Ματιές στην πόλη

Πεζοδρόμιο, ο χώρος που περπατούν οι πεζοί. Αλλού.

Το να καλύψεις ένα σηματοδότη ή να τοποθετήσεις ένα ''έργο τέχνης'' σε ένα πεζοδρόμιο ή και δέκα σόμπες, ή καναπέδες, ή, ή, ή δεν είναι ασυνήθιστο σε αυτή την πόλη. Το ασυνήθιστο είναι να σεβαστείς τον πεζό.

Parallaxi
πεζοδρόμιο-ο-χώρος-που-περπατούν-οι-πε-88998
Parallaxi

IMG_0006

Ως πεζοδρόμιο ορίζεται ο χώρος στις πόλεις που προορίζεται για να περπατάνε οι πεζοί. Για αυτό τον λόγο και ονομάζεται πεζοδρόμιο. Διαφέρει από τον πεζόδρομο στο ότι συνυπάρχει με τον δρόμο. Διεθνείς οργανισμοί ορίζουν το ελεύθερο πλάτος διέλευσης πεζοδρομίου τουλάχιστον στα 1,80 ως 2,00 m στους μη εμπορικούς δρόμους και στα 3,00 ως 3,50 m στους εμπορικούς και στα σημεία συγκέντρωσης του κοινού (π.χ. στάσεις λεωφορείων). Το αντίστοιχο όριο της ελληνικής νομοθεσίας προβλέπει όριο τα 1,50 μέτρα, που αντιστοιχεί σε συνολικό πλάτος πεζοδρομίου τα 2 μέτρα. Σε περίπτωση επαρκούς πλάτους, μπορεί να συνδυαστεί & να συνυπάρξει με ποδηλατόδρομο.(Από τη Βικιπαίδεια)

IMG_0007

Στη Θεσσαλονίκη το πεζοδρόμιο έχει μια εντελώς διαφορετική έννοια. Είναι υπαίθρια έκθεση επίπλων, τόπος εναπόθεσης σομπών, τόπος πειραματισμού γλυπτικής, τόπος τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων ή και όλα μαζί. Πάντως για τους πεζούς υπάρχει σίγουρα το οδόστρωμα.

IMG_0004(null)

feretro

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα