H φροντίδα της Nέας Παραλίας στα χέρια εκατοντάδων εθελοντών!

0
2722

Βλέπουμε καθημερινά τον ανεξέλεγκτο βανδαλισμό που δέχεται ο δημόσιος χώρος της πόλης από μουτζούρες, υπογραφές και οπαδικά συνθήματα σε κάθε επιφάνεια. Από τα μνημεία της unesco μέχρι τα μάρμαρα και τα γλυπτά της Νέας Παραλίας η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και καμιά φύλαξη δεν μπορεί να την σταματήσεις. Στόχος μας του δήμου και των φορέων της πόλης είναι να περάσει στο DNA και του τελευταίου πολίτη αυτής της πόλης ο σεβασμός απέναντι στον δημόσιο χώρο και τα μνημεία της πόλης.

Παρά τις προσπάθειες διαφόρων εθελοντικών ομάδων της πόλης όπως είναι Οι φίλοι της Νέας παραλίας και οι Los Lampicos, η καθημερινή πραγματικότητα έχει δείξει ότι απαιτούνται πολλά χέρια και συστηματική προσπάθεια για να μηδενιστεί ή έστω να μειωθεί η παραβατικότητα στην πόλη. Προσωπική μου άποψη είνια ότι αυτό θα πρέπει να γίνει και σε συνεργασία με τις ομάδες που μπορούν με διάφορες δράσεις και συμβουλευτικές δράσειςνα αποτρέπουν τους θερμόαιμους οπαδούς από τέτοιες ενέργειες.

DSC02910

Τώρα και για τα επόμενα δυο χρόνια με ιδιαίτερη χαρά ενημερωθήκαμε σήμερα, Παρασκευή, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, για την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό της Νέας Παραλίας, με μια σειρά εθελοντικών δράσεων διετούς διάρκειας με τη συμμετοχή του Κολλέγιου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ, με χορηγό της πρωτοβουλίας την Alpha Bank και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Και το ονομα αυτής “Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία”.

Το λόγο πήρε αρχικά ο δήμαρχος που μίλησε γενικά για την ολική παραβατικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο δημόσιος χώρος της πόλης και ότι στόχος τέτοιων δράσεων πρέπει να έχουν κατεύθυνση προς τη μόνιμη και συνεχή εκπαίδευση των πολιτών. “Ζούμε σε μια εποχή που ο πολίτης αναλαμβάνει ενεργή δράση για τα κακώς κείμενα, δε τα περιμένει πια όλα από το κράτος. Στο πλάισιο του συνθήματος Αγαπώ την πόλη μου, αγαπώ τη γειτονιά μου μπορούν να ενταχθούν όλες αυτές οι δράσεις που αναλαμβάνουν να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης”. Συνεργασία Δήμου, φορέων και πολιτών θα είναι αυτή που θα φέρει το επιθυμητό μόνιμο αποτέλεσμα και θα οδηγήσει στην αναχαίτιση της παραβατικότητας.

“Η κοινή δράση αποκατάστασης των φθορών στα πάρκα της Νέας Παραλίας δείχνει ότι εμπεδώνεται η αντίληψη της συνεργατικότητας για την προάσπιση του δημόσιου χώρου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των πολιτών στο σεβασμό του δημόσιου χώρου, η οποία πρέπει να προσλάβει μονιμότητα”, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς.

Το πρώτο ραντεβού με συμβολικό χαρακτήρα που εγκαινιάζει τη νέα αυτή σειρά δράσεων είναι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία. Από τις 11 το πρωί μέχρι και τη 1 μετά το μεσημέρι, εθελοντές και εργαζόμενοι των δυο φορέων θα καθαρίσουν και θα συντηρήσουν το μνημείο και το χώρο που το περιβάλλει. Για τα δυο επόμενα χρόνια, οι 1500 εθελοντές του Ανατόλια και 1000 από τη Χ.Α.Ν.Θ. αναλαμβάνουν την αφαίρεση συνθημάτων από τα πάρκα και σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας. Τα υλικά για τον καθορισμό και τη συντήρηση χορηγεί η Αlpha Bank, και ο συντονισμός και η καθοδήγηση των δράσεων ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Τίθεται επίσης για πρώτη φορά σε λειτουργία το σύγχρονο μηχάνημα καθαρισμού που είχε δωρίσει η Alpha Bank στον δήμο Θεσαλονίκης.

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στην πρωτοβουλία με καθημερινές αλλά και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δράσεις, αφού στο σχολικό της πρόγραμμα υπάρχει σαν υποχρεωτικό μάθημα η κοινωνική ευθύνη που στόχο έχει να γαλουχήσει τους μελλοντικούς υπεύθυνους πολίτες. Με 1.500 ώρες εθελοντικής εργασίας ετησίως, οι εθελοντές μαθητές θα φροντίζουν την Νέα παραλία σαν το σπίτι τους. Τα Σαββατοκύριακα θα συναντιούνται και με εθελοντές από τη ΧΑΝΘ που θα συμβάλλουν με 1000 συνολικά ώρες εργασίας.

DSC02908

Σχετικά με την πρωτοβουλία, ο Διευθύνων της Alpha Bank Βορείου Ελλάδος, Δημήτριος Χαριζάνης, μας πληροφόρησε ότι η δράση εντάσσεται στη δράση στο προγράμμα «Οι φθορές που πληγώνουν», το οποίο πραγματοποιείται από το 2013 στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της τράπεζας και ξεκίνησε από την Αθήνα, όπου μέχρις στιγμής έχει επέμβει και καθαρίσει 25 μνημεία και αγάλματα: “Κύριος σκοπός της σημαντικής αυτής ενέργειας, είναι τόσο η ανανέωση και η βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας μέσω του καθαρισμού της όσο και η ενίσχυση του πνεύματος του Εθελοντισμού, τομέας στον οποίο η Alpha Bank έχει μεγάλη παράδοση”.

Ο Ιωάννης Σωσσίδης, πρόεδρος ΔΣ της ΧΑΝΘ τόνισε την παράδοση της ΧΑΝΘ στον εθελοντισμό. Η τράπεζα εθελοντών της ΧΑΝΘ αριθμεί περείπου 1000 άτομα πια κιαυτά λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες δράσεις που οργανώνονται. «Για τη ΧΑΝΘ, από την ίδρυσή της εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής», επισήμανε. «Προτεραιότητα των εθελοντικών μας δράσεων είναι να μπει στην καθημερινότητα του πολίτη η φροντίδα της πόλης και να γαλουχηθούν ενεργοί πολίτες μέσα από κοινωνικές δράσεις. Αναμένεται μάλιστα μέσα στο εγγύς μέλον να ανακοινωθεί μια κοινή δράση με την ΠΕΕΒΕ.

periptero

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, δρ. Παναγιώτης Βλάχος, διευκρίνισε ότι τη δράση που αναλαμβάνει την φροντίδα της Νέας Παραλίας θα αναλάβουν μαθητές του σχολείου και φοιτητές του ACT, αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί το Κολλέγιο. “Διδάσκουμε οργανωμένα την κοινωνική προσφορά με υποχρεωτικά μαθήματα. Είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες και να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις που είναι απαραίτητες τόσο για τις μελοντικές κοινωνίες πολιτών”.

Σειρά δράσεων παρόμοιας πρωτοβουλίας ελπίζουμε να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως τα μνημεία της UNESCO, και δημόσια κτίρια, μνημεία και γλυπτά της πόλης που είναι στην καθημερινή ατζέντα βανδαλισμών.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ