Θεσσαλονίκη

Μύρισε ψωμί!

του Δημήτρη Κοπαράνη Το ψωμί είναι κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και πολλά χρόνια. Φτιαγμένο από αλεύρι και νερό, το καλό ψωμί μπορεί συπληρώσει γευστικά ένα γεύμα ή να είναι η βάση για γρήγορο σνακ στη διάρκεια της μέρας. Πόσοι έχουμε σκεφτεί πως η κάθε φέτα ψωμιού έχει τη φροντίδα ενός τεχνίτη που με τα […]

Δημήτρης Κοπαράνης
μύρισε-ψωμί-15598
Δημήτρης Κοπαράνης
foyrnoi.jpg

του Δημήτρη Κοπαράνη

Το ψωμί είναι κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και πολλά χρόνια. Φτιαγμένο από αλεύρι και νερό, το καλό ψωμί μπορεί συπληρώσει γευστικά ένα γεύμα ή να είναι η βάση για γρήγορο σνακ στη διάρκεια της μέρας. Πόσοι έχουμε σκεφτεί πως η κάθε φέτα ψωμιού έχει τη φροντίδα ενός τεχνίτη που με τα χέρια του έχει πλάσει αυτό που εμείς φέρνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι; Και επειδή στους φούρνους σήμερα, εκτός από το ψωμί μπορεί κανείς να βρει και ένα σωρό ακόμη πράγματα, αυτές είναι οι επιλογές μας.

Αριστοτέλειο

Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, βρίσκεται το «Αριστοτέλειον» ή αλλιώς ο παράδεισος των αρτοσκευασμάτων, τα οποία παρασκευάζονται όλο το βράδυ από τον Γιάννη και την υπόλοιπη ομάδα του μαγαζιού. Τα προζυμένια αρτοσκευάσματα που απευθύνονται στους απαιτητικούς λάτρεις της παραδοσιακής καλοψημένης ζύμης είναι η ειδικότης του. (Αριστοτέλειον, Βασιλέως Ηρακλείου 37-39)

Στου Τουρλή

Με παράδοση από το 1968 και τα social media συχνά να τον καθιερώνουν ως talk of the town σε ότι αποφασίζει να βάλει για ψήσιμο στον φούρνο του, δεν θα μπορούσες να περιμένεις τίποτα λιγότερο για την λαγάνα του Φούρνου Τουρλή στην Μπότσαρη. (Μ. Μπότσαρη 50)

Ο Κόκκινος Φούρνος Αγαπημένο σημείο στη Ροτόντα. Γεμίζει από νωρίς το πρωϊ με ανθρώπους της γειτονιάς που έχουν έρθει για το ψωμί της ημέρας και φοιτητές που κάνουν διάλλειμα ανάμεσα στα μαθήματα του Πανεπιστημίου. Πολλοί μιλόυν για την πιο ωραία λαγάνα της πόλης. Κυριακού Μανωλάκη 4

La Fornaretta Οικογενειακή επιχείρηση, το μικρό αυτό εργαστήριο είναι γνωστό για το νόστιμο ψωμί με αλεύρι από τη Λήμνο, τα αρωματικά κρουασάν βουτύρου και τις τάρτες του. Θεμ. Σοφούλη 26

Αρτοποιία Κουκουμέρια Το εργαστήριο αυτό  λειτουργεί για περισότερα από εκατό χρόνια. Η τέταρτη γενιά συνεχίζει το έργο της οικογένειας και προσφέρει μία ωραία επιλογή από ποιοτικά ψωμιά και γλυκά αρτοποιείου. Εδώ θα έρθετε για τα ωραία ψωμιά με προζύμι, για τα καρβέλια ολικής άλεσης και τα all time classic κουλουράκια βανίλιας. Μικράς Ασίας 50, Κάτω Τούμπα

Meli Meli  Φούρνος νέας γενιάς και αντίληψης με δεκάδες διαφορετικούς τύπους ψωμιού. Εκεί όλα φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου σε μια open kitchen, με υλικά αληθινά παραδοσιακά. Όχι σκόνες, όχι υποκατάστατα. Μπορεί να υπάρχουν πια αρκετά υποκαταστήματα, αλλά ο πρώτος φούρνος στην Κολόμβου είναι ο πιο αγαπημένος. Νέο απόκτημα με ποικιλία αυτός στο περιφερειακό στην Πυλαία. Εδώ υπάρχουν ψωμιά φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο, με γεύση που ταιριάζει στα μαγειρευτά της ελληνικής κουζίνας και τα ασυναγώνιστα πεϊνιρλί σε διάφορες παραλλαγές. (Εγνατίας 27, Κέντρο και Δημητρίου Φωκά 6, Πυλαία)

O Φούρνος στην Εγνατία Όσο μοντέρνος και αν είναι ένας φούρνος, τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ψωμί που θα φτιάξει ένας φούρναρης με τα χέρια του. Ο φούρνος αυτός, βρίσκεται στο 136 της οδού Εγνατίας και είναι ο αγαπημένος φούρνος των ανθρωπων της γειτονιάς. Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψωμιών, αλλά τι να την κάνεις την ποικιλία όταν έχεις το καλύτερο στο είδος του; Ό,τι υπάρχει εδώ έχει αντέξει στο χρόνο. Εκτός από τα ψωμιά, υπάρχουν τρομερά τσουρεκάκια και αυτά τα κρουσάν- ελληνική πατέντα με τη ζύμη σα τσουρέκι και σοκολάτα ή μαρμελάδα μέσα. (Εγνατίας 136)

Τιτάνια Τον θυμόμαστε στην Κ. Ντηλ, τώρα υπάρχει και το δεύτερο κατάστημα στην Τσιμισκή, απέναντι από τα γρεφεία της ΔΕΗ. Ωραία κουλούρια σε παραλλαγές και φυσικά τα σοκολατάκια με ταχίνι και σουσάμι. (Καρόλου Ντηλ 22)

Πινακωτή Νόστιμο ψωμί, φτιαγμένο με μεράκι και μεγάλη επιλογή σε πίτες φτιαγμένες με φύλλο από αλεύρι ολικής άλεσης και άγρια χόρτα. Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά καθώς κάποια από τα προϊόντα τελειώνουν γρήγορα. Αλ. Σβώλου 24

Ζωή και Υγεία Ο χώρος που έβαλε το βιολογικό τρόφιμο στην καθημερινότητα μας. Ψωμία, πίτες, σνακ, βιολογικά, super foods, όλα επιλεγμένα με προσοχή. Ιδανικό για ένα διάλλειμα στη μέση της ημέρας. Τσιμισκή 120

Ble

Αυτός είναι ο ψηλότερος φούρνος του κόσμου και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ψωμιά σε μία επιλογή που μοιάζει να μην έχει τέλος, φτιαγμένα με μεράκι, από ανθρώπους που γνωρίζουν τα μυστικά του ψωμιού. Αγαπάμε τα ψωμιά από αλεύρι ολικής άλεσης, το ψωμί φτιαγμένο με μούστο αλλα και τα κρητικά τηγανόψωμα. Αγίας Σοφίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα