Θεσσαλονίκη

Τρεις ωραίες ιστορίες στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Έργα πρασίνου και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των μικρών κατοίκων στο δήμο Νεάπολης Συκεών που αξίζουν την προσοχή μας.

Parallaxi
τρεις-ωραίες-ιστορίες-στον-δήμο-νεάπο-108453
Parallaxi

Είναι ένας από τους δήμους της περιφέρειας Θεσσαλονίκης που προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Μέσα στον Απρίλη τρία έργα που ολοκληρώθηκαν ή βαίνουν προς ολοκλήρωση κάνουν τον δήμο περήφανο παραδίδοντας στους κατοίκους μια εξαιρετική σχολική αυλή στη σκιά του Επταπυργίου, μια παιδική χαρά που βάζει υποψηφιότητα στην 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βαρκελώνη και ένα μεγάλο έργο ολικής ανακατασκευής και ανάπλασης σε 38 Παιδικές Χαρές του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η σχολική αυλή κόσμημα

image_gallery

Στη σκιά του ιστορικού μνημείου του Επταπυργίου, ο νέος αυτός αύλειος χώρος του 1ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου Συκεών αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο όχι μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης, αλλά και από παιδαγωγικής πλευράς, αφού σχεδιάστηκε για να ενισχύει τη συνεργατική και βιωματική μάθηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η μελέτη, βάσει της οποίας κατασκευάστηκε ο χώρος, εκπονήθηκε από ειδική ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής Δημήτρη Γερμανό.

σχολειο-6 Δύο υπαίθριες «τάξεις» που περιστοιχίζονται από δέντρα και φυτά, χώρος άθλησης στο κέντρο της, που μπορεί να λειτουργήσει και ως πολυχώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, πέργκολες και πράσινο κάνουν αυτή την αυλή ξεχωριστή και αξιοζήλευτη. Είναι μια αυλή με φως και χρώμα κι όχι απλώς ένας περιφραγμένος γκρίζος χώρος, όπου παίζουν τα παιδιά. Ο χώρος εναρμονίζεται πλήρως με το ιστορικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και αναδεικνύει με τον τρόπο του το μνημείο του Επταπυργίου. Άλλωστε, αυτή είναι μια αυλή που «κουβαλά» στα σπλάγχνα της ιστορία. Η έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, καθυστέρησε λόγω των απολλοτριώσεων και κυρίως όταν το 2014, που ξεκίνησαν οι εργασίες, εντοπίστηκε στον χώρο ένα λαϊκό νεκροταφείο παλαιοχριστιανικής περιόδου με συνολικά 165 τάφους του 5ου-6ου αι. μ.Χ., οι οποίοι καταχώθηκαν, κατόπιν απόφασης της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, αφού πρώτα καταγράφηκαν λεπτομερώς τα ανασκαφικά ευρήματα. Πριν λίγες μέρες έγιναν τα εγκάινια της σχολικής αυλής.

Η ανάπλαση 38 παιδικών πάρκων

12932613_1054807541224824_3228363841032671080_n

Ένα μεγάλο έργο πνοής, που στην ολοκλήρωσή του θα γεννήσει νησίδες χαράς για τους λιλιπούτειους κατοίκους του δήμου, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σε όμορφους και ασφαλείς χώρους, έχει ήδη ξεκινήσει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για παρεμβάσεις ευρύτατης κλίμακας σε 38 Παιδικές Χαρές και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλο), στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων που περιλαμβάνουν εργασίες ανακατασκευής, συντήρησης, επισκευής, ανακαίνισης και εξοπλισμού, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.

«Η ασφάλεια των παιδιών είναι ο πρώτος και κύριος στόχος μας. Είναι κάτι που δεν διαπραγματευόμαστε. Με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ο δήμος μας φροντίζει ώστε οι χώροι που παίζουν τα παιδιά μας να αποκτήσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά πιστοποίησης που απαιτούνται ώστε να απολαύσουν το παιχνίδι σε περιβάλλον με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, αλλά επιπλέον οι χώροι αυτοί να εκπληρώνουν ταυτόχρονα και την παράλληλη εκπαιδευτική αποστολή τους», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Εκτός, όμως, από θέμα ασφάλειας, η ανάπλαση των παιδικών χαρών θα συμβάλει και στην αναβάθμιση των αστικών περιοχών, αφού οι χώροι αυτοί λειτουργούν ως «οάσεις» στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό. Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, «σε πρώτο στάδιο έγινε αυστηρός έλεγχος του συνόλου των 44 Παιδικών Χαρών που λειτουργούν στο δήμο μας, προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης. Έτσι, διαμορφώσαμε συνολική λεπτομερέστατη εικόνα για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται». Αρχικά, θα γίνει ανάπλαση σε 38 από τις συνολικά 44 Παιδικές Χαρές που υπάρχουν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αρχής γενομένης από τις 17 Παιδικές Χαρές στις Συκιές, με προϋπολογισμό 1.045.000 ευρώ.  Θα ακολουθήσουν εργασίες σε οκτώ παιδικές χαρές στα Πεύκα (1.074.536 ευρώ), σε οκτώ στη Νεάπολη (606.304 ευρώ) και σε πέντε στον Άγιο Παύλο (περίπου 400.000 ευρώ), έργα που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας των διαγωνισμών. Παράλληλα, θα υπάρξει μια ξεχωριστή εργολαβία για την αντικατάσταση του εξοπλισμού και την προμήθεια οργάνων και δαπέδων στις παιδικές χαρές της Νεάπολης, Πεύκων και Αγ. Παύλου (911.859 ευρώ), μελέτη που ήδη έχει εγκριθεί.

Η ιδέα για τον σχεδιασμό αυτό είχε ήδη ολοκληρωθεί περίπου έναν χρόνο πριν, προκειμένου να προχωρήσουν βάσει αυτού του σχεδιασμού και οι απαιτήσεις της μελέτης που θα ακολουθούσε. Οι Παιδικές Χαρές των Συκεών που αλλάζουν εικόνα είναι οι: Μυκηνών, Κομνηνών, Λεχόβου με Αγνώστου Στρατιώτη, Σουλίνι-Φεραίου, Σουλίνι-Βελδεμίρη, Δημοκρίτου- Σουλίνι, Αγίων Θεοδώρων, Δημαρχείου-Πρόνοιας, Δαβάκη-Αγίου Βασιλείου, Περδίκα- Κάστρα, Αριστείδου-Τραπεζούντος, Υψηλάντου-Φεραίου, Φιλίππου-Τραπεζάνογλου, Ζαΐμη-Πανίδη, Σαλαμίνος-Φεραίου-Κομνηνών, Αριστάρχου-Ναυαρίνου-Παπαναστασίου, Β. Ηπείρου.

Το υποδειγματικό πάρκο στα Πεύκα

ARI_0134

Υποψήφιοι για βράβευση στην 9η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου είναι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το έργο της κατασκευής πάρκου-χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Ακαδημίας, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στα Πεύκα. Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Βαρκελώνη. Φέτος, έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 29,30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2016, υπό τον τίτλο «Τοπία του αύριο». Στο πλαίσιο της Μπιενάλε, απονέμεται το βραβείο Rosa Barba για το οποίο μέχρι σήμερα είναι υποψήφια 119 σχέδια. Το υποψήφιο προς βράβευση έργο είναι αυτό της διαμόρφωσης παιδικής χαράς και πάρκου-χώρου πρασίνου στα Πεύκα, στη συμβολή των οδών Σωτήρος και Ακαδημίας. Η Ευγενία Τάκα, η Ελένη Σιαμάτρα και ο Ευάγγελος Σιαπάκας, Ιωάννης Μουταφτσής, Κυριακή Γιολτσίδου, Αντώνης Φανούλης, Φίλιππος Ψικάκος, εργαζόμενοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κλήθηκαν να μεταμορφώσουν τμήμα ενός παλιού Κοιμητηρίου σε πάρκο και να σχεδιάσουν μια νέα παιδική χαρά σε παρακείμενο οικόπεδο. Απώτερος στόχος τους να κάνουν επιτυχημένη τη… συγκατοίκηση πολλών καθημερινών λειτουργιών, όπως το παιχνίδι, η προσευχή, η αναψυχή. Εντός του πάρκου-χώρου πρασίνου διαμορφώνεται με κατάλληλες κλίσεις ένας διάδρομος κίνησης και μετάβασης στους χώρους άθλησης ενηλίκων, στη διάθεση των οποίων τοποθετήθηκαν όργανα εκγύμνασης. Στο τέλος της διαδρομής το κυκλικό υπόσκαφο καθιστικό «αγκαλιάζει» τον αιωνόβιο πλάτανο. Ακριβώς απέναντι διαμορφώνεται η παιδική χαρά «Κάστρο της Περιπέτειας». Αξιοποιώντας την υψομετρική διαφορά υλοποιήθηκε μια παιδική χαρά περιπέτειας, εντός τεσσάρων κυκλικών επιπέδων δράσης, που συνδέονται με τρεις διαδρόμους κίνησης κατάλληλων κλίσεων. Παρτέρια πρασίνου με τις ανάλογες φυτεύσεις δένδρων για τη σκίαση της παιδικής χαράς ολοκληρώνουν τη σύνθεση και συμπληρώνουν το φυσικό ανάγλυφο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα