Το όνομά μου δεν είναι Πρόσφυγας

0
437

tv100

Μια νέα παραγωγή της TV100, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και Βελγίου, μας δίνει μια διαφορετική ματιά στην ζωή των προσφύγων της πόλης, αυτήν της απροσδόκητης «κανονικότητας».

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή ανά την χώρα, εγκατέλειψαν τις οικογενειακές εστίες τους μόνο και μόνο για να επιζήσουν, αυτοί και τα παιδιά τους. Δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν. Πάνω από 1 εκατ. μπόρεσαν να συνεχίσουν το δρόμο για τη δική τους “γη της επαγγελίας”. Κάποιοι όμως – γύρω στις 60.000 – είναι εδώ. Πόσο θα μείνουν, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι θα παραμείνουν, τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν εδώ, θα γίνουν κόμματι της ελληνικής κοινωνίας. Όσο πιο ομαλά ενταχθούν, όσο λιγότερο παραμείνουν στο περιθώριο, στα γκέτο των άθλιων καταυλισμών, τόσο λιγότερες εντάσεις θα προκαλέσει η παρουσία τους αργότερα. Η γρήγορη ενσωμάτωσή τους σήμερα αποτελεί επένδυση για το μέλλον, είναι στοιχείο της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας.

tv100 2

Ως δημοσιογραφικός οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 έχει καθήκον να ενημερώσει, όχι μόνο για τις ακραίες εκδηλώσεις αυτής της νέας πραγματικότητας, αλλά για την απλή, καθημερινή “κανονικότητά” της. Καλείται, με άλλα λόγια, να μας “συστήσει” τους πρόσφυγές ΜΑΣ. Αυτό επιχειρεί η νέα σειρά 20λεπτων “μίνι-ντοκιμαντέρ” με τίτλο “Το όνομά μου δεν είναι Πρόσφυγας” που δημιούργησαν και επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Κουντουράς, Διονυσία Αρβανίτου και Σάκης Γιούμπασης, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Μέρος της αποστολής τους ήταν να εμπλέξουν τους ίδιους τους πρόσφυγες στη διαδικασία της οπτικοακουστικής αφήγησης, ώστε η παρουσίαση του “πορτρέτου” τους – από που ήρθαν, τι τράβηξαν για να φτάσουν ως εδώ, πώς ζουν σήμερα και τι προσδοκούν για το μέλλον, το δικό τους και των παιδιών τους – να είναι όσο το δυνατό “αδιαμεσολάβητη”.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Το όνομα μου δεν είναι Πρόσφυγας” είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Θα σας συστήσει τον Μοχάμεντ και τη σύζυγο του, Μανέλ, με την πενταμελή οικογένεια τους στο κέντρο φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια. Ο πόλεμος στη Συρία, το ταξίδι του θανάτου, ο χωρισμός της οικογένειας και η ζωή στο camp καταγράφονται μέσα από τα δικά τους μάτια.

Επεισόδιο 1 (Ελληνικοί Υπότιτλοι):
https://vimeo.com/199469290
Episode 1 (English Subtitles):
https://vimeo.com/197265443

*Μια παραγωγή της TV100 με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και Βελγίου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ