Η Νέα Παραλία ανήκει στον πολίτη. Ας αποφασίσει εκείνος. Ψηφίστε εδώ.

29
36520

Είχαμε πραγματικά χαρεί με την είδηση ότι άνοιξε ο δρόμος για τη μίσθωση των περιπτέρων-αναψυκτηρίων της Νέας παραλίας, επισημαίνοντας βέβαια την τεράστια ανάγκη να υπάρχει πλήρης έλεγχος όσον αφορά την εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο των περιπτέρων. Μια τροποποίηση που περιλήφθηκε στα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης όμως του Δημοτικού Συμβουλίου, με αλλαγή της λίστας των αναψυκτηρίων προς μίσθωση δείχνει την πρόθεση του δήμου να επιτρέψει την τοποθέτηση και εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων.

17553798_1485585604816866_7563794035813532566_n
Εικόνα: Αγγελική Σάπικα

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 27/3, λοιπόν,  η δημοτική αρχή υπέβαλλε μια τροποποίηση στο θέμα της εκμίσθωσης πέντε (5) περιπτέρων Πολιτισμού & Αναψυχής (αναψυκτηρίων) στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης προς έγκριση όπου προχώρησε σε αλλαγές ως προς τα περίπτερα για τα οποία θα προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης τους, με στόχο την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα περίπτερα με όλους τους φόβους που ελλοχεύουν να γεμίσει το πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας τραπεζοκαθίσματα, που δεν μπορούν να καθησυχαστούν με διαβεβαιώσεις αφού το κακό παράδειγμα υπάρχει και με βούλα σε όλη την πόλη. Τα περίπτερα που ανακοινώθηκε ότι τίθενται προς μίσθωση πλέον είναι τα περίπτερα που βρίσκονται στους Κήπους του Απογευματινού Ήλιου, των Ρόδων, του Νερού, των Γλυπτών και του Μεσογειακού Κήπου. Αντικαταστάθηκαν δηλαδή από την προηγούμενη λίστα που είχε εγκριθεί στην τελευταία Συνεδρίαση του Ιανουαρίου, τα περίπτερα της Άμμου (ΠΠ2) και των Εποχών (ΠΠ3) (όπου δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων επειδή βρίσκονται εντός ζώνης πρασίνου) με αυτά του Απογευματινού Ήλιου (ΠΠ1) και των Γλυπτών (ΠΠ5). Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου με την οποία συνομιλήσαμε χθες μας πληροφόρησε ότι τα δυο αυτά περίπτερα που αντικατάσταθηκαν προορίζονται να δοθούν για χρήση πολιτισμού το ένα (ΑΠΘ, Φίλοι Νέας Παραλίας, εκθέσεις κτλ) και για κοινωνικούς σκοπούς το άλλο (ΚΕΘΕΑ).

Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 27/3, το θέμα της μίσθωσης των τραπεζοκαθισμάτων έφτασε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα στην ημερήσια διάταξη με τον Πρόδρομο Νικηφορίδη να περιμένει υπομονετικά να καταθέσει τις αντιρρήσεις του: “Δεν γίνεται να σπέρνουμε τραπεζοκαθίσματα στον Δημόσιο Χώρο και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο σχεδιάστηκαν τα περίπτερα υπερυψωμένα.”, είπε χαρακτηριστικά. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει», Σωκράτης Δημητριάδης επισήμανε ότι «Θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της παραλίας σε περίπτωση που μπουν τραπεζοκαθίσματα». Με τον επικεφαλής της παράταξης του Σταύρο Καλαφάτη που επικοινωνήσαμε χθες βράδυ μας είπε ότι επιφυλάσσεται να δει στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την πρόταση της διοίκησης και να τοποθετηθεί.  Ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ανδρέας Κουράκης ζήτησε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα, ενώ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου επισήμανε ότι το περίπτερο που ενοικιάζεται στον Κήπο του Νερού ήδη καταλαμβάνει διπλάσιο χώρο, απ΄ ό,τι προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα.

17670578_1488548381187255_1040983683_o

Το συγκεκριμένο μπορούμε να το διαβεβαιώσουμε κι εμείς αφού η παραπάνω εικόνα δείχνει την τριπλοεπέκταση του συγκεκριμένου καφέ με πρόσθετη σειρά ομπρελών (ο εγκεκριμενος χώρος για τραπεζοκαθισματα είναι ακριβώς κάτω από την περικοπή, γιαυτό έγινε η περγκολα και γιαυτό δεν θα έπρεπε να υπάρχουν Ομπρέλες), από τις 27/3, ενώ χθες 30/3 που περάσαμε εν κινήσει από την παραλιακή παρατηρήσαμε ότι οι ομπρέλες είχαν μαζευτεί όλες και τα τραπεζοκαθίσματα είχαν περιοριστεί στις δυο πρώτες πέργκολες. Θα φανεί αν θα επανακαταλάβει τον χώρο μετά την πραγματοποίηση του ελέγχου (ή του “σύρματος” που έπεσε για επικείμενο έλεγχο) τις επόμενες μέρες. Κι αυτό είναι ένα δείγμα μόνο του πόσο δύσκολο είναι να ελεγχθεί ο επαγγελματίας στην καταχρηστική επέκταση πέραν του νόμιμου.

Τελικά χάρις στις επισημάνσεις και τις αντιρρήσεις για τις προθέσεις του δήμου να απλώσει στη Νέα παραλία τραπεζοκαθίσματα, το θέμα αναβλήθηκε προς συζήτηση και ψήφιση σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτήν της Μ. Δευτέρας, 10/4.

DSC_0121
Εικόνα: Άγγελος Τσεκούρας

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην ενοικίαση των χώρων, βάσει του συμφώνου με το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο μας παραχώρησε χώρους της παραλίας. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν γίνεται να έχεις αναψυκτήρια χωρίς τραπεζάκια. Είναι επιθυμία των πολιτών να υπάρχουν τραπεζάκια έξω και στο χώρο της Νέας παραλίας που έχει τόσο αγαπήσει. Σκοπός είναι να μην υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχει σχέδιο και μελέτη για το κάθε περίπτερο χωριστά και τον χώρο που θα μπορεί να χρησιμοποποιηθεί για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και αυτός θα κυμαίνεται ανάλογα με τη χωροθεσία του περιπτέρου. θα δοθεί μάχη από μέρους της δημοτικής αρχής ώστε να κρατηθούν οι προδιαγραφές. Θα απαγορευτεί η ανάπτυξη μπροστά στα περίπτερα και θα επιτραπεί μόνο στις πλαινές πλευρές”, υπογραμμίζει σε επικοινωνία μας η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου. Συνεχίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι αν δεν δοθεί τελικά χώρος για εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα πολύ πιθανός ο διαγωνισμός να αποβεί άγονος χωρίς συμμετοχές. Αυτό όμως κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει εκ των προτέρων, χωρίς καν να δοκιμάσει, θα συμπληρώσω εγώ. Επίσης καλό θα ήταν να γίνει μια σοβαρή μελέτη κοστολόγησης της συντήρησης της Νέας παραλίας ώστε να μπορούν να μισθωθούν τα περίπτερα με ένα ενοίκιο βάσει της κοστολόγηση ώστε αθροιστικά με το ήδη αρκετά υψηλό του υπάρχοντος καφέ μετά τον Όμιλο να καλυφθούν τα έξοδα της συντήρησης. Ένα  λογικό ενοίκιο θα φέρει ενδιαφερόμενους και χωρίς τραπεζάκια έξω.

Ο κύριος Πρόδρομος Νικηφορίδης μας είπε σχετικά: “Φυσικά και επιθυμούμε την ενοικίαση των αναψυκτηρίων στη Νέα Παραλία αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περίπτερα αυτά είναι σχεδιασμένα να λειτουργήσουν σαν αναψυκτήρια και όχι ως καφετέριες. Η Νέα Παραλία δεν πρέπει να ακολουθησει το παράδειγμα της Παλιάς Παραλίας σε καμιά περίπτωση.” Και συνεχίζει: “Τα περίπτερα αυτά διαθέτουν ωφέλιμο χώρο 60 τ.μ για τραπεζοκαθίσματα και το καλοκαίρι είναι σχεδιασμένα να ανοίγουν τελείως και να μετατρέπονται σε υπαίθρια υπρυψωμένα καφέ, χωρίς να έχει προβλεφθεί εσκεμμένα χώρος εξωτερικής τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων. Φανταστείτε ότι αν δοθεί τελικά άδεια για εξωτερικά τραπεζάκια σ΄αυτά θα προστεθούν ομπρέλες και ό,τι άλλο συνοδεύει την υπαίθρια λειτουργία. Αυτά τα περίπτερα δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώτου περιπτέρου που άνοιξε στον Κήπο του Νερού και είναι το μοναδικό σχεδιασμένο ως καφέ μπαρ διαθέτοντας κουζίνα και ξύλινο ντεκ με πέργκολα”.

Και συνεχίζει αναλύοντας τη δική του άποψη όσον αφορά αυτήν την “τεράστια” ανάγκη των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων που διατείνεται η δημοτική αρχή ότι θέλει να καλύψει στο καθεστώς της μίσθωσης των περιπτέρων: “Τα αναψυκτήρια αυτά μπορούν να διαθέτουν take away. Ο κόσμος που γεμίζει κατά χιλιάδες το πλακόστρωτο και τα πάρκα στη Νέα Παραλία απολαμβάνει έναν άπλετο χώρο με παγκάκια και ξύλινα ντεκ αλλά και τοιχία όπου έχει ήδη αποδείξει ότι αρέσκεται να χαλαρώνει πίνοντας τον καφέ του. Τα εξωτερικά τραπέζάκια θα καταλάβουν δημόσιο χώρο που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται και αγαπήθηκε από όλους τους πολίτες.”

Ειδικότερα δε για το Περίπτερο στον κήπο των γλυπτών υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία έχει κατατεθεί από τον Περασμένο Σεπτέμβρη στον Δήμο χωρίς απάντηση προς το παρόν.

Το παρακάτω κείμενο είναι τμήμα της επιστολής που στάλθηκε στο Δήμο στις 29/06/2016 για το περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών, την υιοθεσία και συντήρηση του οποίου έχει προτείνει να αναλάβει η Πολιτιστική Εταιρία (ΠΕΕΒΕ) από τον Νοέμβριο του 2015. Τις προτάσεις αυτές ακύρωνε η τροποποίηση της απόφασης για την δημοπράτηση που έφερε προς συζήτηση η νέα αντιδήμαρχος οικονομικών. Η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε προς το παρόν. Ελπίζουμε να μην επανέλθει και να απαντήσει επιτέλους θετικά ο Δήμος στην υιοθεσία του Κήπου και την ενεργοποίηση του περιπτέρου από το σύλλογο Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας:

“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο ενεργό προβολής όλων ανεξαιρέτως των πολιτιστικών γεγονότων της Θεσσαλονίκης, καθώς και εκείνων του συλλόγου μας, πάντα σε συνδυασμό με την αναψυχή. Το περίπτερο των Φίλων θα είναι ένας φιλόξενος τόπος για την προβολή των Δημητρίων, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, της Μπιενάλε Φωτογραφίας και όλων των πολιτιστικών γεγονότων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φιλοξενεί στον υπαίθριο χώρο την Φιλαρμονική και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, εφόσον συμφωνήσετε στην παραχώρηση του περιπτέρου του Κήπου των Γλυπτών. Είναι προφανές ότι το περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών είναι ο ιδανικός τόπος για ένα περίπτερο πολιτισμού και αναψυχής. Μέσα από την συνεχή φροντίδα και ενεργοποίηση του περιπτέρου, από τα μέλη του Συλλόγου μας , πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει το περίπτερο αυτό ένα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την προτεινόμενη υιοθεσία του Κήπου των Γλυπτών από την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τον σύλλογο Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουν την αναβάθμιση και αξιοποίηση του συγκεκριμένου Κήπου.”

Η κυρία Αγγελίδου αντέδρασε σε ερώτησή μας σχετικά με το Περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών και την πρόταση ότι θα επανεξετάσουν το θέμα πριν την τελική απόφαση. Από την πλευρά της η δημοτική αστυνομία προειδοποιεί ότι αδυνατεί να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας στη νέα παραλία.

Στο μεταξύ ξεκάθαρη έκανε τη θέση της και η παράταξη Ανοιχτή Πόλη με δήλωση της κ. Καλφακάκου: ”Το παραλιακό μέτωπο, το οποίο έχουν αγκαλιάσει όλοι οι πολίτες και μπορούν να κάνουν δωρεάν και ελεύθερα τη βόλτα τους εκεί και πρέπει να παραμείνει έτσι και να μην παραδοθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα.’

Εν κατακλείδι: Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση της δημοτικής Αρχής να δώσει προς μίσθωση τα πέντε αυτά περίπτερα αναψυκτήρια με απαγόρευση ανάπτυξης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων. Δική μας γνώμη είναι ότι αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη δημοτική αρχή να κρατήσει τον δημόσιο χώρο στη διάθεση του πολίτη και να διατηρήσει την αισθητική της Νέας Παραλίας όπως σχεδιάστηκε, βραβεύτηκε και αγαπήθηκε απ΄τον κόσμο. Η ανάπτυξη ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων σε 5 ακόμη σημεία της θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της όσο περιορισμένη και αν είναι, αυτή. Η δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην ασυδοσία των τραπεζοκαθισμάτων και το πράγμα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξεχειλώσει επικίνδυνα, παρά τις καλές προθέσεις του Δήμου να το προστατεύσει. Αλλά ακόμη κι αν παραμείνει στα στενά όρια και πάλι έστω και 10 ομπρέλες με τραπεζοκαθίσματα γύρω απ΄τα περίπτερα θα αλλάξουν το τοπίο. Επιτέλους ακόμη κι αν υπάρχει αυτή η επιθυμία των πολιτών να αυξηθούν τα τραπεζάκια έξω, η οποία παρεμπιπτόντως όμως δεν διαφαίνεται πουθενά, ούτε κάποια έρευνα την πιστοποιεί, είναι στο χέρι της Δημοτικής Αρχής να περιφρουρήσει την αισθητική της Νέας Παραλίας, θέτοντας όρια. Όλοι θέλουμε  φυσικά να μισθωθούν τα αναψυκτήρια της Νέας Παραλίας, αυτό σημαίνει και έσοδα για τον Δήμο που θα χρησιμεύσουν για τη συντήρηση της Νέας Παραλίας (και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί), αλλά πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν τον σκοπό τους ως αναψυκτήρια και χωρίς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ο υπερυψωμένος χώρος των 60τ.μ. (επί 5) μπορεί να καλύψει την ανάγκη ενός μέρους του κόσμου που επιθυμεί να καθήσει παραγγέλνοντας τον καφέ του σε τραπεζάκι. Οι περισσότεροι πάντως έχουν δείξει ότι γι΄αυτούς η Νέα Παραλία είναι ο τελευταίος δωρεάν ανοικτός χώρος της πόλης και έτσι τον χαίρονται γεμίζοντας τα παγκάκια, τα ξύλινα ντεκ, τα πεζούλια και τα χορτάρια και αυτός είναι ο χαρακτήρας του και επιβάλλεται να τον διαφυλάξουμε.
Παρένθεση του γράφοντος: Το μόνο ίσως από τα αναψυκτήρια που μπορεί να υπάρξει βγάζοντας τραπεζάκια έξω χωρίς να επιφέρει ριζική αλλαγή στην αισθητική της Νέας Παραλίας είναι αυτό του Μεσογειακού κήπου, στο ύψος του Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου, με το ξύλινο ντεκ στο πλάι του που βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το περίπτερο στα αριστερά του. Αλλά κι αυτό είναι μια προσωπική μου εκτίμηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσω το κάθε περίπτερο σαν ξεχωριστή περίπτωση στον χώρο που ανήκει. Για τα υπόλοιπα δεν έχω καμιά αμφιβολία. Η επέκταση εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να απαγορευθεί δια ροπάλου. 

Ας πούμε όχι σε ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας.

H parallaxi σας καλεί να πάρετε θέση σε ένα από τα πιο καίρια θέματα για το μέλλον της Νέας Παραλίας.

Επιλέξτε αυτό που εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει επιλέγοντας μία από τις παρακάτω επιλογές.

29 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πάμε ξανά.Σας την σπάει το αυτοκίνητο γενικά.Δεν το θελετε μεσα στην πολη ακομα κι αν ηταν να υπάρχουν διόδια.Σας την σπάνε και τα τραπεζάκια.Θέλετε αρχιτεκτονική καθαρότητα γιατί πολύ συχνά μας δείχνετε πόσο θεωρητικοί είσαστε αφού δημοσιεύετε ολόκληρα κατεβατά αυτούσιες μελέτες αρχιτεκτόνων σε γλώσσσα ξύλινη και ακαδημαική αντί να μπείτε στον κόπο να γράψετε απλά την είδηση και μερικά σχόλια.Λοιπόν.Δεν είναι είναι αρχιτεκτονικό μουσείο γεμάτο ακαμψία και εκθέματα η Θεσσαλονίκη.Δεν είναι δυνατόν καθε εφηβική ,αλαζονική και διαρκώς ονειροβατούσα άποψή σας να την ταυτίζετε με τους πολλούς.Οχι.Δεν είσαστε οι πολλοί.Η παραλία θέλει τραπεζάκια για να έχει ζωή γιατί έτσι η λιγότερη ερημιά θα σημάνει και λιγότερα γκράφιτι.Βέβαια τα γκράφιτι σας αρέσουν αμα τα κάνουν σε τυφλές όψεις χτιρίων ακόμα κι αν δεν ρώτησαν κανένα ιδιοκτήτη.Οταν εσας δεν σας αρέσουν όμως είναι βανδαλισμός όπως πχ στην παραλία.Ναι στα τραπεζάκια για να έχει ζωή και ναι σε κάθε ιδιώτη που θα πάρει τα περίπτερα και θα δίνει λεφτά στο δήμο.Οχι σε κάθε αστυνόμο αρχιτεκτονικής καθαρότητας που δεν ξεπέρασε ποτέ τα 17 του χρόνια…

  • Συμφωνω απολυτα , πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο .
   Μηπως ειναι εκ του πονηρου ? καθ,οτι θα αποσυμφορηθει ενα μερος απο το υπερφορτωμενο κεντρο και την παλια παραλια οπου οι ταλαιπωροι πεζοι ειναι υποχρεωμενοι να κανουν σλαλομ για να κυκλοφορουν ? Υπαρχει κατι πιο ομορφο απο το να απολαμβανει κανεις αυτη τη μοναδικη θεα απολαμβανοντας το ποτο του ?
   Οσοι εχουν επισκεφυθει την Βαρκελωνη , την Νικαια , την Μασσαλια και αλλες Μεσογειακες παραλιακες πολεις θα τοχουν δει . Εμεις και παλι αναζητουμε μονοχνωτες και εσωστρεφεις λυσεις σε προβληματα που δεν υπαρχουν .
   Μας φοβιζει οτι υπαρχει πιθανοτητα να καταστρατηγηθουν οι διαταξεις ? Δηλαδη απο το να ελεγχει ο δημος την σωστη τηρηση των νομων ειναι προτιμοτερο να το απαγορευει εντελως ?

   • Συμφωνώ απόλυτα ! Δε καταλαβαίνω γιατί ενοχλούν τα τραπεζοκαθίσματα, υπάρχει άπλετος χώρος στη παραλία! Τι πιο ωραίο από το να υπάρχουν τέτοιοι χώροι που όπου δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό ανέδειξαν ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον. Η άποψη “θα ξεφύγει το θεμα, δε θα ελέγχεται η κατάσταση κλπ κλπ ” δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη με αυτή τη λογική ούτε ωφελουν Τέτοιου είδους προκαταλήψεις . Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή να έχει κάποια έσοδα η νέα παραλία αν δε θελουμε να τη δούμε να παρακμάζει λόγω ελλιπής συντήρησης κλπ.

  • Για να έχει ζωή;;;;Δηλαδή τώρα δέν έχει ;Μάλλον δεν έχετε κατέβει ποτέ στην νέα παραλία ή εκτόs άν θεωρείται ζωή να παίζουν οι καφετέρειεs Πάολα με τέρμα τα ηχεία και οι κάγκουρεs να παρκάρουν πάνω στο πλακόστρωτο…. Δεν πηράζει λερώστε και λίγο το μακό παντελονάκι σαs σε κάποιο παγκάκι…δεν πηράζει να αφήσετε το αυτοκίνητο σαs και κανετε κανένα χλμ.με τα πόδια ή με το ποδήλατο σαs.Θα γλιτώσετε απο τα εφράγματα που καραδοκούν…καλό θα κάνετε και στα νοσοκομεία και κατα επέκταση και στην οικονομία τηs χώραs με τα νοσήλεια σαs (αφού όλα τα βλέπετε βάση κέρδουs)…

  • Εσυ εχεις ξεφυγει εντελως…ζεις σ αλλο κοσμο…και σιγουρα εισαι απο τους λιγους Μ… με κεφαλαια γραμματα που θελουν μια πολη Μπου…λο.

  • Σωστά. Ναι, σε κάθε ιδιώτη που θα μισθώνει τα περίπτερα, θα πληρώνει για 10 τραπεζάκια και θα βάζει 100 (βλέπε πλατεία Αριστοτέλους που έχουν καταργηθεί και οι δίοδοι και τα παρτέρια και σε λίγο και η πλατεία η ίδια ) και φυσικά δεν θα κόβει και αποδείξεις (διότι πως να βγεί ο άνθρωπος όταν πληρώνει 75% για φόρο, εισφορές κλπ.- υπάρχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν φόρους για όλους).
   Και ακόμη μία πρωτοποριακή πρόταση: να επιτρέπεται στο πλακόστρωτο της παραλίας να παρκάρουν όλοι τα αμάξια τους γιατί ” που να τα αφήνουν οι καημένοι, όταν θα παν να πιούν τον καφέ τους;;;”

 2. Ούτε τραπεζοκαθίσματα ούτε ποδηλατόδρομοι μες στον πεζόδρομο. Κάποιος να σκεφτεί και τον πεζό που έχασε τους περιπάτους με όλους αυτούς τους ποδηλάτες που κάνουν ράλι μες στον πεζόδρομο ή ακόμα και στη λωρίδα τους και δεν μπορούμε να χαρούμε τη βόλτα μας ή να αλλάξουμε πορεία. Ή να μπουν φανάρια στον ψευτοποδηλατόδρομο και πινακίδες στα ποδήλατα, όπως στους δρόμους. Να έχουν όρια οι ποδηλάτες που δε σέβονται τίποτα

  • δεν διαθετω ποδηλατο, πηγαινω ομως στη νεα παραλια για τρεξιμο και δεν εχω δει ποτε καμια παραβατικοτητα των ποδηλατων.επισης ο χωρος που υπαρχει για βολτα ειναι υπεραφθονος δεν μπορω να καταλαβω που ακριβως σας ενοχλησε η υπαρξη του ποδηλατοδρομου εκτος και αν εσεις περπατατε επανω του

   • Μάλλον ο τύπος έχει πρόβλημα με τη γυναίκα του Όχι πως υπάρχουν ποδηλάτες που δε σέβονται, αλλά δεν είναι κ ο κανόνας! Τον κάγκουρα του ακιυμπάς το τιμόνι κ ξαπλώνει με τη μία

  • Άλλα αντί άλλων σχολιάζετε. Το ζήτημα στο άρθρο δεν είναι οι ποδηλάτες, αλλά τα τραπεζοκαθίσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αποκλειστικότητα έλλειψης σεβασμού από τους ποδηλάτες μιας και ο ένας εκ των 2 μεγάλων ποδηλατόδρομων της πόλης μας δηλαδή αυτός της παραλίας, γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις των απρόσεχτων ή “ασεβών” πεζών συνεχώς. Το πρόβλημα της πόλης είναι πέρα από όλα τα άλλα και η έλλειψη ποδηλατόδρομων, εσείς τους μόνους που θέλετε να αποπέμψετε από αυτήν είναι οι ποδηλάτες λες και ο εχθρός του πεζού είναι κυρίως το ποδήλατο και όχι το αυτοκίνητο…

  • Οι ποδηλάτες είναι αυτοί που δεν σέβονται τήποτα, η μήπως ο ”Ελληναράς πεζός” που νομίζει πως είναι ο βασιλιάς του δρόμου και δεν δίνει απολύτως καμία σημασία στον ποδηλατόδρομο? Και την βόλτα σου μπορείς να χαρείς και πορεία να αλλάξεις αν έχεις στοιχειώδη υπομονη και παρατηριτικότητα του περιβάλλοντος σου, αλλά πολύ φοβάμαι τα γεγραμμένα σου απο ο,τι φαίνεται δηλώνουν την έλλειψη αυτών…

 3. Το ερώτημα όπως θα πρέπει να διατυπωθεί κατά την προσωπική μου άποψη είναι αν επιθυμούμε αναψυκτήρια ή όχι. Εάν το όφελος από την εκμίσθωσή τους ήτοι τα μισθώματα επιστρέψει στην παραλία (ως φύλαξη, καθαριότητα κλπ) είναι προφανές ότι τα επιθυμούμε. Για να είναι όμως βιώσιμα και να έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας (ας μην δαιμονοποιήσουμε το κέρδος) θα πρέπει να έχουν έσοδα και για να έχουν έσοδα απαιτείται ωφέλιμος χώρος και τέτοιος και είναι και ο περιβάλλων με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Δεν απαγορεύω γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παραβατικότητα αλλά επιτρέπω και φροντίζω ως αρχή (Δήμος) να επιτηρώ την τάξη, γενικώς αυτό είναι το στοίχημα στην Ελλάδα.

 4. Δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη, ούτε ότι ο Δήμος θα αποφασίσει σωστά, ούτε ότι, ακόμη κι αν αποφασίσει σωστά, θα επιβάλει στον ανάδοχο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ως εκ τούτου, μέχρι ο Δήμος να αποδείξει ότι μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα, η απάντηση θα είναι ΟΧΙ.

 5. Συμφωνώ απόλυτα με κ Πιστοφίδη! Στη Ελλάδα ο έλεγχος, η τιμωρία των παραβατών και των παρανόμων απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Έτσι επικρατεί η παρανομία και αδικείται ΠΑΝΤΑ Ο ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΝΑΣ!!!

 6. Πέρα απο τα τραπεζοκαθίσματα που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, παρακαλώ να δούμε και την Παλιά Παραλία: Δεν γίνεται οι παράνομοι πωλητές να απλώνουν την πραμάτεια τους , ενώ απο την άλλη είναι ο ποδηλατόδρομος και οι πολίτες που πληρώνουμε και δημοτικά τέλη να κινδυνεύαμε να πέσουμε στην θάλασσα! Ε, αυτό δεν αιώνια δύσκολο να λυθεί και άμεσα μάλιστα. Ευχαριστώ….

 7. O κ. Μπουτάρης έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανος να διαχειριστεί κάποιο σοβαρό θέμα της πόλης μας. Αν πρόκειται για κάποιο gay parade εε τότε ναι , να μπει επικεφαλής της παρέλασης. Όχι όμως για οτιδήποτε άλλο σοβαρό. Απορώ πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να πιστεύει ότι θα τον ξαναψηφίσει ο ΄Θεσσαλονικιός ώστε να εξακολουθήσει να μην κάνει απολύτως τίποτα για την πόλη. Τίποτα ουσιαστικό τίποτα σπουδαίο. Απών από παντού. Αφήστε τον να πάει στο καλό, μακριά από την Θεσσαλονίκη. Η θητεία του ήταν μια από τις χειρότερες πού έχουμε ζήσει τα τελευταία 72 χρόνια.

  • θα τον ψηφισω εγω ρε Λακη και θα βγει και θα τον τρως στη μουρη για αλλα τοσα χρονια!

 8. Γιά την σύμβαση στον κήπο του νερού ενώ δεν είχε άδεια ο δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ μούγκα….γιά το ότι κάναμε έγραφη αίτηση για παραχώρηση καί η απάντηση πού λάβαμε ήταν , μόνο γιά κοινωφελείς σκοπούς θα δοθούν τα περίπτερα μούγκα……γιά το ότι τόσο μεγάλο παραλιακό μέτωπο πρέπει να έχει αναψυκτήρια επίσης μούγκα…….μα τι θέλετε τέλος πάντων εκτός από ένα καλό σεξ ???

 9. Η αλήθεια είναι ότι λείπαν καφετέριες από την Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς έρχεται αυτό το έργο ανάπτυξης για να μπορέσει επιτέλους ο Θεσσαλονικιός να ξεκουράζεται μετά από το σκληρό καθημερινό ωράριο εργασίας του. Επίσης οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να βγάζουν χιλιάδες ευρώ το μήνα εκπαιδεύοντας μας στα
  ακούσματα της Πάολα και προσθέτοντας κάθε μήνα και ένα νέο ινσταλέισον στην επιχείρησή τους είτε είναι μανιτάρια, ομπρέλλες, σόμπες, παγονιέρες, μπετονιέρες ή το κακό συναπάντημα. Ολα τέλεια!

 10. Το έργο της ανάπλασης της Νέας Παραλίας είχε σαν στόχο την εκ νέου ανάδειξη του χαρακτήρα μίας μοντέρνας αστικής νησίδας της δεκαετίας του ‘60. Οι αρχιτέκτονες το πέτυχαν με έναν μοναδικό και απόλυτα εύστοχο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη και την κτηριακή άρθρωση της περιοχής και η αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι το πλήθος των βραβεύσεων που έρχονται από την παγκόσμια κοινότητα. Ως εκ τούτου καλό θα ήταν αρχικά να σταθούμε και ν’ακούσουμε την γνώμη τους. Επίσης τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα δεν είναι άλλα από αυτά της γραμμικότητας της αφαιρετικότητας της λιτότητας και φυσικά του ομοιόμορφου και ομοιογενούς στυλ.
  Με την εγκατάσταση τέτοιου είδους χρήσεων, πόσο μάλλον και εκτός των στεγασμένων ορίων των εν λόγω περιπτέρων, ποιος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί για την διασφάλιση της σημερινής ενιαίας και ατμοσφαιρικής εικόνας;
  Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν αποτελεί λύση η διατήρηση των κενών και νεκρών χώρων που έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση και τον βανδαλισμό του δημόσιου χώρου.
  Αν ύστερα από τις απαραίτητες οικονομοτεχνικές μελέτες αποδειχθεί πως η μη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για επιχειρηματική δράση, τότε ας γίνει μία προσπάθεια ανεύρεσης κάποιας εναλλακτικής λύσης ενδεχομένως με πιο ωφέλιμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.
  Η Μητροπολιτική διάσταση μίας πόλης αρχικά ορίζεται από την δυνατότητα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων που την πλαισιώνουν. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δήμος και η ΔΕΘ ν’αναπτύξουν μία κοινή δράση προβολής και ν’αξιοποιήσουν τους συγκεκριμένους χώρους σαν μικρούς δορυφόρους κατά την διάρκεια των κλαδικών εκθέσεων που λαμβάνουν τόπο στην πόλη όλο τον χρόνο.
  Προσοχή στις εύκολες λύσεις για να μην αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μία νέα Πλατεία Αριστοτέλους (όπως προέκυψε τα τελευταία χρόνια).
  Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους.

 11. Το συναίσθημα επιβάλλει μια νέα παραλία ανέγγιχτη, προσηλωμένη στο αρχικό πλάνο χωρίς αλλοιώσεις και υποβάθμιση, ενώ η λογική την μεγαλύτερη οικονομική αξιοποίηση των πόρων.
  Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο δήμος μπορεί να προστατεύσει την αισθητική της παραλίας, ή αν θα κάνει τα στραβά μάτια στους μισθωτές. Αν μπορεί ο δήμος να δεσμευτεί γιαυτό ας το κάνει.
  Πιστεύω ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση απαιτείται η ύπαρξη μακρόπνοου οράματος για τη παραλία που είναι το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο.

 12. Οχι αλλη μοστρα λεζαντα φρεντο καπουτσινο βυζι τουμπανο και δικεφαλους τρικεφακελους αραχτους και ποπ κουλτουρα στην Παραλια Μας που εκει μεγαλωσαμε και θα γερασουμε.Τραπεζακια πανω απο το πτωμα μας.

 13. Μαζευτείτε όλοι εσείς, που δεν θέλετε εξωτερικά τραπεζάκια, και νοικιάστε ένα από τα περίπτερα, να το λειτουργήσετε σαν “take away” όπως λένε, να ΄δω τι δουλειά θα κάνετε. Με την είσοδο μόνο από πίσω (ίσως ο σχεδιαστής να έχει Οθωμανικές επιρροές), με την υπερύψωση να μαζεύει από κάτω σκουπίδια, φύλλα, γάτες και ποντίκια, που για να έχεις πρόσβαση στο μπαρ από τις ανοικτές τζαμαρίες, πρέπει να είσαι σαλταδόρος για να πάρεις ένα νερό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ