Ματιές στην πόλη

Υιοθετώντας το δημόσιο χώρο

Ο δημόσιος χώρος αρχίζει να βρίσκει δειλά δειλά φίλους στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι αυξάνονται και αποφασίζουν να οργανωθούν, να υιοθετήσουν ολόκληρα κομμάτια της πόλης, ώστε να αλλάξουν τη νοοτροπία ακόμη περισσοτέρων. Η Νέα Παραλία απέκτησε τους δικούς της φίλους… Το νεοσύστατο συλλογικό σχήμα «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας» αποτελεί πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την […]

Μιχάλης Γουδής
υιοθετώντας-το-δημόσιο-χώρο-23298
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

Ο δημόσιος χώρος αρχίζει να βρίσκει δειλά δειλά φίλους στη Θεσσαλονίκη. Οι φίλοι αυξάνονται και αποφασίζουν να οργανωθούν, να υιοθετήσουν ολόκληρα κομμάτια της πόλης, ώστε να αλλάξουν τη νοοτροπία ακόμη περισσοτέρων. Η Νέα Παραλία απέκτησε τους δικούς της φίλους… Το νεοσύστατο συλλογικό σχήμα «Οι φίλοι της Νέας Παραλίας» αποτελεί πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την ανάπλαση της περιοχής, του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, μιλώντας στην Parallaxi, έκανε μία σύντομη αναδρομή στη μακρά σχέση του αρχιτεκτονικού διδύμου με τη Νέα Παραλία: «Έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια με τον Μπερνάρ, ώστε να τη θεωρούμε και ως ένα βαθμό προσωπική μας υπόθεση. Είναι δύσκολο να κερδίσεις έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να βρεις τη χρηματοδότηση και να φτάσεις μέχρι τη σωστή υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου. Θα έλεγα πως αποτελεί μοναδική περίπτωση έργου στον ελληνικό χώρο, όπου όλα κύλησαν ομαλά και σε υψηλό επίπεδο ποιότητας». Η ευθύνη όμως των δημιουργών δε σταματά με την παράδοση του έργου, σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη: «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, θεωρούμε πως η πόλη και οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι για να υποδεχτούν και να αξιοποιήσουν έναν δημόσιο χώρο που σε λίγους μήνες θα φτάνει τα 3,5 χιλιόμετρα».

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» φιλοδοξούν να εμψυχώσουν τους πολίτες προς έναν ουσιαστικότερο τρόπο κατοίκησης του δημόσιου χώρου μέσα από το σεβασμό και τη σωστή χρήση των δημόσιων αστικών πόρων (πράσινο, νερό, αέρας). Παράλληλα, η ομάδα θα επιχειρήσει να δικτυωθεί εκτός Ελλάδος με τη συμμετοχή της σε διεθνή δίκτυα, καθώς και να αναζητήσει και να αξιοποιήσει πόρους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την περαιτέρω αναβάθμιση του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου.

«Για εμάς έχει μεγάλη σημασία και η μελέτη της εξέλιξης του χώρου και της συμπεριφοράς των ανθρώπων», συμπληρώνει ο Πρόδρομος Νικηφορίδης που εξηγεί ότι στη νεοσύστατη κίνηση συμμετέχουν πολλά μέλη της μελετητικής ομάδας του έργου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πατρότητα της ιδέας. Ένας φοιτητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια ξενάγησης στα πάρκα της Νέας Παραλίας στο πλαίσιο της Ecoweek 2011, ενθουσιάστηκε με το χώρο και πρότεινε την ίδρυση ενός συλλόγου που θα τον προστατεύει. «Ήταν υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε», παραδέχεται ο ιδρυτής του.

Στην εναρκτήρια δράση τους «Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία» οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» φυτεύουν 88 νέα δέντρα, πλατάνια και άλλα, αντικαθιστώντας όσα έχουν ξεραθεί και προσθέτοντας περισσότερο πράσινο στο γαλάζιο του παράκτιου μετώπου. Το κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά τα μέλη της ομάδας που συνεργάστηκαν με φυτώριο της πόλης. Αρωγός στην προσπάθεια στάθηκε η αντιδημαρχία περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και ελεύθερων χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Από μία συζήτηση με τον αρχιτέκτονα του έργου της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, δεν θα μπορούσε να λείψει, βεβαίως, και η εύλογη ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση του υπολειπόμενου τμήματος. «Δυστυχώς, δεν είμαι ούτε ιδιαίτερα αισιόδοξος αλλά ούτε και πολύ σίγουρος αναφορικά με την οριστική παράδοση του έργου. Υπάρχουν ημέρες που η εικόνα του εργοτάξιου δε μου αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας… Θέλω να πιστεύω, πάντως, πως το πλακόστρωτο θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013», δήλωσε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης.

* Σάββατο, 10 και Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 10:00-16:00 στα πάρκα της Νέας Παραλίας οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» υλοποιούν την παρθενική δράση τους «Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα