Μερικές αλήθειες για τα τραπεζοκαθίσματα πριν την κρίσιμη μέρα

1
13753
κξξ
Εικόνα: Light juggling/ paralia_zo το καλοκαίρι/ Δήμος Τατσίδης

Οι φίλοι της νέας παραλίας εξηγούν τις αλήθειες και τα ψέμματα για τα τραπεζοκαθίσματα: 

Τα 7 περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής της Νέας Παραλίας σχεδιάστηκαν για να λειτουργήσουν ως χώροι πολιτισμού ή αναψυκτήρια. Σχεδιάστηκαν υπερυψωμένα για να μη μπορούν να «ξεχειλώνουν». Είναι ο καλύτερος τρόπος για να οριοθετήσεις μία περιοχή. Η επιφάνεια του καθενός ξεπερνά τα 100τμ, με ωφέλιμη επιφάνεια για τραπεζοκαθίσματα περίπου 60τμ. Σε κάθε αναψυκτήριο υπάρχουν δύο τουαλέτες εκ των οποίων η μία είναι και για ΑμεΑ.


Το χειμώνα λειτουργούν κλειστά και είναι ιδανικό καταφύγιο ιδιαίτερα σε περίπτωση κακοκαιρίας, ενώ το καλοκαίρι ανοίγουν τα περιμετρικά υαλοστάσια και λειτουργούν ως πέργκολες. Έχει επίσης προβλεφτεί υποδομή για τοποθέτηση περσίδων περιμετρικά.
Κάθε αναψυκτήριο μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 50 άτομα εντός και βέβαια πολλούς περισσότερους που θα πάρουν τον καφέ τους «πακέτο» και θα τον πιούν, στο παγκάκι, στο γρασίδι ή στην απόληξη του κρηπιδώματος αγναντεύοντας τη θάλασσα.


Οι υποδομές των αναψυκτηρίων είναι δεδομένες και περιορισμένες και αντιστοιχούν στα άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν εντός και την παράδοση «πακέτου» στους περιπατητές. Με δεδομένο ότι τα 60τμ θα γίνουν 300τμ όπως καταλαβαίνουμε θα αυξηθούν οι ανάγκες αποθήκευσης προϊόντων προς κατανάλωση, οι ανάγκες εξοπλισμού, περισσότερα ψυγεία κλπ και βέβαια οι ανάγκες αποθήκευσης και χρήσης ποτηριών κλπ.


Η δυνατότητα επέκτασης και τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων θα έχει σαν συνέπεια εκτός από την μη ελεγχόμενη επέκταση τους να δούμε σταδιακά εκτός από τις ομπρέλες που θα επιτρέπονται, σόμπες, νάιλον και γυάλινα πετάσματα και τσαντιροκατασκευές τύπου πλατείας Αριστοτέλους.

Η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ δεν υποχρεώνει τον Δήμο να δημοπρατήσει τα περίπτερα πολιτισμού και αναψυχής όπως είναι η επίσημη ονομασία τους. Σε καμία περίπτωση αυτό που λένε επίσημα και ανεπίσημα χείλη περί υποχρέωσης ύπαρξης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι αλήθεια. Επίσης το ΤΑΙΠΕΔ δεν ζητά την δημοπράτηση των αναψυκτηρίων. Το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με την σύμβαση θα εισπράττει το 20% οποιουδήποτε εσόδου από την εκμετάλλευση της Νέας Παραλίας.


Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το αυτονόητο, να τηρήσουν τα δεδομένα της μελέτης που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Εσωτερικών και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και να προχωρήσουν άμεσα στη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων χωρίς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο της Νέας Παραλίας.

Αν δεν έχεις ψηφίσει ακόμα πάρε θέση εδώ

κα
Εικόνα: Colorful Umbrellas/ paralia_zo τον χειμώνα/ Χαρά Κρέτα

Σύμφωνα με το που υπογράφηκε πέρσι ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνεται η υποχρέωση να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, για χρονική περίοδο 49 ετών, τμήματα των δημοσίων ακινήτων με ΑΒΚ (Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής) 168 και 2562 του παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης, τα οποία περιλαμβάνονται στο ρυμοτομικό σχέδιο και εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο αφορά στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το ύψος όπου σήμερα βρίσκονται οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου έως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παραχώρησης είναι η ενιαία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών, η δυνατότητα για συντήρηση των υπαίθριων χώρων και των εγκαταστάσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη της δημόσιας περιουσίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται ή να εκμισθώνει προς τρίτους τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις εντός της προς παραχώρηση έκτασης, να συμπράττει με αυτούς για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων, να παραχωρεί τη χρήση τους με ή χωρίς αντάλλαγμα, ανάλογα με τη σκοπούμενη χρήση, ενώ προβλέπεται να αποδίδει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. ποσοστό 20% επί των πάσης φύσεως εσόδων από εκμεταλλεύσεις εμπορικού ή επιχειρηματικού χαρακτήρα και εν γένει από την ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση των παραχωρούμενων ακινήτων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ