Ποδηλατάδα: μικρές ωραίες διαδρομές στην πόλη

0
4825

thessbike

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που περπατιέται εύκολα καθώς οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρές σε σχέση με άλλες πόλεις. Με βάση αυτό θα μπορούσαμε να πούμε πως η μετακίνηση με ποδήλατο ιδανικά θα εκμηδένιζε χρόνους και αποστάσεις ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο δεδομένου της κυκλοφοριακής κατάστασης και της δομής της αυτή την στιγμή, τουλάχιστον όσοι το ζουν καθημερινά, αντιλαμβάνονται πως η μετακίνηση με ποδήλατο δεν είναι στο φόρτε της ζωής στην πόλη χωρίς αυτό να συνεπάγεται όμως και μείωση στο φανατικό κοινό του πεταλιού.

Υπάρχει πλήθος κόσμου που αγαπάνε το ποδήλατο και το επιλέγουν τόσο για τις μετακινήσεις τους αψηφώντας τις δυσκολίες όσο και για την βόλτα τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε, μεταξύ άλλων, και από την ύπαρξη αρκετών ποδηλατικών ομάδων ή συλλόγων οι οποίοι είτε οργανώνονται μέσω διαδικτύου είτε συγκεντρώνονται στον Λευκό Πύργο, ένα από τα γνωστότερα σημεία εκκίνησης των ποδηλατικών διαδρομών, γνωρίζονται και ξεκινούν μαζί τις βόλτες.

Ρίχνοντας μια ματιά στα φόρουμ και τις διαδικτυακές ομάδες των ποδηλατών της πόλης και συνομιλώντας με “ποδηλατικούς τύπους” καταλήγεις πως αυτό που σίγουρα χρειάζεται ένας ποδηλάτης εκτός του προφανές, είναι κράνος και έξτρα σαμπρέλες. Στην περίπτωση που δεν ξέρουμε πώς να αλλάζουμε σαμπρέλα είτε ζητάμε από κάποιον να μας δείξει από πριν είτε κάνουμε δύο-τρία κλικ στο youtube που υπάρχουν αρκετά tutorial. To νερό αλλά και τα φωτάκια για την περίπτωση που πιάσει η νύχτα είναι επίσης απαραίτητα.

podilato

Εκτός και από αυτά όμως, αυτό που αναμφισβήτητα μένει, εφόσον έχει καλύψει το κομμάτι της ασφάλειας και του εξοπλισμού του, είναι μία όμορφη διαδρομή. Τουλάχιστον για όλους όσοι κάνουν ποδήλατο για χόμπι ή ακόμα και σε ένα αρχάριο στάδιο.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές-σημεία για χαλαρή ποδηλατάδα στην Θεσσαλονίκη. Κάποια από αυτά γνωστά, μερικά ίσως άγνωστα αλλά σίγουρα όλα τους γεμάτα εικόνες, ευκολίες και δυσκολίες, όπως άλλωστε είναι και η ζωή. Μια βόλτα. 

Από τον Λευκό Πύργο στην Μενεμένη. Διασχίζοντας την παλιά παραλία και κινούμενοι δυτικά παράλληλα με την πόλη. Περνώντας την Βίλα Πετρίδη και τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, τα σφαγεία και φτάνοντας μέχρι την ανεξερεύνητη για πολλούς Μενεμένη. Είναι μία διαδρομή την οποία έκανε πρόσφατα Γερμανίδα δημοσιογράφος και μας την προτείνει ανεπιφύλακτα.

Από το Γήπεδο του ΠΑΟΚ μέχρι την Αλλατίνη. Λίγο πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ στον κυκλικό κόμβο Δήμου Τσέλιου/Επιδάυρου έως την οδο Αλλατίνη. Εκεί δυστυχώς σταματάει εξαιτίας των έργων του μετρό. Μια διαδρομή ωραία που χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί τις Κυριακές, κυρίως το κομμάτι της Τούμπας έχει αρκετούς πεζούς που βολτάρουν. Ιδανική διαδρομή για τους χαλαρούς ποδηλάτες που δεν αποζητούν να αναπτύξουν ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως στην συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να διασχίσετε δύο φορές τον δρόμο για να συνεχίσετε. Η πρώτη οδός που θα συμβεί αυτό είναι η Πλαστήρα και η δεύτερη η Οδός Βεργίνας. Στην τελευταία έχει μια ανηφορίτσα το ανάχωμα πριν βγείτε σε αυτήν. Αφού την διασχίσετε έχει λίγο ακόμα άσφαλτο πρωτού ξαναπιάσετε το ανάχωμα.

Από το Λιμάνι μέχρι την Σχολή Δικαστών. Από την αρχή του ποδηλατόδρομου στο λιμάνι μέχρι και την Εθνική Σχολή Δικαστών. Κλασική, όμορφη διαδρομή με αρκετούς συν-ποδηλάτες στο μεγαλύτερο μέρος της δίπα στην θάλασσα.

Από την Κατσιμίδη μέχρι την Εθνικής Αμύνης. Από τον ποδηλατόδρομο της Αγίου Δημητρίου ο οποίος ξεκινάει από την Κατσιμίδη και φτάνει μέχρι την Εθνικής Αμύνης (συνεχίζει βέβαια τυπικά από το πεζοδρόμιο της οδού αλλά δεν θεωρείται η διαδρομή από εκεί και πέρα πολύ πετυχημένη). Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι ωραία πρώτον γιατι δεν την ξέρει μαζικά το κοινό και εκτός αυτού αποτελεί και λύσει στην περίπτωση που θέλεις να αποφυγεις την Εγνατία. Μία διαδρομή που στον δρόμο σου συναντάς το Καυτατζόγλειο, το Μουσείο Αθλητισμού, το Κολυμβητήριο και το Τελλόγλειο σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις όμορφες στάσεις.

Αν θέλετε να ξεμακρύνετε λίγο αυτές είναι δύο ήπιες σχετικά και εξίσου ευχάριστες διαδρομές:

Από Περαία μέχρι Αγία Τριάδα. Μια διαφορετική ημι-διαδρομή. Παίρνεις το καραβάκι για Θεσσαλονίκη-Περαία μαζί με το ποδήλατό σου επάνω. Όταν φτάσετε στην Περαία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ποδηλατόδρομο που πάει απο Περαία μέχρι Αγία τριάδα.

Άλσος Κουρί για μια ξεκούραστη όμορφη βόλτα με το mountain bike. Ωραία τετράωρη σχεδόν διαδρομή κάτω από τα ψηλά πλατάνια του άλσους που μπορεί να μην συναγωνίζεται σε μέγεθος τον επιβλητικό Χορτιάτη αλλά αποτελεί εξίσου καλή επιλογή για μια ήπια ποδηλατάδα στο βουνό.

Σε περίπτωση που ανήκετε σε εκείνους που νιώθουν πως ήρθε η ώρα να κάνουν το ποδήλατο πραγματικό κομμάτι της ζωής τους και δεν ξέρουν από που να αρχίσουν, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στους επίσημους συλλόγους ή τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Από την εκπαίδευση, μέχρι την συμμετοχή σε αγώνες, την διαφοροποίηση της δυσκολίας και της κατηγορίας, τις εξειδικευμένες βόλτες-διαδρομές και άλλα πολλά:

Ποδηλατικός Όμιλος Βέλος, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Ποδηλατικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου, MENT ΠοδηλασίαςPodilato.eu Club (πρ. Ποδηλατικός Εκδρομικός Όμιλος «Θεσσαλονίκη»), Γυμνή Ποδηλατοδρομία κ.α. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όσα μου έμαθε το ποδήλατο για τη Θεσσαλονίκη 

10 λόγοι για να ξεκινήσετε στη Θεσσαλονίκη τη μετακίνηση με ποδήλατο!

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ