Θεσσαλονίκη

Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Ας αρχίσουν οι γιορτές

Στην είσοδο της ΔΕΘ δόθηκε το σήμα της έναρξης του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς και του Φεστιβάλ των Φαναριών με εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν στην Αισώπου στην καρδιά της Chinatown και θα ολοκληρωθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Κύα Τζήμου
κινέζικη-πρωτοχρονιά-ας-αρχίσουν-οι-γ-170011
Κύα Τζήμου

Σήμερα είναι η πρώτη φορά που η κινεζική κοινότητα επίσημα εγκαινιάζει μια εξωστρέφεια στην Θεσσαλονίκη. Επίσημη έναρξη του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς με παρουσία λίγου κόσμου αρχικά αλλά με κάθε επισημότητα και υποστήριξη από την ΔΕΘ και τον Δήμο. Φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για μια θερμή ένταξη της κοινότητας στη ζωή της πόλης.

DSC03519

Στην είσοδο της ΔΕΘ δόθηκε το σήμα της έναρξης του εορτασμού της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς ή Φεστιβάλ των Φαναριών *, με εκδηλώσεις που θα συνεχιστούν στην Αισώπου στην καρδιά της Chinatown και θα ολοκληρωθούν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Παρόντες κλιμάκιο του Γ’ Σώματος Στρατού, η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και επίσημοι.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ 

DSC03505

DSC03512

Η ΔΕΘ υποστηρίζει φέτος τους εορτασμούς στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης του Σεπτέμβρη (17/9/17) που έχει την Κίνα ως τιμώμενη χώρα, 19 χρόνια αργότερα από την προηγούμενη (και πρώτη) φορά που ήταν το 1998. Με ομιλίες τους άνοιξαν τους εορτασμούς ο Πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζήκας, ο αρχηγός του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Πρέσβης της Κίνας και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης: “Όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη”, είπε ο κ. Ψινάκης εξηγώντας ότι αυτός ο εορτασμός της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας που σκοπό έχει να συσφίξει τις σχέσεις Ελλάδας Κίνας και να ξαναενώσει τον δρόμο του Μεταξιού. Ο κ. Ψινάκης φαίνεται να έχει αναλάβει προσωπικά τον στόχο να δημιουργηθούν δεσμοί συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

DSC03497DSC03485

Αρχικά έγινε η έπαρση των δυο σημαιών των χωρών με τους Εθνικούς ύμνους να ακούγονται διαδοχικά με πρώτον αυτόν της τιμώμενης χώρας.

Επίδειξη Κουνγκ-Φου

DSC03499

Αργότερα έγινε μια μικρή επίδειξη Κουνγκ Φου

DSC03523Και ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τον χορό του Λιονταριού, έθιμο που ξορκίζει το κακό για να μπει η καινούργια χρονιά με το καλό. Καλή χρονιά στην Κίνα λοιπόν.

Η Γιορτή των Φαναριών (10/2) σηματοδοτεί τη λήξη της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, που διαρκεί 15 ημέρες και ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου για το 2017. Μόλις πέσει το σκοτάδι, στην Κίνα, τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας χάρτινα φαναράκια, τα οποία συμβολίζουν την καλή τύχη, που είναι αναγκαία για να κυλήσει αίσια η χρονιά. Σε πολλές πόλεις της Κίνας διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις, όπου χιλιάδες φαναράκια ανυψώνονται στον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, ενώ την τιμητική τους έχουν και τα πυροτεχνήματα, τα οποία διώχνουν τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα, κατά την κινέζικη παράδοση.

 Θρυλείται ότι η γιορτή καθιερώθηκε επί της βασιλείας του αυτοκράτορα Μινγκ (28-75 μ.Χ), όταν υιοθετήθηκε ο Βουδισμός στην Κίνα. Μια μέρα, ο αυτοκράτορας είδε στο όνειρό του ένα χρυσό άνθρωπο μέσα στο παλάτι του. Τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ρωτήσει τον μυστηριώδη αυτόν επισκέπτη ποιος είναι, αυτός ανυψώθηκε στον ουρανό και εξαφανίστηκε προς τη δύση.

Την επόμενη, ο Μινγκ έστειλε έναν πολυμαθή μανδαρίνο στην Ινδία με διπλή αποστολή: να προσκυνήσει τον Βούδα και να εντοπίσει τις βουδιστικές γραφές. Πράγματι, ο αυτοκρατορικός απεσταλμένος, μετά από ένα πολύμηνο και κοπιαστικό ταξίδι, επέστρεψε στο παλάτι με τις γραφές.

 Αμέσως, ο Μινγκ διέταξε την κατασκευή ενός ναού για να στεγάσει το άγαλμα του Βούδα και να τοποθετήσει εκεί τις γραφές. Οι οπαδοί του πίστευαν ότι η δύναμη του Βούδα μπορούσε να διώξει το σκοτάδι. Για το λόγο αυτό, ο αυτοκράτορας διέταξε τους υπηκόους του να ανάψουν φαναράκια κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που αργότερα επισημοποιήθηκε ως Γιορτή των Φαναριών.

Στο Χονγκ – Κονγκ και την Ταϊβάν, παράλληλα με τη Γιορτή των Φαναριών γιορτάζεται και η Ημέρα των Ερωτευμένων, η κινεζική εκδοχή του Αγίου Βαλεντίνου. (Πηγή: sansimera.gr)

DSC03532

DSC03531DSC03530DSC03529DSC03527

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα