Θεσσαλονίκη

Γυναικείες φωνές της Θεσσαλονίκης που αγαπάμε να ακούμε δυνατά

Φωνές σαν αηδόνια που γαληνεύουν τα στενά της πόλης.

Κική Μουστακίδου
γυναικείες-φωνές-της-θεσσαλονίκης-πο-344074
Κική Μουστακίδου

*Κεντρική Εικόνα: Βασίλης Παπαμακάριος | Από το Facebook Profile της Ναταλίας Λαμπαδάκη

Τι χρώμα έχει η φωνή μιας γυναίκας που γεννήθηκε για να τραγουδά; Ποια είναι η υφή, το άρωμά της; Είναι μεγέθη άυλα που δεν τα βάζεις σε καλούπια και δεν τα μετράς με ορισμούς συμβατικούς. Είναι σκέτη μαγεία που δεν την εξηγείς, μόνο αφήνεσαι και τη νιώθεις. Σε αυτό το σχηματικό περιβάλλον, το όσο δυνατόν περισσότερο παραμυθένιο, υπάρχουν ορισμένες γυναίκες που έχουν αφιερωθεί στη μουσική και γαληνεύουν τα στενά της Θεσσαλονίκης με το τραγούδισμά τους. Ήρθε ο καιρός να σας σαγηνεύσουν με το ατόφιο τους ταλέντο.

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Πλειάδες»

Εικόνα: Ελευθερία Καλπενίδου

Φωνές που δεν είναι απλά δεμένες μεταξύ τους, φωνές που δημιουργούν ένα πολύχρωμο σύνολο, στιβαρό, με βάθος ψυχής και ταλέντου. Τις Πλειάδες τις ξεχωρίσαμε και τις αγαπήσαμε – όλες μαζί και μία προς μία ξεχωριστά – όταν το βράδυ της μεγάλης εκδήλωσης για την Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η Parallaxi και το «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ζωντάνεψαν με την αφήγησή τους τις δραματικές εκείνες στιγμές. «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» και η μαγεία τους έγινε κύμα και διαπέρασε τα βλέμματα των ανθρώπων που υψωμένα παρακολουθούσαν με προσοχή το υπερθέαμα να εκτυλίσσεται ζωντανά μπροστά τους. Ωστόσο, οι Πλειάδες έχουν μια καλλιτεχνική πορεία χρόνων, μιας και από το 2006 που συστάθηκαν, χτίζουν το φωνητικό ρεπερτόριό τους με κομμάτια από την παράδοση όλης της χώρας, με αφετηρία το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.

*Οι Πλειάδες είναι: Αλίκη Ατσαλάκη, Στέλλα Γκρήγκοβιτς, Βασούλα Δελλή, Δέσποινα Καλπενίδου, Ειρήνη Κυριακού, Ασημίνα Πάτκου, Ναταλία Λαμπαδάκη, Ιουλία Ρούτζιου, Γεωργία Τέντα, Ρούλα Τσέρνου, facebook page

Ναταλία Λαμπαδάκη

Εικόνα: Λάμπρος Καζάν

Είναι μία από τις «Πλειάδες», αλλά ταυτόχρονα είναι μία και μοναδική. Στα 27 της χρόνια, η Ναταλία Λαμπαδάκη έχει προλάβει να συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Κυπουργός, ο Ανδρέας Καρακότας, ο Μιχάλης Σιγανίδης, ο Μάκης Αϊβάζογλου κ.α. ενώ μέσα στο χειμώνα την απολαύσαμε στην ίδια σκηνή με τον Γιώργο Καζαντζή και τη Λιζέτα Καλημέρη. Τελείωσε το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ με ειδίκευση στο δημοτικό τραγούδι, αλλά δεν σταματά να δοκιμάζεται και σε άλλα είδη (ρετρό τραγούδι, μουσικό κουκλοθέατρο με την ομάδα «άρες μάρες», μουσική από την Κάτω Ιταλία με τους Grikanta). Θα τη δεις στα σύγχρονα μουσικά στέκια της πόλης να παθιάζεται στα live που δίνουν οι καλλιτέχνες φίλοι της και θα την ακούσεις στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Παπαγεωργίου να τραγουδά κρυφά από την άνοιξη τα πιο γλυκά μας λόγια. 

*Περισσότερα για τη Ναταλία Λαμπαδάκη στο επίσημο facebook page της 

Εύη Σιαμαντά 

Η αμεσότητα και το χαμόγελό της επάνω στη σκηνή είναι το κλειδί του ”one woman show” που απολαμβάνουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε στις πρώτες σειρές στα live της. Η Εύη Σιαμαντά μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα και αυτό δεν είναι ούτε στο ελάχιστο υπερβολή. Από το «Άνοιξε πέτρα» της Μαρινέλλας μέχρι το I will always love you της Γουίτνει Χιούστον και τα τζαζ μονοπάτια που είναι το φυσικό της πεδίο, η «έδρα» της, ερμηνεύει αυθεντικά και γεμάτα τα κομμάτια, με την ιδιότητα μιας αυτόφωτης καλλιτέχνιδας. Από την εποχή που κοριτσάκι ακόμη τραγουδούσε στο θρυλικό Chorus μέχρι σήμερα που κάνει εμφανίσεις σε επιλεγμένους χώρους, είναι μεγάλη χαρά για την πόλη να την έχει στο πεντάγραμμό της.

*Περισσότερα για την Εύη Σιαμαντά στο επίσημο facebook page της. 

Κατερίνα Σισίννι

Η σμαραγδένια φωνή των The Speakeasies Swing Band μας ταξιδεύει στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης του ’20 και το ’30 εδώ και μία δεκαετία σχεδόν. Η Κατερίνα Σισίννι με τις ελληνοϊταλικές ρίζες είναι ένα πλάσμα αυτόφωτο που μεγάλωσε με blues και jazz μουσικές και παρέμεινε πιστή στις παιδικές καταβολές της. Ηθοποιός εκτός από ερμηνεύτρια, ξέρει πότε να σκορπά θετική ενέργεια με ένα μόνο της χαμόγελο και πότε να συγκινεί με το συναισθηματικό της «κλείδωμα» στα κομμάτια που απαιτούν δόσεις μελαγχολίας. Θα την δεις να κυκλοφορεί στην πόλη μαζί με τον Γιοβάν, τον μικρό της σκύλο.

*Ταξιδέψτε με τη φωνή της Κατερίνας Σισίννι με ένα κλικ ΕΔΩ

Stringless

Εικόνα: Μάνος Πολιτάκης

Χωρίς όργανα, μόνο με τις εξαίσιες φωνές τους οι Stringless είναι ένα γυναικείο φωνητικό σχήμα με ταμπεραμέντο και εκρηκτική ενέργεια πάνω και κάτω από τη σκηνή. Η περίπτωσή τους έχει εμπνεύσει τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο να γυρίσει ένα ολόκληρο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην καθημερινότητα αυτών των γυναικών, που μάλιστα απέσπασε το βραβείο κοινού στο 19ο ΦΝΘ. Με σύγχρονες προσεγγίσεις στα παραδοσιακά κομμάτια αλλά και με δικές τους στιχουργικές προσπάθειες, οι έξι Stringless διανύουν μια πολύ δημιουργική περίοδο στην καριέρα τους. Οι διαφορετικές τους ηλικίες υμνούν τη γυναίκα σε όλες τις φάσεις της ζωής της και προσθέτουν ποικιλία στα ακούσματα και τις καλλιτεχνικές αναφορές τους.

*Οι Stringless είναι: Αλμπένα Κούτοβα, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Στέλλα Γιαλτζή. 

Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου

Μια χαρισματική φυσιογνωμία διεθνών προδιαγραφών, η Νατάσσα Μάρε Μουμτζίδου μετρά ένα πλήθος συναυλιών και εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ερμηνεύτρια, στιχουργός και μουσικός που δεν φοβάται να αυτοσχεδιάσει και να αφεθεί στην κρυστάλλινη φωνή της, ταξιδεύει πρώτα η ίδια μέσα από τις διαθέσεις της τέχνης της και έπειτα ταξιδεύει όλους εμάς. Σχεδόν σαν ιέρεια του κλασικού και τζαζ τραγουδιού, κατακτά την σκηνή και επιβάλλεται μέσα από τη βαθιά εκφραστικότητά της. Ένα κεφάλαιο που προσεγγίζουμε με θαυμασμό.

Κασσάνδρα Δημοπούλου 

Η μεγάλη κυρία του λυρικού τραγουδιού της πόλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήδη από πολύ νεαρή ηλικία διακρίθηκε για το ταλέντο της στην μουσική. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στην Ελλάδα η καριέρα της ως λυρική τραγουδίστρια άρχισε το 2001, με την συμμετοχή της στο διεθνές φεστιβάλ και ακαδημία της Aix-en Provence και το φεστιβάλ Mozart Toujours στο Salzburg. Έκτοτε έχει εμφανιστεί σε πρωταγωνιστικούς ρόλους διεθνώς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Θέατρο και σε πολλά μέρη στον κόσμο. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών το 2009 ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης. Το αγγλικό περιοδικό Opera Now (2008) την κατέταξε στους νέους ανερχόμενους λυρικούς τραγουδιστές διεθνώς. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και υποτροφίες. Διαβάστε ακόμα

Ζεϊνέπ: Μία νέα Θεσσαλονικιά να προσέξεις το ονομά της

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα