Ματιές στην πόλη

Η ωραιότερη βιτρίνα της πόλης

Η βιτρίνα του ΟΤΕ φιλοξενεί κάποια από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια από την συλλογή θεατρικών κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου.

Parallaxi
η-ωραιότερη-βιτρίνα-της-πόλης-181470
Parallaxi
DSC03596
Βιτρίνα Μολιέριος

Την βιτρίνα του ΟΤΕ της Καρόλου Ντηλ στην καρδιά της πόλης, έχουμε συνηθίσει πια να την βλέπουμε στολισμένη κάθε φορά με περίτεχνους τρόπους, καθώς φιλοξενεί ανά περιόδους κάθε είδους έργα τέχνης πίσω από το γυαλί της. Τώρα, η βιτρίνα υποδέχτηκε μια διαφορετική μορφή τέχνης, φιλοξενώντας κάποια από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά κομμάτια από την συλλογή θεατρικών κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου, που για το επόμενο διάστημα θα γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς μέσα από την ενδιαφέρουσα αυτή “έκθεση”. Περάστε μια βόλτα από έξω και θαυμάστε!

DSC03603
Φαίδων Πατρικαλάκης, Κοστούμι του Κλεάνθη σχεδιασμένο για τον Ηλία Πλακίδη, Μολιέρος, 1970.
DSC03599
Σπύρος Βασιλείου, Κοστούμι του Δούκα της Αλμπάνης, σχειδασμένο για τον Διονύση Καλό. Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Βασιλιάς Ληρ, 1969
DSC03598
Σαίξπηρ
DSC03601
Στολή Σκώτου στρατιώτη του Νίκου Σαχίνη από την παράσταση Μάκβεθ του Θάνου Κωτσόπουλου (1972)
DSC03597
Αρχαίο δράμα

Κοστούμια από το πλούσιο βεστιάριό του παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 10 Aπριλίου στις βιτρίνες τέχνης του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Καρόλου Ντηλ 33). Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης προηγούμενης διοργάνωσης με τίτλο  «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» που πραγματοποίησε το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ το περασμένο φθινόπωρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου.  Επιπλέον, αποτελεί προάγγελο μιας μεγάλης έκθεσης κοστουμιών του ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο που πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους, που από φέτος αποκτά και διεθνή χαρακτήρα. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια και των τριών εκθέσεων υπογράφει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

Στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ, οι περαστικοί θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά κοστούμια των Σ. Βασιλείου, Α. Βέττα, Δ. Ζαρίφη, Ρ. Γεωργιάδου, Γ. Ζιάκα, Γ. Μαυροϊδή, Α. Ντούτση, Φ. Πατρικαλάκη, Ι. Παπαντωνίου, Γ. Πάτσα, Ν. Σαχίνη, Β. Φωτόπουλου αλλά και ζωγραφικές μακέτες των Ν. Εγγονόπουλου, Λ. Ζαΐμη και Δ. Φωτόπουλου (αντίγραφα) οργανωμένα σε τρεις ενότητες: Αρχαίο Δράμα, Σαίξπηρ και Μολιέρος.

DSC03602

Η Γιώτα Κωνσταντινίδου είχε μπει πριν λίγο καιρό στο Βεστιάριο του ΚΘΒΕ στο Θέατρο Γης, όπου στεγάζονται περί τα 15000 κομμάτια, από τα οποία μόνο το 10% αποτελούν εκθεσιακό υλικό, δηλαδή, 1500- 2000 θεατρικά κοστούμια. Διαβάστε και δείτε όλες τις εικόνες εδώ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα