Πίσω ολοταχώς για τα τραπεζοκαθίσματα στη Νέα Παραλία

0
4948

Χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η τριμελής Επιτροπή (οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Παππάς και Άννα Αγγελίδου και ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης)  που συστάθηκε για να επανεξετάσει το θέμα της μίσθωσης των περιπτέρων – αναψυκτηρίων στη Νέα παραλία και τη ανάπτυξης εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων σ΄αυτά. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών έπιασαν τόπο και το θέμα αναζητά τη νόμιμη λύση για τη μίσθωση των αναψυκτηρίων. Να σημειώσουμε ότι τα παρακάτω είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας όσα συζητήθηκαν και καμιά απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη μέχρι να εξετασθούν όλες οι παράμετροι.

NeaParalia

Τι  συζητήθηκε και σε ποια πρόταση κλίνει η Επιτροπή

Η πρόταση στην οποία κλίνει είναι από τα οκτώ γυάλινα περίπτερα να δοθούν για ανάπτυξη εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων μόνο δυο από αυτά, πέραν του ήδη μισθωμένου. Πρόκειται για τα περίπτερα στον κήπο των Ρόδων (Ν6) και στον Μεσογειακό κήπο (Ν4).

Από τα υπόλοιπα τα δυο , στον κήπο των Εποχών (Ν3 ) και στον κήπο του Νερού (Ν7), να δοθούν μόνο για τη χρήση του εσωτερικού χώρου, το περίπτερο Ν1 να μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς να γίνει info kiosk, το περίπτερο στον κήπο της Άμμου (Ν2) να παραχωρηθεί στο ΚΕΘΕΑ, το περίπτερο στον κήπο των Γλυπτών (Ν5) να το κρατήσει ο δήμος, σε συνεργασία με διαφόρους συλλόγους. Αλλά αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί στους Φίλους της Νέας Παραλίας.

Το θέμα της αξιοποίησης του πρώην Maison Crystal, θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση, με προοπτική μετατροπής του σε πολιτιστικό κέντρο ή μίσθωση για αναψυκτήριο καφέ.

Το ύψος του μισθώματος θα υπολογισθεί ώστε τα έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης της Νέας παραλίας (υπενθυμίζεται, ότι βάσει της σύμβασης παραχώρησης της Νέας Παραλίας στο δήμο, το 20% των εσόδων από τα ενοίκια των περιπτέρων θα αποδίδεται στο ΤΑΙΠΕΔ).

17553798_1485585604816866_7563794035813532566_n
Εικόνα: Αγγελική Σάπικα

Τι ισχύει και τι πρέπει να μελετηθεί πριν την επίσημη πρόταση για μίσθωση των Αναψυκτηρίων της Νέας Παραλίας

Καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να μελετηθεί επιμελώς ο νόμος που ισχύει από την πολεοδομική άδεια για τα περίπτερα, αφού είναι ιδιαίτερα αυστηρός και καθορίζει τον αριθμό των τετραγωνικών που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν ορισμένο αριθμό επισκεπτών. Αν αυξηθεί ο αριθμός τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των WC και η επιφάνεια του μπαρ και της εγκατάστασης παρασκευής του καφέ κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σύμφωνα με τις προδιαγραφές των περιπτέρων. Έτσι σε πιθανή ενοικίαση των 2 περιπτέρων με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ο ιδιοκτήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις πολεοδομικές προδιαγραφές των περιπτέρων. Και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το θέμα δεν ανήκει στη σφαίρα της αισθητικής αλλά με το γράμμα του νόμου που αφορά την δομή των αναψυκτηρίων.

‘Οσον αφορά το Maison Crystal ο νόμος πάλι βρίσκεται απέναντι στη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου αφού το οικοδόμημα είναι χαρακτηρισμένο ως αναψυκτήριο και μόνο ως τέτοια μπορεί να μισθωθεί, εκτός αν το πολιτιστικό κέντρο διαθέτει καφέ που να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής του. Κάθε αλλαγή χρήσης μπορεί να πάρει μέχρι και 5 χρόνια ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Άρα πρέπει να διασταυρωθούν όλες οι προτάσεις με τον ισχύοντα νόμο και τις προδιαγραφές των περιπτέρων, όπως και θα γίνει, πριν κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στην Διεύθυνση Υγιεινής της ΠΚΜ. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά σύμφωνα με πληροφορίες μας σε μια εβδομάδα περίπου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ