Υπέροχο λιθόστρωτο έφερε στο φως η χτεσινή νεροποντή στην Άνω Πόλη

2
1310

Μια «αποκάλυψη» έφερε χτες στο φως η καταιγίδα στην οδό Ελένης Ζωγράφου στην Άνω Πόλη.

Όπως αναφέρει ο Άγγελος Μήτσας σε ανάρτηση στο facebook, “Αυτό το υπέροχο λιθόστρωτο αποκαλύφθηκε μετά τη νεροποντή της 10ης Μαΐου και αναρτήθηκε από τον κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο στην ομάδα του fb «Άγνωστη Θεσσαλονίκη». Σύσσωμη η ομάδα και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στα σχόλιά τους διερωτώνται γιατί άραγε καλύφθηκαν όλοι οι καλντεριμωτοί δρόμοι του ιστορικού κέντρου της πόλης με την κακάσχημη και αντιαισθητική άσφαλτο των τελευταίων δεκαετιών. Μήπως ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε και πάλι αυτά τα υπέροχα λιθόστρωτα δρομάκια, που σε όλα τα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης συντηρούνται και αναδεικνύονται; Αλλά, εκεί υπάρχουν μετρό, τραμ, αξιοπρεπή μέσα μαζικής μεταφοράς και πεζόδρομοι! Εδώ, θέλουμε «αεροδιάδρομους» για να αυξάνουμε ταχύτητα και να παρκάρουμε όπου μας γουστάρει…”

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σ’ αυτά τα “υπέροχα” λιθόστρωτα (τουρκιστί καλντερίμια) διαλύσαμε τα αυτοκίνητα μας (όσοι είχαμε τέτοια) στην δεκαετία του ’60.
    Αυτό της φωτογραφία είναι κοντά στην είσοδο του “Άγιος Δημήτριος, αλλά και όλη η Ακροπόλεως ήταν έτσι, σε σημείο να γλυστρά το λεωφορείο στο ύψος του Ταξιάρχη (κάποτε κατέβηκαν οι επιβάτες για να σπρώξουν) για να ξεκολλήσει.
    Κατάσταση ονειρική της τυραννίας, μακάρι να μην επαναληφθεί….

  2. Ανεξάρτητα από το εάν είναι καλυμμένα ή όχι, τα λιθόστρωτα είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης (του σχεδίου Εμπράρ) και πρέπει να διαφυλαχτούν. Πρόσφατα σκάφτηκε η Ακροπόλεως (μετά την διασταύρωση με την λεωφόρο Όχι) για την τοποθέτηση δικτύου αερίου, νομίζω. Το βράδυ που πέρασα είδα σωρούς από λίθους και χώματα κατά μήκος του ορύγματος. Την άλλη μέρα υπήρχε πάλι στρωμένη άσφαλτος. Αναρωτιέμαι αν πριν στρωθεί η άσφαλτος τοποθετήθηκαν πάλι οι λίθοι ή αν τελικά πετάχτηκαν.

Αφήστε το σχόλιό σας