Θεσσαλονίκη

Εκπαιδεύσου κι εσύ στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ!

Γιατί να μην μάθετε κάτι καινούριο και να δοκιμάσετε την ικανότητά σας στον πρωτογενή τομέα με την βοήθεια του ΑΠΘ;

Parallaxi
εκπαιδεύσου-κι-εσύ-στο-αγρόκτημα-του-α-186706
Parallaxi

Η κρίση επιβάλλει ανοιχτό μυαλό και διάθεση για νέες επιδιώξεις. Γιατί να μην μάθετε λοιπόν κάτι καινούριο και να δοκιμάσετε την ικανότητά σας στον πρωτογενή τομέα; Το δικό μας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχει όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις προτάσεις που μπορεί να σας φανούν ενδιαφέρουσες και να σας βγάλουν στη φύση για μάθηση και παραγωγή.

Δωρεάν εργαστήρια Βιολογικής Γεωργίας για Ανέργους

βιολογικό αγρόκτημα απθ

H Κοσμητεία της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της εποχής, διοργανώνουν στους χώρους του πρότυπου Βιολογικού Αγροκτήματος, ένα εργαστήριο εκπαίδευσης στη Βιολογική Γεωργία.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους ανέργους, ηλικίας 18 έως και 35 ετών, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της βιολογικής καλλιέργειας ενώ, παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας του αγροτικού επαγγέλματος.

Η παρεχόμενη εκπαίδευση θα συνοδεύεται με πρακτική εξάσκηση στους χώρους του αγροκτήματος και θα εστιάσει  στις ενότητες: Οι αρχές της βιολογικής γεωργίας, το έδαφος και η γονιμότητα του, η θρέψη των φυτών, οι εχθροί των φυτών, οι Ασθένειες των φυτών και τα Ζιζάνια. Τα εργαστήρια θα έχουν διάρκεια την καλλιεργητική περίοδο των θερινών λαχανικών (Απρίλιος- Ιούλιος) και θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα.

*Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 14/04/2017, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική δήλωση: www.agrofor.auth.gr

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μελισσοκόμων από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Μελισσοκομίας του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για το 2017, διδάσκει σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, φοιτητή ή μη, την τέχνη της μελισσοκομίας, καθώς και τον εξειδικεύει σε αυτήν, με μια σειρά αυτοτελών τριήμερων σεμιναρίων.

Η εκπαίδευση καλύπτει 8-10 ώρες ημερησίως και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα αλλά και πρακτική εξάσκηση στο πανεπιστημιακό μελισσοκομείο. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται από το έμπειρο προσωπικό του εργαστηρίου. Πρόκειται για καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες εξειδικευμένους σε μελισσοκομικά θέματα με πολυετή εμπειρία διδασκαλίας. Οι εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιούνται εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός συμμετεχόντων. Το κόστος συμμετοχής είναι 100 ευρώ ανά ενότητα που πραγματοποιείται με τη μορφή τριήμερου εντατικού σεμιναρίου.

Το πρώτο τμήμα που θα ενδιαφέρει όσους δεν έχουν ξανασχοληθεί με τον κλάδο είναι η ενότητα «Ξεκινάμε τη μελισσοκομία». Αφορά την εκπαίδευση ατόμων που επιθυμούν να ξεκινήσουν την μελισσοκομία και είτε δεν έχουν μέχρι σήμερα επαφή με τις μέλισσες, είτε η γνώση και η εμπειρία τους είναι περιορισμένη και δεν τους επιτρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα στη μελισσοκομία. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση με το μελίσσι, η οργάνωση της μελισσοκομικής γνώσης και η σωστή καθοδήγηση του νέου μελισσοκόμου στα πρώτα βήματά του.

Bee-Keeping

Εφόσον κάποιος παρακολουθήσει το αρχικό αυτό τμήμα, μπορεί να προχωρήσει και στα πιο εξειδικευμένα όπως: Βασιλοτροφία θεωρία και πράξη, Εχθροί και ασθένειες μελισσών, Χλωρίδα και διατροφή της μέλισσας, Προϊόντα κυψέλης και Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων κυψέλης.

Τα τριήμερα αυτοτελή σεμινάρια έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ενώ τα επόμενα τμήματα που θα πραγματοποιηθούν είναι:

Απρίλιος 8-10: Ξεκινάμε τη μελισσοκομία Απρίλιος 21-23: Ξεκινάμε τη μελισσοκομία Μάιος 6-8: Βασιλοτροφία θεωρία και πράξη Μάιος 20-22: Βασιλοτροφία θεωρία και πράξη Ιούνιος 24-26: Ξεκινάμε τη μελισσοκομία Σεπτ. 9-11: Βασιλοτροφία θεωρία και πράξη Σεπτ.23-25: Ξεκινάμε τη μελισσοκομία Οκτ. 7-8: Εχθροί και ασθένειες μελισσών Οκτ. 21-22: Χλωρίδα και διατροφή της μέλισσας Νοέμ 11-12: Προϊόντα κυψέλης Νοέμ 25-26: Ποιοτικός έλεγχος προϊόντων κυψέλης

*Για εγγραφές τηλεφωνήστε στα 2310 472983 και 2310 991754 ή στείλτε μέιλ στο thrasia@agro.auth.gr.

Φτιάξτε τον δικό σας Λαχανόκηπο με τη στήριξη του ΑΠΘ

λαχανοκηποι απθ

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και δράσεων για την εξωστρέφεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Γεωπονίας και το Αγρόκτημα του ΑΠΘ δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη.

Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γεωπονίας θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνους, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

λαχανοκηποι 4

Άμεσα, θα διατεθούν 150 κήποι, με έκταση 100 τ.μ. ο καθένας. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

*Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων κήπων, στα γραφεία του Αγροκτήματος του ΑΠΘ (περιοχή “πράσινα φανάρια” Θέρμης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: agroctima@auth.gr, στο φαξ: 2310473556 ή στα τηλ. 2310473842, 2310473792.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα