Θεσσαλονίκη

Τι θα δούμε προσεχώς στη Νέα Παραλία…

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρα 30/1/2017, θέτει σε ψήφισμα την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παρακείμενου θαλάσσιου χώρου για εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης δυο γλυπτών.

Κύα Τζήμου
τι-θα-δούμε-προσεχώς-στη-νέα-παραλία-165822
Κύα Τζήμου

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τους πρώτους βανδαλισμούς του Φεγγαριού που τελικά στις 16 Φεβρουαρίου 2016 βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας προς θλίψη όλων των πολιτών αυτής της πόλης. Η πρόταση από την μεριά του Δήμου ήταν να τοποθετηθεί ξανά μέσα στη θάλασσα για να αποφύγει μελλοντικούς βανδαλισμούς και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο δήμος Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως στην ξύλινη εξέδρα όπου δέσποζε προτείνεται η τοποθέτηση ενός άλλου μεγάλου μεγέθους γλυπτού του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.

12733566_1075804955794935_8105756418513618943_n

Το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλάισιο αυτής της διαδικασίας, στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρα 30/1/2017, θέτει σε ψήφισμα  την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παρακείμενου θαλάσσιου χώρου για εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης: α) του έργου “Φιλία Amicia” στην υφιστάμενη εξέδρα απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace και σύμφωνα με την υποβληθείσα μελέτη. β) του έργου “Φεγγάρι στην Ακτή” εντός του θαλάσσιου χώρου σε απόσταση περίπου 40 μέτρων από την παραλία και στο κέντρο της απόστασης ανάμεσα στις “Ομπρέλες” και στην εξέδρα εμπρός από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace και όχι στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας όπως είχε αρχικά ειπωθεί, μια που εκεί ήταν η αρχική του θέση πριν την ολοκλήρωση της Νέας Παραλίας και την τοποθέτησή του επί της ξύλινης εξέδρας. Το “Φεγγάρι στην Ακτή” το οποίο βρίσκονταν τοποθετημένο στην εξέδρα εμπρός από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace, μετά τον πολλαπλό και κατά συρροή βανδαλισμό που υπέστη και αφού τελικά βρέθηκε στον πάτο της θάλασσας απομακρύνθηκε μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες της επανατοποθέτησής του.

Costas02 9m

Το γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, το οποίο συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία, είναι ύψους 10 μέτρων, αναπαριστά δυο φιγούρες που αγκαλιάζονται σφιχτά και στέλνουν μήνυμα αγάπης και φιλίας, το βασικό υλικό του είναι γυαλί, αποτελεί δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των γονιών του. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την τοποθέτησή του στην ξύλινη προεξοχή απαιτείται πασαλόμπηξη μέσα στη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, με το από 31-5-2016 ηλεκτρονικό μήνυμα του δημιουργού του γλυπτού “Φεγγάρι στην Ακτή” γλύπτη κ. Παύλου Βασιλειάδη και το από 5-6-2016 έγγραφο του Γραφείου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας εκφράζεται η επιθυμία των παραπάνω για την τοποθέτηση του γλυπτού ενώ με το 12-7-2016 ηλεκτρονικό μήνυμα επίσης του κ. Βασιλειάδη προσδιορίζεται ακριβώς η προτεινόμενη νέα θέση εντός του θαλάσσιου χώρου και καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για την τοποθέτησή του.

moon-600

Παράλληλα, με τις από 4-12-2014 και από 19-1-2015 επιστολές του, ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης γνωστοποίησε προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης την επιθυμία του να δωρίσει στην πόλη ένα γλυπτό έργο του γλύπτη κ. Κώστα Βαρώτσου, αφιερωμένο στην μνήμη των γονιών του, προκειμένου να τοποθετηθεί στην Νέα Παραλία και συγκεκριμένα στην εξέδρα που βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace. Στη συνέχεια διαβιβάστηκαν από τον δωρητή η στατική μελέτη του γλυπτού και η οριστική μελέτη θεμελίωσής του στη συγκεκριμένη θέση.

Μετά από ενέργειες για την αδειοδότηση των δύο γλυπτών από το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκε το υπ΄αριθ. 299206/6196/22-7-2016 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται τελικά περιβαλλοντική αδειοδότηση. Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης εκδόθηκε το 8656/1-12-2016 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας του Ν4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των δύο γλυπτών.

Costas01 9m

Επειδή το γλυπτό “Φιλία Amicia” πρόκειται να εγκατασταθεί εντός της ζώνης αιγιαλού που ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο και τη διαχειρίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του ΥΠΟΙΚ και το γλυπτό “Φεγγάρι στην Ακτή” προτείνεται να εγκατασταθεί εντός της θάλασσας, η Υπηρεσία ζήτησε την σύμφωνη γνώμη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης διαβιβάζοντας προς αυτήν και τον φάκελλο των μελετών του έργου. (θ σχετ) Η παραπάνω υπηρεσία δια του Τμήματος Β΄Αιγιαλού και παραλίας σε απάντησή της κοινοποίησε ότι η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για εκτέλεση έργου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατά την διαδικασία που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.2971/2001. Η Υπηρεσία υπέβαλλε τον πλήρη φάκελο με τα τεχνικά στοιχεία του έργου για την εγκατάσταση και των δύο γλυπτών προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με το 21309/15-12-2016 έγγραφό της τον διαβίβασε στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την κατασκευή του έργου, κατά τις αρμοδιότητες του καθενός. Στους προς γνωμοδότηση φορείς περιλαμβάνεται και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σύμφωνα με την παρ. 2β, του άρθρου 14 του Ν.2971/2001 όπου αναφέρεται ότι ένας από τους φορείς που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου ΟΤΑ.

Costas02 9m

Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού για την εκτέλεση του έργου τοποθέτησης των δύο γλυπτών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΔΣ σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις. Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το υπ΄αριθ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΠΟΘ/ΤΒΜΑΧΜΜΑΕΜ/431110/258884/6257/1402/10-01-2017 έγγραφό του το οποίο  κοινοποιήθηκε, έχει εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του για την κατασκευή του έργου.

ftop
Το έργο σε κάτοψη

Διαβάστε ακόμη 5 πράγματα που θέλω να αλλάξουν στη Νέα Παραλία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα