Ματιές στην πόλη

Όταν η Χάριετ δοκίμασε σαλέπι!

Όταν φτάνεις από τη Γερμανία χειμώνα στην Ελλάδα για ρεπορτάζ... ε δεν μπορείς να μην γράψεις μια μικρή ιστορία για το σαλέπι. Στον Όλυμπο κατοικούν οι θεοί κι εδώ, μέσα στο σαλέπι, είναι οι θαυματουργές ρίζες!

Parallaxi
όταν-η-χάριετ-δοκίμασε-σαλέπι-154813
Parallaxi

Λέξεις-Εικόνες: Harriet Wolff*

Απόδοση από τα Γερμανικά: Ιωάννα Τιτόκη

σαλέπι 2

«Έ, εσύ», με φωνάζει ο Δημήτρης, “έλα πάρε, θα σε ζεστάνει!” Μου δίνει ένα μικρό χάρτινο κύπελλο με ένα μπεζ, κολλώδες υγρό, πασπαλισμένο με κανέλα και σκόνη πιπερόριζας. Μοσχομυρίζει αλλά φαίνεται παράξενο. Είναι η πρώτη δημοσιογραφική μου έρευνα για την Parallaxi. Δεν έχω άλλη επιλογή, πρέπει να το δοκιμάσω.

Και τώρα τι να πω; Το ρόφημα λέγεται σαλέπι και -τουλάχιστον για το δικό μου γούστο- είναι εξαιρετικά εύγευστο. Χτες αναζήτησα δύο (!) φορές το μικρό καροτσάκι του Δημήτρη, για να πάρω το σαλέπι του και να ζεσταθώ, με μόλις ένα ευρώ το κυπελάκι. Τούτες τις μέρες κάνει τσουχτερό κρύο στη Σαλονίκη. Έχει τόση παγωνιά αλλά ο ουρανός είναι ξάστερος ώστε να βλέπει κανείς καθαρά τον επιβλητικό Όλυμπο που δεσπόζει στον ορίζοντα, πέρα από τον Θερμαϊκό κόλπο, ο οποίος βρίσκεται πίσω ακριβώς από το καροτσάκι του Δημήτρη, όχι πολύ μακριά από την Πλατεία Αριστοτέλους. Οι δουλειές πάνε καλά, το σαλέπι το χειμώνα είναι περιζήτητο.

“Το σαλέπι, έχει θεϊκές ιδιότητες”, μ΄ενημερώνει ο πωλητής του, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας μου το μάτι. “Εκεί απέναντι στον Όλυμπο κατοικούν οι θεοί κι εδώ, μέσα στο σαλέπι, είναι οι θαυματουργές ρίζες”. Μυστηριώδες!

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Καταρχάς από τι είναι το σαλέπι. Βασικό συστατικό του είναι τα επίγεια κονδυλώδη ριζώματα της οικογένειας των ορχεϊδών που ευδοκιμούν στην άγρια φύση, αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται σε σκόνη, το δε βότανο του σαλεπιού ονομάζεται και σερνικοβότανο. Το ρόφημα περιέχει επίσης γάλα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος σε σκόνη, κανέλα – και ο Δημήτρης ειδικά, βάζει και μια πρέζα σκόνη πιπερόριζας.

σαλέπι 1

Βασικά το βότανο του σαλεπιού προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό το λόγο απαγορεύεται το εμπόριό του, ωστόσο «ένας φίλος μού φέρνει κάθε χρόνο κάτι τις από την καλοκαιρινή του συλλογή από τα βουνά του Ολύμπου», αναφέρει ο Δημήτρης, κάνοντας έναν περιπαικτικό μορφασμό.

Η αρχική προέλευση του ροφήματος είναι η Τουρκία. Και τι κάνουν αυτές οι θεϊκές δυνάμεις του σαλεπιού; Είναι το βιάγκρα για τους όχι και τόσο πλούσιους”, λέει ο Δημήτρης και γελά. Και τι γράφει γι’ αυτό η Βικιπαίδεια; Με θέα τον Όλυμπο, γκουγκλάρουμε το λήμμα σαλέπι, το οποίο αναφέρει τα εξής:

Στην αρχαιότητα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποδίδανε αφροδισιακές ιδιότητες στα κονδυλώδη ριζώματα του σαλεπιού λόγω του σχήματός τους. Δύο ισομεγέθεις κόνδυλοι που μοιάζουν με όρχεις, θεωρούνταν ένα αποτελεσματικό μέσο για την ανάκτηση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Ε, τότε λοιπόν, εις υγείαν!

*Η Χάριετ Βόλφ (Harriet Wolff) είναι συντάκτρια της ημερήσιας εφημερίδας taz στο Βερολίνο. Για έναν μήνα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο περιοδικό Parallaxi, στο πλαίσιο ανταλλαγής Δημοσιογράφων του προγράμματος «Λήψη από κοντινή απόσταση» του Ινστιτούτου Γκαίτε. Από την Parallaxi συμμετείχε η Έλενα Ταξίδου, συντάκτρια του περιοδικού, η οποία εργάστηκε τον Oκτώβριο-Νοέμβριο στην taz. Περισσότερες πληροφορίες: www.goethe.de/nahaufnahme 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα