‘Eφτασε η ώρα να (ξανά)καθαριστούν οι μουτζούρες στην Νέα Παραλία

0
2779

Ας σηκωθούμε πάλι από τον καναπέ για καλό σκοπό. Η νέα παραλία είναι η περιουσία όλων μας και η κατάσταση εκεί χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, οι Los Lampicos, τo 18ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος φοιτητών Erasmus Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους και καθαρίζουν μουτζούρες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου.

los1Oι Θεσσαλονικείς επαναδιεκδικούν τον δημόσιο χώρο σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν την Νέα Παραλία από την ασχήμια των μουτζουρών, υπογραφών και οπαδικών συνθημάτων. Τα μνημεία της Unesco, τα μάρμαρα και τα αγάλματα που κοσμούν την Νέα Παραλία καθαρίζονται από τους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο από τον καθένα την περιοχή. Αυτή την Κυριακή πίνουμε τον καφέ μας στην Νέα Παραλία, αφού αναβαθμίσουμε αισθητικά ξανά την πόλη, με γάντια και πινέλο στο χέρι.

Η δράση της Κυριακής συμπεριλαμβάνεται στην εκστρατεία της Let’s Do It Greece oπού φέτος σκοπεύει για την Κυριακή 2 Απριλίου να συντονισεί σε ολόκληρη τη χώρα, εθελοντικές δράσεις καθαρισμού και εξωραϊσμού ομορφαίνοντας 1.500 σημεία μέσα σε 1 μέρα!

los2Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από νέα παιδιά προερχόμενα από περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων. Νέους που ονειρεύονται να ενώσουν όλη την Ελλάδα για έναν κοινό σκοπό, αναδεικνύοντας το καλό πρόσωπο της πατρίδας μας. Στα μάτια αυτών των νέων, το Let’s do it Greece είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε την ελληνική κοινωνία εμπνέοντας χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας την κουλτούρα του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Όπως μας λένε: «Μέσα από την κοινή μας προσπάθεια επιθυμούμε να χτίζουμε δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλους μας, ως ενεργοί πολίτες που βοηθάμε ο ένας τον άλλο και όλη την κοινωνία ταυτόχρονα, και αυτό να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε όλη την Ελλάδα».

λοσ3Οι φίλοι της Νέας Παραλίας

Όταν η ανάπλαση της Νέας Παραλίας παραδόθηκε στους Θεσσαλονικείς, κατάφερε αφενός να προσδώσει ένα city branding στην πόλη και αφετέρου να την κατεβάσει ταυτόχρονα καθημερινά στις κουπαστές της. Το έργο ήταν τόσο μεγάλο και προσεγμένο που μετά την χαρά, ήρθε η απορία όλων για το αν θα καταφέρει το έργο να επιβιώσει. Μαζί με την Νέα Παραλία ήρθε και η πρωτοβουλία του αρχιτεκτονικού δίδυμου που ευθύνεται και για το αποτέλεσμα της ανάπλασης, Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο, για την σύσταση μίας ομάδας που θα μοιράζεται ως κοινούς στόχους τόσο την διατήρηση της καλής εικόνας της ανάπλασης όσο όμως και την συλλογική βίωσή της από τους πολίτες, μέσα από την έρευνα, τις δράσεις πολιτισμού και τον ακτιβισμό. Στο ενεργητικό της η ομάδα Φίλων Νέας Παραλίας, μετράει ήδη πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κατά μήκος της προκυμαίας. Πολιτιστικά δρώμενα και events που βασίστηκαν σε φρέσκες ιδέες, φωτογραφικές εκθέσεις που βάζουν τον κόσμο «στο παιχνίδι» και άλλα πολλά. Τους Φίλους της Νέας Παραλίας, τους βρίσκεις στην σελίδα τους στο facebook, ενημερώνεσαι για τις δράσεις τους και ακόμα καλύτερα αν αγαπάς και εσύ την Νέα Παραλία, γίνεσαι ένας από αυτούς.

Οι Los Lampicos

Ανεξάρτητα με το αν αγαπούν την καθαριότητα και την τάξη στους προσωπικούς τους χώρους, η ομάδα των Λος Λαμπίκος, απέδειξε πως αναμφισβήτητα δεν δέχεται την «βρωμιά» στον δημόσιο χώρο. Ξεκίνησαν το 2014, με στόχο τις μουντζούρες στην Νέα Παραλία. Ο σπόρος λένε πως φυτεύτηκε τις πρώτες μέρες που παραδόθηκε τμήμα της αναπλασμένης παραλίας. Κάποιος από την (μετέπειτα) ομάδα είδε ένα παγκάκι μουτζουρωμένο, το φωτογράφισε και το δημοσίευσε στο προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, αγανακτισμένος και κάποιος άλλος πέταξε την ιδέα “Φτιάχνουμε ομάδα άμεσης επέμβασης και τα καθαρίζουμε”. Έτσι μία ομάδα 12 ατόμων, συσπειρώθηκε γύρω από μία φιλοσοφία που θέλει την πόλη καθαρή, αποπνέοντας πολιτισμό. Ειδικά το δεύτερο κρύβει μέσα του όλη την «πολιτική» των Los Lampikos η οποία δεν στοχεύει να καθαρίζει αιώνια όσα οι άλλοι λερώνουν, αλλά να παρακινήσει τους άλλους να σταματήσουν ουσιαστικά να λερώνουν. Νεαροί στην ηλικία, ο Κώστας, η Σουζάνα, ο Μιχάλης, η Μαρία, η Αδελαΐδα, ο Νίκος, η Μαρία, η Καίτη, ο Γιάννης, η Μαρία, η Χρύσα, ο Δημήτρης και ο Δημήτρης. Τα παιδιά των Los Lampikos, έκτοτε δεν παρέμειναν μόνο στα όρια της Νέας Παραλίας, αλλά συχνά επιλέγουν και παρευρίσκονται δυναμικά όπου πιστεύουν ότι η πόλη το έχει ανάγκη. Την δυναμική των Λος Λαμπίκος στην πόλη, εκτός από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, δυστυχώς την καταλαβαίνεις και με την χρήση αντιπαραδείγματος. Πιο συγκεκριμένα, στην Νέα Παραλία σε φρεσκοκαθαρισμένη εγκατάσταση από τους ίδιους, έκανε σχεδόν ταυτόχρονα ως απάντηση την εμφάνισή του μήνυμα με σπρέι, το οποίο και απευθυνόταν προσωπικά στους ίδιους, καθιστώντας σαφές πόσος δύσκολο είναι να παλεύεις για τα αυτονόητα.

*Κυριακή 2 Απριλίου. Νέα Παραλία. Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών. Ώρα: 12.00. Θα χρειαστεί να έχετε μαζί ένα ζευγάρι γάντια, ένα πινέλο μεσαίου μεγέθους, χαρτί κουζίνας, ένα μπουκάλι με νερό και ένα πλαστικό ταπεράκι

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ