Θεσσαλονίκη

Καλησπέρα κύριε Πλέσσα. Μια βραδιά στο Μέγαρο με ένα θρύλο.

Τον κύριο Μίμη Πλέσσα έτυχε να τον γνωρίσω πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ τραγουδιού και εκείνος ο πρόεδρος της επιτροπής. Για δυο βράδια παρακολουθούσα σιωπηλά τον τρόπο που εξέφραζε τις σκέψεις του πάνω στα τραγούδια των νέων παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό, εμπλουτίζοντας τις κρίσεις του με ιστορίες πενήντα […]

Γιώργος Τούλας
καλησπέρα-κύριε-πλέσσα-μια-βραδιά-στο-46038
Γιώργος Τούλας
1.jpg

Τον κύριο Μίμη Πλέσσα έτυχε να τον γνωρίσω πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ τραγουδιού και εκείνος ο πρόεδρος της επιτροπής. Για δυο βράδια παρακολουθούσα σιωπηλά τον τρόπο που εξέφραζε τις σκέψεις του πάνω στα τραγούδια των νέων παιδιών που συμμετείχαν στο διαγωνιστικό, εμπλουτίζοντας τις κρίσεις του με ιστορίες πενήντα χρόνων από το παγκόσμιο τραγούδι. Ήταν ένα αληθινά συγκινητικό μάθημα, από έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα έζησε πέντε ζωές κοινών θνητών, σε μια. Προχθές βράδυ στη σκηνή του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρακολουθώντας στο πρώτο μέρος της συναυλίας ένα μάθημα τζαζ, με την αληθινή έννοια του όρου, από τον άνθρωπο που έφερε τη τζαζ στην Ελλάδα, ακούγοντας τον να ‘’πειράζει’’ άφοβα από ένα νησιώτικο μέχρι ένα λαϊκό και μετά στο δεύτερο μέρος να ξεδιπλώνει τα κορυφαία του τραγούδια του εξήντα, με μια εντελώς σημερινή οπτική, ένιωσα ένα απίστευτο συναίσθημα τύχης.

Πολλές φορές νιώθουμε τυχεροί που μεγάλοι θρύλοι της παγκόσμιας μουσικής σκηνής εμφανίστηκαν σε ελληνικές σκηνές και αξιωθήκαμε να τους δούμε και όσα είναι δίπλα μας από κεκτημένη ταχύτητα δεν περνούν τη διάσταση που τους αξίζει.

Ο άνθρωπος λοιπόν που ευθύνεται μισό αιώνα τώρα για τη σύνθεση μουσικής για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας στο ενεργητικό του 104 ταινίες και 70 παραστάσεις, ο άνθρωπος που έχει βραβευτεί από τους μεγαλύτερους θεσμούς του κόσμου και τιμηθεί στα πέρατα της οικουμένης, ακόμα και με Grammy, που έδωσε την ευκαιρία σε μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα-φωνές της ελληνικής μουσικής να βγουν μπροστά, που γενναιόδωρα έδωσε τα φώτα του σε όποιον τυχερό βρέθηκε στο πλάι του, ο συνθέτης μερικών από τα σπουδαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ σε αυτόν τον τόπο, προχθές το βράδυ μας έδωσε ένα ακόμα μάθημα στιλ σε ένα σχεδόν τρίωρο σεμινάριο του τι σημαίνει οδηγώ τη μουσική στις καρδιές των ανθρώπων.

Ένας σπουδαίος δημιουργός που στα 88 του χρόνια εξακολουθεί να μοιάζει πάνω στη σκηνή σαν νεαρός που πρώτη φορά παίζει τα πλήκτρα του πιάνου μπροστά στο κοινό!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα