Η πόλη έχει μία Λεπτή Απορία και ζητάει βοήθεια!

0
2953

Μια ομάδα κινηματογραφιστών με βάση την Θεσσαλονίκη και με ρομαντικά πιστεύω για την 7η Τέχνη έχει μία “λεπτή απορία”. Εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης τρέχει μία καμπάνια crowdfunding και χρειάζεται την βοήθεια όλων όσοι θελήσουν να δούν αυτή την λεπτή απορία να μετατρέπεται σε μία υποσχόμενη ταινία μικρού μήκους. Όσοι λοιπόν πειστούν από την ιστορία της μπορούν να βοηθήσουν πατώντας εδώ.

Φωτογραφία: Βαλάντης Νικολούδης
Φωτογραφία: Βαλάντης Νικολούδης

Η συγκεκριμένη ομάδα κινηματογραφιστών δεν έχει περιοριστικό όνομα αλλά λειτουργεί ως μία ευμετάβλητη παρέα που συχνά ενώνεται κάτω από την προσταγή μίας νέας ιδέας, μίας νέας ενδιαφέρουσας ιστορίας. Τα μέλη της προκύπτουν από εργαστήρια κινηματογράφου, από την σχολή κινηματογράφου και θεάτρου, είναι φοιτητές αλλά και επαγγελματίες του χώρου.

Έχουν ως βάση την Θεσσαλονίκη, μία πόλη στην οποία αγαπούν με πάθος όλες της τις πτυχές. “Από την βόλτα στην παραλία μέχρι και τα μπαρ χωρίς παράθυρα.” όπως χαρακτηριστικά μας είπαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται καθώς ένα μεγάλο μέρος των συντελεστών της Λεπτής Απορίας συμμετείχε και στην προηγούμενη ταινία από τον ίδιο δημιουργό με τίτλο “Το Πέτρινο Ψάρι” το οποίο και βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής σε φεστιβάλ.

“Ο καθένας από εμάς συμμετέχει εθελοντικά στο όραμα κάθε δημιουργού με σκοπό οι ιδέες και η φαντασία να γίνονται πραγματικότητα.”

Φωτογραφία: Βαλάντης Νικολούδης
Φωτογράφιση στον ζωολογικό κήπο Θεσσαλονίκης αναπαριστώντας το θέμα της ταινίας. Φωτογραφία: Βαλάντης Νικολούδης

Η νέα τους ταινία προκύπτει “όπως κάθε ιδέα που γίνεται φιλμ, από ανθρώπους που έχουν πάθος για τον κινηματογράφο. Με οδηγό λοιπόν την ανάγκη μας για σινεμά και την καλή μας διάθεση, δουλεύουμε για την στιγμή που μια επιλεγμένη πραγματικότητα γίνεται φως στην σκοτεινή αίθουσα. Και κινούμαστε κάτω από την βαθιά μας πεποίθηση πως αυτό το φως είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο, όσο και το φως του ήλιου για τα άνθη.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία ανήκει στον Βασίλη Ματιάκη και η ιστορία πίσω από την Λεπτή Απορία αφορά στην στιγμή όπου ο Ήρωας – παρατηρητής ξεκινά μια σχεδόν ονειρική διαδρομή μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Η περιπλάνηση του σε χώρους του ξενοδοχείου τον φέρνει αντιμέτωπο με μια κοινωνία χαμένη μέσα στις αυταπάτες της. Η έπαρση και η ματαιοδοξία των πρωταγωνιστών αυτής της αλληλεπίδρασης, δημιουργούν μια πραγματικότητα τόσο ψεύτικη, όσο αληθινή φαίνεται στα μάτια τους. Είτε όνειρο είτε πραγματικότητα, στο τέλος όλοι μοιράζονται  το ίδιο τραπέζι.

Εικόνα από το storyboard της ταινίας. Σχέδιο: Χαρά Γεωργάκη
Εικόνα από το storyboard της ταινίας. Σχέδιο: Χαρά Γεωργάκη

Τελευταία ολοένα και περισσότερα σχήματα κινηματογραφιστών ενώνονται και ζητάνε την βοήθεια του κοινού για την χρηματοδότηση των έργων τους. Τι πιστεύει η συγκεκριμένη ομάδα κινηματογραφιστών ότι κάνει την διαφορά στην δική τους περίπτωση;

Καμία διαφορά απολύτως. Απεναντίας έρχεται να ενισχύσει την ανάγκη της αποδέσμευσης της δημιουργίας είτε από στερεότυπα είτε από επιταγές που καθιστούν την τέχνη σαν εμπορεύσιμο προϊόν. Σκοπός της ανθρώπινης δημιουργίας ήτανε και είναι να εξηγεί έναν κόσμο που είναι μακριά από την αρμονία της φύσης και να προσδίδει ένα νόημα στην αισθητική όλων των πραγμάτων γύρω μας.  Μια αισθητική που σκοπός της είναι να πάει τον κόσμο μπροστά και όχι απλά να εξασφαλίσει μια ‘άνετη’ διαδρομή στην αμμοθύελλα. Δεν ζητάμε απλά την βοήθεια του κοινού για να πετύχουμε έναν σκοπό. Ζητάμε την βοήθεια του καθενός ώστε να γίνει σε όλους μας βίωμα πως ο κόσμος μας αλλάζει μόνο με προσπάθεια.

Ποιος είναι ο στόχος της καμπάνιας crowd funding, πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθεί και τελικά ο κόσμος στηρίζει τον κινηματογράφο και εν γένει κάθε μορφή Τέχνης;

Έπειτα από προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την ομάδα παραγωγής, καταλήξαμε στο ποσό των 5000 ευρώ με δεδομένο πως πρέπει να καλυφτούν αρκετά έξοδα, όπως ενοικίαση εξοπλισμού, χώρων, έξοδα μετακίνησης και διατροφής κλπ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τον στόχο χωρίς αυτό να μας απογοητεύει αλλά απεναντίας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. 

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον κόσμο, την στιγμή που μετανάστες πολέμου κάνουν πάλι την εμφάνιση τους και ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ακόμα μια μεγάλη κρίση του καπιταλισμού, να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ενός φιλμ. Όμως πιστεύουμε πως αν η κάθε μορφή τέχνης έχει την δυνατότητα να αλλάξει το άτομο, το Σινεμά έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Δυστυχώς η εποχή που τα παιδιά διατυμπάνιζαν χαρωπά το άδικο στα δρομάκια της Ρώμης μας έχει φύγει προ πολλού. Η εποχή της αθωότητας τελείωσε και εμείς είμαστε η γενιά που, όπως άλλες γενιές πιο πριν, καλείται όσο τα πράγματα οδηγούνται αναπόφευκτα στα άκρα είτε να εξασφαλίσει τον δικό της δρόμο, ή να ακολουθήσει τον δρόμο των άλλων.

Σε τι φάση είναι η ταινία όσο τρέχει η καμπάνια;

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην φάση της προ-παραγωγής έχοντας ολοκληρώσει την 1η σκηνή. Η ενέργεια αυτή έγινε προκειμένου να αποδείξουμε σε όσους αποφασίσουν να γίνουν κομμάτι αυτής της προσπάθειας σε τι πρόκειται να συμμετέχουν. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν εξ ’ολοκλήρου στην Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Φεβρουάριο επομένως μετά το πέρας της καμπάνιας μας.”

Τέλος οι συντελεστές σημειώνουν χαρακτηριστικά:

Το σινεμά από την αρχή του, έκανε τον άνθρωπο να δει πέρα από αυτό που η πραγματικότητα επιβάλλει. Το σινεμά έγινε πολύ σημαντικό για μας και για τις ζωές μας. Όχι απλά σαν ένας τρόπος να λέμε ιστορίες. Αλλά σαν ευκαιρία να εκφράσουμε τα βαθιά μας συναισθήματα για τον κόσμο. Αναζητώντας το δικό μας δρόμο στο πνευματικό και φιλοσοφικό μας ταξίδι. Για να κάνουμε λοιπόν την φαντασία πραγματικότητα, χρειαζόμαστε και την βοήθεια σας. Όσοι επιθυμούν να μας στηρίξουν σε αυτήν την προσπάθεια μας μπορούν να το κάνουν στην παρακάτω σελίδα: https://www.indiegogo.com/projects/the-delicate-question-short-film-cinema#/

Λεπτή Απορία/ The Delicate Question

Συντελεστές

Παραγωγή : Δημήτρης Καλίγκος & Αναστασία Θεοδόση

Διευθυντής Φωτογραφίας : Απόστολός Καρουλάς

Οπερατέρ : Χρήστος Γεωργιάδης & Νίκη Σφαιροπούλου

Ήχος :  Παναγιώτης Σταμκόπουλος & Μυρτώ Χατζηανδρέου

Σκηνογραφία/Ενδυματολογία : Χαρά Γεωργάκη & Ηλέκτρα Υβόννη

Σκρίπτ : Κατερίνα Καρπούζη

Μακιγιάζ : Μαρία Δούμπα & Γιώτα Τσανταρίδου

Βοηθoί Σκηνοθέτη : Χάρης Παπαδόπουλος & Δήμητρα Καρυωτάκη

Σενάριο/Σκηνοθεσία : Βασίλης Ματιάκης

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ