Θεσσαλονίκη

Νέα ΑΠΘ Καινοτομία: το βραχιόλι που θα καταγράφει ρύπους

Τα βραχιολάκια θα φορεθούν από Θεσσαλονικείς και Αθηναίους αλλά και ακόμα 7 πόλεις της Ευρώπης.

Parallaxi
νέα-απθ-καινοτομία-το-βραχιόλι-που-θα-κ-116055
Parallaxi

air

Η νέα καινοτομία ΑΠΘ έρχεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του, το οποίο ανέπτυξε την τεχνολογία ενός βραχιολιού, το οποίο προορίζεται για την καταμέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε ατομικό επίπεδο εκείνου που το φοράει. Τα βραχιολάκια αποτελούν βασικό “όργανο” της μεγάλης έρευνας του προγράμματος ΙCARUS στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βάσει δεδομένων και στοιχείων για κάθε πόλη ξεχωριστά από εκείνες που συμμετέχουν, φορώντας τα “βραχιολάκια” τους.

Την δυνατότητα να γίνουν οι πολίτες ερευνητές, βοηθώντας στην χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την χάραξη στρατηγικών λύσεων από αυτούς μετά την συλλογή των αποτελεσμάτων, μέσω μιας νέας καινοτομίας, δίνει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Σχεδόν 3.000 πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να φορούν το ειδικό καινοτόμο βραχιολάκι στην καθημερινότητά τους, καταγράφοντας ουσιαστικά το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δέχονται καθημερινά.

Πρόκειται για μία δράση, μεταξύ άλλων, η οποία τρέχει ταυτόχρονα με την μορφή συνεργασίας 17 συμμετεχόντων από οχτώ χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ICARUS το οποίο μάλιστα και συντονίζει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωτοποριακό βραχιολάκι, είναι κατασκευασμένο από μεμβράνη πολυμερούς, περιέχει χημικούς αισθητήρες οι οποίοι θα απορροφούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που δέχεται κάποιος στην καθημερινότητά του με τα στοιχεία αυτών να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στο οργανωμένο κεντρικό σύστημα και να συνθέτονται ως δεδομένα προς αξιολόγηση. 

Εκτός δηλαδή από το γεγονός πως ο χρήστης θα είναι σε θέση να γνωρίζει τα ατομικά επίπεδα έκθεσης του σε ρύπους καθημερινά εφόσον προβλέπεται τα αποτελέσματα κάθε ατομικής έκθεσης ξεχωριστά να τα λαμβάνει ο κάτοχος του βραχιολιού ηλεκτρονικά, οι ερευνητές επιστήμονες θα έχουν την δυνατότητα ενός πλήρες πλάνου για την χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς τα βραχιολάκια θα διανεμηθούν σε τυχαία δείγματα εννέα πόλεων στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να “εκπροσωπείται” από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το ερευνητικό έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 σύμφωνα με τις πληροφορίες του αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

*Δείτε περισσότερες καινοτομίες από το ΑΠΘ των τελευταίων χρόνων ΕΔΩ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα