Ένας φωτογραφικός ύμνος στη νέα παραλία εγκαινιάζεται.

0
1924

Πώς το ίδιο ακριβώς αστικό πεδίο μπορεί να δείξει διαφορετικό, μέσα από τον φακό περισσότερων από 500 επισκεπτών του; Πόσο ακόμα μπορεί να μας κόβει την ανάσα η Νέα Παραλία μέσα από τις μορφές και την ατμόσφαιρά της, που μεταλλάσσεται ανά τις εποχές; Η απάντηση βρίσκεται στην νέα έκθεση του φωτογραφικού διαγωνισμού paralia_zo 2 η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Περίπτερο Πολιτισμού και Αναψυχής στον Κήπο της Μεσογείου.

paralia_zo το καλοκαίρι/ Umbrellas/ Ειρήνη Καρανίκα
paralia_zo το καλοκαίρι/ Umbrellas/ Ειρήνη Καρανίκα

Το paralia_zo 2 με θέμα «Η αγαπημένη μου εποχή» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, συγκλονίζει με το υλικό των συμμετοχών που συγκέντρωσε, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την μαγεία της διαφορετικής οπτικής.

Το κάλεσμα για το paralia_zo 2 έγινε όταν ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια του Paraliazo 1, διοργάνωσε τον δεύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο αυτή τη φορά «Η αγαπημένη μου εποχή στη Νέα Παραλία», καλώντας ερασιτέχνες φωτογράφους να συμμετέχουν με φωτογραφικά έργα που αποτυπώνουν το πνεύμα και τη ζωή του τόπου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης.

Στον διαγωνισμό που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών ήταν η 20η Αυγούστου 2016. Οι καλύτερες συμμετοχές επιλέχθηκαν τόσο από την κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας, Ηρακλή Παπαϊωάννου και τον Εμμανουήλ Παπαδόπουλο, Φωτογράφο της STEREOSIS, όσο και από το κοινό το οποίο είχε τη δυνατότητα να ψηφίζει ηλεκτρονικά.

Θόδωρος Καρανίκας/ Sunset therapy
Θόδωρος Καρανίκας/ Sunset therapy

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού εκτός της έκθεσης των βραβευμένων και επιλεγμένων συμμετοχών που εγκαινιάζεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, θα εκτυπωθεί σχετική έκδοση η οποία θα τις περιλαμβάνει. Το κοινό μάλιστα θα έχει την δυνατότητα να την προμηθευτεί σε πολύ χαμηλό κόστος από το περίπτερο της έκθεσης.

«Η αγαπημένη εποχή» στη Νέα Παραλία αποδείχθηκε ο… χειμώνας. Καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου μεγάλου και επιτυχημένου φωτογραφικού διαγωνισμού, υπό τον τίτλο του έξυπνου λογοπαίγνιου paralia_zo και κεντρικού θέματος την “αγαπημένη εποχή στην Νέα Παραλία” ανέδειξαν νικητήρια φωτογραφία το Foggy Walk του Κοασίδη Κωνσταντίνου.

Foggy Walk, Κωνσταντίνος Κοασίδης
1ο Βραβείο/ Foggy Walk/ paralia_zo τον χειμώνα / Κωνσταντίνος Κοασίδης

Αξίζει να αναφερθεί πως το paralia_zo, ως διαγωνισμός φωτογραφίας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα του δημόσιου χώρου. Άλλωστε, οι “Φίλοι της Νέας Παραλίας” πιστεύουν πως με μια ψηφιακή μηχανή ή πολύ απλά με ένα κινητό τηλέφωνο, ο κάθε επισκέπτης της Νέας Παραλίας μπορεί να γίνει και ο εικαστικός ρεπόρτερ της ζωής ενός μεγάλου δημόσιου χώρου της πόλης. Να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του σημεία ή τις άγνωστες γωνιές του, τα πρόσωπα που τον “κατοικούν”, την κίνηση και τις σιωπές του, το φως και τις σκιές, την εναλλαγή των εποχών.

Infinity/ paralia_zo τον χειμώνα/ ΑΝΕΖΑ ΠΑΛΗΟΥ
Infinity/ paralia_zo τον χειμώνα/ ΑΝΕΖΑ ΠΑΛΗΟΥ

Το Foggy Walk paralia_zo τον χειμώνα του Κωνσταντίνου Κοασίδη αναδείχθηκε νικητήριο ανάμεσα στις 577 συνολικά συμμετοχές του διαγωνισμού, ενώ εκτός του πρώτου βραβείου, στο διαγωνισμό δόθηκαν 4 έπαινοι και 52 διακρίσεις.

Το έργο της επιτροπής ήταν σαφώς δύσκολο κρίνοντας από τα καρέ που συμμετείχαν. Εικόνες που κυριολεκτικά μαγεύουν στην θέα τους αναμένεται να συναρπάσουν όλους όσοι περάσουν από την έκθεση. Φωτογραφικά παιχνίδια με την υγρασία, τον καυτό ήλιο, την νύχτα και την μέρα, τα ηλιοβασιλέμματα και τις ανατολές. Όλο το φάσμα ζωής επάνω στην Νέα Παραλία αναδεικνύεται με τον πλέον ζωντανό και καλλιτεχνικό τρόπο, μέσα από τα μάτια και τον φωτογραφικό φακό των “ανθρώπων” της.

Δείτε μερικές από τις συμμετοχές που αναμένεται να εκτεθούν: 

Mετά την βροχή.. /paralia_zo τον χειμώνα/ Γιάννης Παρισης
Mετά την βροχή.. /paralia_zo τον χειμώνα/ Γιάννης Παρισης
Light juggling/ paralia_zo το καλοκαίρι/ Δήμος Τατσίδης
Light juggling/ paralia_zo το καλοκαίρι/ Δήμος Τατσίδης
Ταξιδεύοντας στις σκέψεις μου και τα όνειρά μου.../ paralia_zo την άνοιξη/ ΘΩΜΑΣ ΟΡΓΑΝΤΖΗΣ
Ταξιδεύοντας στις σκέψεις μου και τα όνειρά μου…/ paralia_zo την άνοιξη/ ΘΩΜΑΣ ΟΡΓΑΝΤΖΗΣ
ΡΕΤΡΟ/ paralia_zo το φθινόπωρο/ Αναστασία Βελισσαροπούλου
ΡΕΤΡΟ/ paralia_zo το φθινόπωρο/ Αναστασία Βελισσαροπούλου
...όλη η κίνηση σε μια ευθεία γραμμή! / paralia_zo την άνοιξη/ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
…όλη η κίνηση σε μια ευθεία γραμμή! / paralia_zo την άνοιξη/ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Colorful Umbrellas/ paralia_zo τον χειμώνα/ Χαρά Κρέτα
Colorful Umbrellas/ paralia_zo τον χειμώνα/ Χαρά Κρέτα

unnamed (3)

*Τα φωτογραφικά καρέ που διακρίθηκαν και μερικά επιλεγμένα θα εκτεθούν στο Περίπτερο Πολιτισμού και Αναψυχής στον Κήπο της Μεσογείου (απέναντι από την εκκλησία του Κυρίλλου και Μεθόδιου), το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι. Βρείτε την πρόσκληση του event στο Facebook

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 πράγματα που θέλω να αλλάξουν στη Νέα Παραλία! 

Ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο στη Νέα Παραλία!

Νέο διεθνές βραβείο για τη νέα Παραλία!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ