Θεσσαλονίκη

Έλα να παίξεις στην Οδό Λογοτεχνίας 15!

Ένα κυνήγι, λογοτεχνικού, για πρώτη φορά, θησαυρού στήνεται αυτή τη στιγμή στην πόλη, και δεν έχει άλλο θέμα παρά την ίδια την Θεσσαλονίκη.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
έλα-να-παίξεις-στην-οδό-λογοτεχνίας-15-108304
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

eqnlqfgwbfp

Σε ποιον δεν αρέσουν τα παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού που σε στέλνουν από μέρος σε μέρος, ψάχνοντας στοιχεία μέχρι την ικανοποίηση της επίλυσης του μυστηρίου; Ένα τέτοιο κυνήγι, λογοτεχνικού όμως, για πρώτη φορά, θησαυρού στήνεται αυτή τη στιγμή στην πόλη, και δεν έχει άλλο θέμα παρά την ίδια την Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι γρίφων που σκαρφίστηκε μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία. Το λογοτεχνικό αυτό μονοπάτι, που ακούει στο όνομα «Οδός Λογοτεχνίας 15», θα μας θέσει μία σειρά από γρίφους, με την λύση κάθε γρίφου να μας οδηγεί σε βιβλία Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων που αναφέρονται στην Θεσσαλονίκη, μέσω των οποίων θα γνωρίσουμε την πόλη μας. Που θα βρούμε τους γρίφους; Είναι κρυμμένοι σε βιβλία που βρίσκονται στις θεματικές βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ., στις δημοτικές βιβλιοθήκες αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης. Και η «Οδός Λογοτεχνίας 15» καλεί φοιτητές και μη να τους βρουν και να τους λύσουν.

456

Πως προέκυψε η ιδέα; Όπως αναφέρει η ομάδα, «Με τη λήξη του περσινού ακαδημαϊκού έτους σκεφτήκαμε να βρούμε έναν ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα λογοτεχνικά έργα σε όλους τους φοιτητές της πόλης μας αλλά και σε κάθε πολίτη της Θεσσαλονίκης. Βασικός μας στόχος ήταν να δείξουμε και αυτή την «παιχνιδιάρικη» πλευρά της λογοτεχνίας που συχνά παρακάμπτεται από την αυστηρά «ακαδημαϊκή» προσέγγιση του αντικειμένου. Στα πλαίσια του τμήματος μας, ήρθαμε σε επαφή με μία ευρεία γκάμα λογοτεχνικών έργων, όχι μόνο της γαλλικής ή γαλλόφωνης αλλά γενικότερα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι η λογοτεχνική δημιουργία αποτελεί μία αλυσίδα αλληλένδετων κρίκων όπου κάθε κείμενο συνομιλεί με κάποιο άλλο. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα λογοτεχνικό παιχνίδι το οποίο να αναδεικνύει αυτήν ακριβώς τη διαλογικότητα των κειμένων.»

15

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα “Οδός Λογοτεχνίας 15”; «Θέλαμε έναν τίτλο που να προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα μονοπάτι, εξού και η λέξη “οδός”. Η λέξη “λογοτεχνία” δίνει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μονοπατιού αυτού, πρόκειται για ένα λογοτεχνικό μονοπάτι λοιπόν. Το νούμερο “15” είναι αμφίσημο, αφενός δηλώνει τα 15 βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να φτάσει κανείς στο τέλος αυτού του λογοτεχνικού μονοπατιού και αφετέρου το συνολικό αριθμό συμμετεχόντων στην προσπάθειά μας αυτή. Γιατί παρόλο που την οργανωτική ομάδα αποτελούμε τρεις φοιτητές, βρήκαμε στο δρόμο μας πολλούς και άξιους συνεργάτες πρόθυμους να μας βοηθήσουν στο εγχείρημά μας αυτό, δηλαδή φοιτητές από όλα τα έτη του τμήματός μας, την επίκουρη καθηγήτρια κα Λίζα Μαμακούκα, καθώς και εξωπανεπιστημιακούς συνεργάτες.»

τρησ

Ποια μορφή θα έχουν λοιπόν οι γρίφοι του παιχνιδιού; Με την έναρξη του διαγωνισμού στις 9 Μαΐου, κάθε συμμετέχων, που πρέπει προηγουμένως να έχει συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (odoslogotexnias15.wix.com/odoslogotexnias), θα λάβει ηλεκτρονικά τον πρώτο γρίφο. Ο γρίφος αυτός θα συνοδεύεται από ένδειξη της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται το βιβλίο που κρύβεται πίσω από το γρίφο. Η λύση του κάθε γρίφου οδηγεί στον τίτλο ενός βιβλίου, όπου θα βρίσκεται ο επόμενος κ.ο.κ. Η λύση του τελευταίου γρίφου θα οδηγήσει στο τελευταιο βιβλίο του λογοτεχνικού μονοπατιού. Εκεί θα υπάρχει μία λίστα όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμπληρώσει το όνομά του για να κερδίσει το δώρο του.

Καθώς η λύση του κάθε γρίφου οδηγεί στον τίτλο ενός βιβλίου, οι συμμετέχοντες σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να διαβάσουν τα λογοτεχνικά έργα για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Αρκεί να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τη θεματική του έργου και τις ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γράφτηκε, αντλώντας λέξεις-κλειδιά από τους γρίφους. Όπως σημειώνει η ομάδα, «Για παράδειγμα, αν κάποιος δει τον γρίφο “Ο Ισπανός ιππότης των… ανεμόμυλων”, εύκολα ή με μία γρήγορη ηλεκτρονική αναζήτηση, μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για τον Δον Κιχότη του Θερβάντες. Η μορφή των γρίφων ποικίλει ώστε να μη κουραστούν οι συμμετέχοντες, αλλά να διασκεδάσουν και να μάθουν, πάντα μέσα από τη λογοτεχνία.»

123

Η ομάδα ενθαρρύνει μάλιστα τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν εργαλεία του διαδικτύου όπως το Google και το Wikipedia, αλλά και να συμβουλευτούν τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες με τα οποία συνεργάζεται, για να βρουν τις λύσεις. Όπως αναφέρει, «Φυσικά στόχος του παιχνιδιού είναι και να μάθουν όσοι θα συμμετέχουν. Βασική μας επιδίωξη, ούτως ή άλλως, ήταν να εξοικειωθούν τόσο οι φοιτητές του πανεπιστημίου όσο και οποιοσδήποτε άλλος θελήσει να συμμετάσχει στο παιχνίδι μας, με τις ιδιαίτερα πλούσιες βιβλιοθήκες τόσο του πανεπιστημίου όσο και του δήμου Θεσσαλονίκης. Εξαιρετικά χρήσιμα για την επίλυση των γρίφων είναι τα ηλεκτρονικά εργαλεία που προτείνουμε καθώς επίσης και κάθε τυχόν συμβουλή που μπορούν να πάρουν οι συμμετέχοντες από τους εξωτερικούς μας συνεργάτες.»

snn_0

Το παιχνίδι έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς ξεκινά στις 9 και λήγει στις 31 Μαΐου 2016. Όπως σημειώνει όμως η ομάδα, «Το λογοτεχνικό αυτό παιχνίδι δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρο, οι γρίφοι μπορούν να επιλυθούν ακόμη και μέσα σε δύο ημέρες. Με δεδομένο όμως ότι το παιχνίδι λαμβάνει χώρα το μήνα Μάιο, λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, θέλαμε οι συμμετέχοντες να έχουν άπλετο χρόνο ώστε να διασχίσουν το λογοτεχνικό μας μονοπάτι με το ρυθμό που θέλουν. Άλλωστε το γεγονός ότι το παιχνίδι ξεκινά στις 9 Μαΐου, δε σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να εγγραφεί και να συμμετάσχει στο παιχνίδι ακόμα και μία ή δυο εβδομάδες μετά την ημερομηνία έναρξης. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι χωρίς άγχος, με στόχο τη διασκέδαση και τη γνωριμία με σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα.»

342

Τι στοχεύει η ομάδα να μείνει στον κόσμο με το παιχνίδι; «Το πρώτο πράγμα στο οποίο στοχεύουμε είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες μία ωραία και λίγο “πειραγμένη” λογοτεχνική εμπειρία. Η εποχή μας άλλωστε μας επιβάλλει, εμμέσως πλην σαφώς, να δώσουμε μέσα από την τέχνη μια αισιόδοξη και διασκεδαστική νότα στη ζωή μας.  Γι’ αυτό και το λογοτεχνικό αυτό μονοπάτι παρουσιάζεται υπό τη μορφή ενός παιχνιδιού. Επιθυμούμε οι συμμετέχοντες να δουν την πόλη μας από μια άλλη οπτική γωνία, από την οπτική γωνία που είδαν τη Θεσσαλονίκη εξαίρετοι λογοτέχνες.»

Διασχίστε λοιπόν κι εσείς αυτό το λογοτεχνικό μονοπάτι στην Θεσσαλονίκη, διασκεδάστε λύνοντας γρίφους, κερδίστε δώρα και φτάστε στον τελικό προορισμό, στην Οδό Λογοτεχνίας 15!

4-18

Δηλώστε συμμετοχή για να λάβετε τον πρώτο γρίφο εδώ:

odoslogotexnias15.wix.com/odoslogotexnias

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα