Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Περπατήσαμε στην ιστορία της μετανάστευσης

Εικόνες: Γιώργος Κασαπίδης Μερικοί περίπατοι είναι διαφορετικοί από τους άλλους. Έχουν σκοπό, νόημα και προορισμό. Βοηθούν να ανακαλύψεις πράγματα που δεν ξέρεις, να θυμηθείς, να σκεφτείς, να αναρωτηθείς. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε από πάντα μια πόλη που υποδέχονταν και αποχαιρετούσε. Είναι στην ιδιοσυγκρασία της. Σε αυτή την ιδιότητα της πόλης, σε αυτή την πλευρά της ήταν […]

Parallaxi
περπατήσαμε-στην-ιστορία-της-μετανάσ-41212
Parallaxi
11324872_951858614865076_885321315_n.jpg

Εικόνες: Γιώργος Κασαπίδης

Μερικοί περίπατοι είναι διαφορετικοί από τους άλλους. Έχουν σκοπό, νόημα και προορισμό. Βοηθούν να ανακαλύψεις πράγματα που δεν ξέρεις, να θυμηθείς, να σκεφτείς, να αναρωτηθείς. Η Θεσσαλονίκη υπήρξε από πάντα μια πόλη που υποδέχονταν και αποχαιρετούσε. Είναι στην ιδιοσυγκρασία της. Σε αυτή την ιδιότητα της πόλης, σε αυτή την πλευρά της ήταν αφιερωμένος ο περίπατος του Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Σε αυτά τα βήματα των ιστοριών περπατήσαμε. Η Κύα Τζήμου και ο Χάρης Πεχλιβανίδης ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν και περισσότεροι από 120 διαβάτες περπάτησαν μαζί μας από το Λιμάνι μέχρι την πλατεία Δικαστηρίων, με στάσεις στα Λαδάδικα, την πλατεία Ελευθερίας, τη στοά Αγίου Μηνά, το Κρατικό Ωδείο στο Φραγκομαχαλά, τη Στοά Μαλακοπή, το Καραβάν Σαράι.

Στο πλαίσιο του Συνάντηση Ευρωπαίων συγγραφέων «Θεσσαλονίκη – Ξαναβρίσκοντας την πολυπολιτισμικότητα: Μεσόγειος, σύνορο και γέφυρα, σε εποχή κρίσης» Συγγραφείς από την Ελλάδα, τις γειτονικές της χώρες της Μεσογείου και τη Γερμανία συζητούν για τη μετανάστευση εν μέσω της ευρωπαϊκής κρίσης, η parallaxi με τη δράση της ‘’Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’ δημιούργησε ένα διαφορετικό περίπατο που αφηγήθηκε σε διάρκεια μιάμισης ώρας τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις στην πόλη, προσφύγων και μεταναστών από το 1400 μέχρι σήμερα.

Με την υποστήριξη του ινστιτούτου Goethe.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα