Ματιές στην πόλη

Στην βιβλιοθήκη του σινεμά

Υπάρχουν και χαρούμενες ειδήσεις. Μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης, ξεπροβάλλουν κάπου-κάπου νέα που σου επιτρέπουν να αναπνεύσεις, να χαρείς με τη χαρά, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, να θέλεις να γίνεις κι εσύ κομμάτι μιας αισιόδοξης αίσθησης, να πάρεις μέρος στη γιορτή. Το περασμένο Σάββατο ήταν μια τέτοια μέρα χαράς και γιορτής για […]

Λίνα Μυλωνάκη
στην-βιβλιοθήκη-του-σινεμά-7267
Λίνα Μυλωνάκη
1.jpg

Υπάρχουν και χαρούμενες ειδήσεις. Μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης, ξεπροβάλλουν κάπου-κάπου νέα που σου επιτρέπουν να αναπνεύσεις, να χαρείς με τη χαρά, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, να θέλεις να γίνεις κι εσύ κομμάτι μιας αισιόδοξης αίσθησης, να πάρεις μέρος στη γιορτή.

Το περασμένο Σάββατο ήταν μια τέτοια μέρα χαράς και γιορτής για όλους όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο και τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα ηλιόλουστο και λαμπερό λιμάνι, με τον καιρό σύμμαχο της καλής διάθεσης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Κινηματογράφου, στην καρδιά της νεοσύστατης Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τη λήξη του φετινού 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, με 8.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών για το σινεμά, αποτελεί μια πολύτιμη κληρονομιά για την πόλη και μια μεγάλη ελπίδα για την καλλιέργεια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Ένα μέρος της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης έχει ήδη ψηφιοποιηθεί, ενώ η ψηφιοποίηση θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ. Οι 2.000 τίτλοι της βιβλιοθήκης του Μουσείου Κινηματογράφου, μαζί με τα 6.000 βιβλία και περιοδικά της συλλογής του Studio-Παράλληλο Κύκλωμα, που γεννήθηκαν από την προσωπική βιβλιοθήκη του ιδρυτή του Φεστιβάλ Παύλου Ζάννα, εμπλουτίζονται με προσωπικές δωρεές ξεχωριστών ανθρώπων του κινηματογράφου (όπως αυτή του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη) και εδραιώνουν στη Θεσσαλονίκη ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής της ιστορίας.

Πίσω από τα ράφια με τους δερματόδετους τόμους των Cahiers du Cinema, του Sight and Sound, του Κινηματογραφικού Αστέρα, της Οθόνης, του Φιλμ, κρύβεται ο δυναμισμός και η δημιουργικότητα πολλών ανθρώπων που, κόντρα στις αντιξοότητες, δούλεψαν με κέφι και μεράκι για έναν κοινό σκοπό. Με ιθύνοντα νου την αεικίνητη διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης Αργυρώ Μεσημέρη, εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ αλλά και πολλοί εθελοντές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να στήσουν τη βιβλιοθήκη σε μια όμορφη και φιλόξενη αίθουσα, στο κτίριο του Μουσείου Κινηματογράφου, που αναμένεται να συμπληρώσει τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και να ανοίξει τις συλλογές του στο ευρύ κοινό.

Με τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης, βιβλιόφιλοι και σινεφίλ, αλλά και το πολυπληθές κοινό της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, που στους λίγους μήνες λειτουργίας της αριθμεί περί τα 1.200 μέλη, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν πραγματικό θησαυρό κινηματογραφικής γνώσης. Με το νέο θεσμό, το Μουσείο Κινηματογράφου αναβαθμίζεται πολλαπλά. Πλάι στην ήδη επιτυχημένη μόνιμη έκθεση για τον ελληνικό κινηματογράφο και στις τακτικές προβολές της Ταινιοθήκης, το Μουσείο διαθέτει πλέον την αναγκαία υποδομή για την καλλιέργεια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, την προώθηση της επιστημονικής έρευνας για τον κινηματογράφο και τη διατήρηση της κινηματογραφικής μνήμης στη Θεσσαλονίκη, υπό την ομπρέλα του Φεστιβάλ και των δράσεών του.

Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως, σε μια πόλη με σημαντική παρουσία και ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου, όπως η Θεσσαλονίκη, ο νέος θεσμός θα καταφέρει να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε έναν κοινό στόχο: Στο να δημιουργήσει συνέργειες και, με σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ και το Μουσείο Κινηματογράφου, να διασυνδέσει ανθρώπους και φορείς προκειμένου να ενισχύσει τη μελέτη, την τεκμηρίωση και την ανάδειξη της γνώσης για την ιστορία του κινηματογράφου σε μικρούς και μεγάλους, προωθώντας ουσιαστικά την εκπαίδευση για το σινεμά.

*Οι φωτογραφίες είναι της Ελένης Βράκα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα