Ο πρώτος φορητός κήπος της πόλης

4
252
green_spot_3.jpg

Στην Παλαιών Πατρών Γερμανού εγκαταστάθηκε προσωρινά ο πρώτος φορητός κήπος της πόλης, ένα green spot που συνοδεύεται από ένα παγκάκι και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην εγκατάσταση νέων σημείων πρασίνου στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό.

Τα «Green Spots» αποτελούν μικρούς φορητούς κήπους με πυκνή φύτευση, οι οποίοι τοποθετούνται στην άκρη του δρόμου, καταλαμβάνοντας μία θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ανάλογα με τη μετακίνηση θα εναλλάσσεται και το φυτοτεχνικό υλικό με εποχιακά φυτά. Επιπλέον, η κατασκευή έχει προβλεφθεί να λειτουργεί και ως στοιχείο αστικού εξοπλισμού, καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται σαν κάθισμα, επιτρέποντας στους περαστικούς να ξεκουραστούν.

«Στόχος αυτών των μικρών κινούμενων κήπων είναι αφενός να ενισχύσουν το αστικό πράσινο προσφέροντας μια όαση μέσα στην πόλη, αφετέρου δε στοχεύουν να μετατρέψουν το μονότονο αστικό τοπίο σε κάτι ξεχωριστό, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ανακαλύψει την περιοχή, προσφέροντας μια γεύση φύσης στους περαστικούς ανακουφίζοντας τους από την άσφαλτο και το τσιμέντο» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι τα οικονομικά είναι περιορισμένα, δεχθήκαμε προτάσεις από ανθρώπους που ταξίδεψαν, που σέρφαραν στο διαδίκτυο και είδαν τι ωραία πράγματα γίνονται σε άλλες πόλεις και πως θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη, ώστε να κάνουν κάποιες άμεσες και φθηνές παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Οι πολίτες προτείνουν και οι πολίτες – με τη μορφή χορηγιών – βοηθούν στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων χαμηλού προϋπολογισμού, χάρη στις οποίες μια γειτονιά μπορεί να αλλάξει άμεσα με τρόπο που θα δώσει μια ευχάριστη νότα και ένα χαμόγελο τόσο στον κόσμο που ζει εκεί όσο και στους περαστικούς».

Η ιδέα των «Green Spots» εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια υπό τον τίτλο «React Now 4 Thess», για την υλοποίηση της οποίας ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με το περιοδικό «Επιλογές».

Ένα από τα parkmobiles του Σαν Φρανσίσκο

*Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Shares
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη μέσα-έξω
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα έφυγε το καρντάσι
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Comment
  όμορφο σαν ιδέα και μου άρεσε πολύ που δεν καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο όπως τόσες άλλες κατασκευές.
 2. Comment
  Κάπου τον Σεπτέμβριο είδα τον κ.Ζέρβα στο γραφείο του προτείνοντάς του να πάρω άδεια από τον δήμο για να κάνω κάτι αντίστοιχο με δικά μου έξοδα έξω από το γραφείο μου στο Ντεπώ. Μου είπε ότι είναι παράνομο και δεν μπορεί να μπει στον δρόμο κάτι τέτοιο… Εστω και αλλού, είναι ωραίο να βλέπεις στην πόλη κάτι για τους πεζούς στην θέση χώρου σταθμ.αυτοκινήτου. Αν ξέρεται πως μπορεί να μπει κάτι αντίστοιχο και αλλού πείτε μου σας παρακαλώ.
 3. Comment
  Το αίτημα σας κ. Κανούρα ήταν να τοποθετηθεί κάτι αντίστοιχο μπροστά από το κατάστημα σας σε μόνιμη βάση για να αποτραπεί η δυνατότητα στάθμευσης αυτοκινήτων εκεί. Εκείνο που σας είχα απαντήσει είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο γιατί δεν επιτρέπεται η μόνιμη κατάληψη θέσης στάθμευσης. Το green spot τοποθετήθηκε στην Π. Π. Γερμανού 7 προσωρινά και σε λίγες ημέρες θα μεταφερθεί αλλού, καθώς αυτός είναι ο σκοπός του project, αλλά και αυτό είναι σύννομο! Πολύ ευχριστώς να γίνει κάτι ανάλογο και με θέση που εσείς θα προτείνετε, αλλά με τους ίδιους κανόνες.
 4. Comment
  πφφφ έλεος…πιο χιπστεριά πεθαίνεις!
  φτιάξτε κανά πάρκο (ΟΧΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ) της προκοπής ρεεεεεεεεεεεεεε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ