…. Έχω κουραστεί δεν πάει άλλο απλά ας μας πουν τι θέλουν να κάνουμε!!! σπίτι μας ή δουλειά;; Όταν λέμε δουλειά όμως σωστά και νοικοκυρερεμένα, λεφτά στην ώρα του!!!! Παίζουν με τις οικογένειες μας!!! Τέλος φτάνει πια….. Λύση τώρα στον ΟΑΣΘ !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ