Ματιές στην πόλη

Ανατολική είσοδος: Μια μεταμόρφωση με πρωτοβουλία ενός πολίτη.

Μπαίνοντας στην πόλη από το αεροδρόμιο, τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά αν ταξίδευε ας πούμε κάποιος από πόλη της Ευρώπης και είχε δει με τα μάτια του πως υποδέχονται οι πόλεις τον επισκέπτη, είχε την αίσθηση μιας τριτοκοσμικής πόλης. Ένας απέραντος σκουπιδότοπος, γέματος εγκαταλειμμένα αντικείμενα δεξιά και αριστερά του δρόμου, αλλά και στη νησίδα που οι […]

Γιώργος Τούλας
ανατολική-είσοδος-μια-μεταμόρφωση-με-7643
Γιώργος Τούλας
1.jpg

Μπαίνοντας στην πόλη από το αεροδρόμιο, τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά αν ταξίδευε ας πούμε κάποιος από πόλη της Ευρώπης και είχε δει με τα μάτια του πως υποδέχονται οι πόλεις τον επισκέπτη, είχε την αίσθηση μιας τριτοκοσμικής πόλης.

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος, γέματος εγκαταλειμμένα αντικείμενα δεξιά και αριστερά του δρόμου, αλλά και στη νησίδα που οι πιο ευφάνταστοι πετούν ότι περισσεύει από το αυτοκίνητο τους, πακέτα τσιγάρων,  τα υπολείμματα ενός κολατσιού, ακόμα και τις πάνες του μωρού που αλλάχθηκε στο αυτοκίνητο.

Στις κολόνες τα περίφημα μπάνερ από τα λαϊκά μαγαζιά του αεροδρομίου αλλά και μπιτσόμπαρα της Χαλκιδικής μπορεί να χάσκουν ανέμελα ακόμα και μήνες μετά τις πρεμιέρες ή τα πάρτι, κρεμασμένα στο κενό ή περήφανα, με φωτοσοπαρισμένα πρόσωπα λαμπερών αστέρων βήτα διαλογής.

Στις δυο πλευρές του δρόμου η πραμάτεια του κάθε πονεμένου που αποφασίζει να εγκαταστήσει ένα πανώ και να διαφημίσει την επιχείρησή του ανενόχλητα, αφού κάνεις δεν πρόκειται να τον ρωτήσει ποτέ με ποιο δικαίωμα κατέλαβε το δημόσιο χώρο.

Μια τριτοκοσμική είσοδος, που συνδέει ένα διεθνές αεροδρόμιο με μια πόλη ένδοξη στο παρελθόν που παλεύει να βρει μια ταυτότητα στο μέλλον. Με την ανοχή και πολλές φορές την ενίσχυση των άρχων.

Στην αρχή του καλοκαιριού μάλιστα 25 πολίτες της πόλης στείλαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας τότε, την ακόλουθη επιστολή:

Επειδή ως πολίτες μας προξενεί θλίψη και οργή  η προκλητική, συνεχής και συστηματική ανάρτηση διαφημιστικών λαβάρων στους στύλους φωτισμού όλων των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας που περιβάλλουν τη Θεσσαλονίκη (οδός Λαγκαδά, Εθνική Οδός προς τη λαχαναγορά, από το αεροδρόμιο προς Θεσσαλονίκη και προς Χαλκιδική, περιφερειακή οδός σε όλο της το μήκος), η έλλειψη κάθε σεβασμού αυτών που τα αναρτούν προς την αισθητική της πόλης αλλά και την ασφάλεια των μετακινούμενων (τα αναρτημένα διαφημιστικά λάβαρα προκαλούν συνεχή διάσπαση της προσοχής των οδηγών αλλά και τα καθαιρεμένα, που βρίσκονται πεταμένα στη βάση του στύλου και συχνά στο οδόστρωμα αποτελούν κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα), η αδυναμία της πολιτείας, του έννομου κράτους μας να επιβάλει τη νομιμότητα σε κάποιους που την καταπατούν χωρίς αιδώ, πλέον και χωρίς φόβο παρακαλούμε την υπηρεσία σας να μας γνωρίσει τίνος αρμοδιότητα είναι η καθαίρεση αυτών των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, και για ποιο λόγο αυτή δεν πραγματοποιείται. Για λόγους δεοντολογίας σας γνωρίζουμε ότι η απάντησή σας θα χρησιμοποιηθεί ως τεκμηριωτικό υλικό σε μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουμε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Αντίδραση δεν υπήρξε, μόνο παραδοχή της αδυναμίας αντιμετώπισης. Τους τελευταίους δυο μήνες ήρθε μια αναπάντεχη εξέλιξη εκεί στα Ανατολικά.

Ένας ιδιώτης αποφάσισε να δράσει ως ενεργός πολίτης και να αναλάβει με δικό του κόστος τον εξωραϊσμό της κύριας εισόδου της πόλης από το αεροδρόμιο. Κόντρα σε εκατοντάδες αντιξοότητες και τη λερναία ύδρα της γραφειοκρατίας, τους δεκάδες εμπλεκόμενους φορείς, δήμους, περιφέρεια, αποκεντρωμένες και επικεντρωμένες διοικήσεις, ρυθμιστικές αρχές, πεζοδρόμια που ανήκουν αλλού, οδόστρωμα που ανήκει αλλού και νησίδα που ανήκει αλλού, χαρτιά, άδειες, απροθυμία υπαλλήλων, άδειες που δεν έβγαιναν, προσπάθειες καπήλευσης των πάντων αρνήσεις και καχυποψία, ξεκίνησε ένα τιτάνιο έργο αποκομιδής σκουπιδιών και αναρτημένων πάνω και μπάνερ, διαμόρφωσης της νησίδας σε παρτέρι με φυτεύσεις δέντρων και τοποθέτηση ποτιστικών, ξήλωμα παράνομων πινακίδων και σε λιγότερο από δυο μήνες ο δρόμος από το αεροδρόμιο μέχρι το Φοίνικα άλλαξε όψη. Το θαύμα συντελέστηκε και το έργο που εκτέλεσε επαναλαμβάνω με δικά του αποκλειστικά μέσα ένας ιδιώτης που δραστηριοποιείται στο χώρου του τουρισμού, ο Σταύρος Ανδρεάδης και έχει κάθε λόγο να θέλει η πόλη του να μοιάζει σε ευπρέπεια τις άλλες πόλεις που ανταγωνιζόμαστε τουριστικά, δημιούργησε με επιμονή και ατσάλινα νεύρα μια είσοδο πόλης αντάξια της θέσης και της ιστορίας μας. Σήμερα η είσοδος ολοκληρωμένη παραδίδεται στις αρχές που υποθέτω, όπως συμβαίνει συνήθως θα την παρουσιάσουν και ως δικό τους έργο σε κάποιο επόμενο προεκλογικό τους φυλλάδιο καμαρώνοντας.

Το θέμα τώρα πια είναι για πόσο η πόλη θα κρατήσει την εικόνα αυτή έτσι.  Ανεξάρτητα πάντως για το τι θα κάνουν οι αρχές και εμείς ως πολίτες ο κ. Ανδρεάδης ανέλαβε να διατηρήσει αυτή την εικόνα στη σημερινή κατάσταση για τα επόμενα δύο χρόνια, με αποκλειστικά δικά του έξοδα. Πόσες μέρες θα κρατηθούμε να μην πετάξουμε μπάζα και σκουπίδια στη νησίδα, να μην κρεμάσουμε φωτογραφίες με λαϊκά σταρ, να μην αφήσουμε τα δέντρα να μαραθούν. Και μεις και οι αρχές. Το πιο εντυπωσιακό δημόσιο έργο ιδιωτικής παρέμβασης στο δημόσιο χώρο των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκε και λειτουργεί παραδειγματικά για το μέλλον. Στο χέρι μας είναι να το μιμηθούμε ο καθένας με τις δυνάμεις του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα