Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος αποχώρησε από την εγκόσμια σκηνή

1
7843

ψαλτ

Ένα Τραγούδι του Φάρεϊ

Εμείς που είμαστε γέροι, γέροι κι εύθυμοι, Α, τόσο γέροι!

Χιλιάδες χρόνων, χιλιάδες χρόνων,

Εάν όλα μπορούσαν να ειπωθούν: Ας δώσουμε σ’ αυτά τα παιδιά, νέα στον κόσμο, Σιωπή κι αγάπη.

Και τις μακριές σταλάζουσες δροσιά ώρες της νύχτας, Και τ’ άστρα από πάνω.

Ας δώσουμε σ’ αυτά τα παιδιά, νέα στον κόσμο, Την ανάπαυση μακριά από τους ανθρώπους. Υπάρχει τίποτα καλύτερο, τίποτα καλύτερο;

Ας μας το πει κάποιος, Σε μας που είμαστε γέροι, γέροι κι εύθυμοι, Χιλιάδες χρόνων, χιλιάδες χρόνων, Εάν όλα μπορούσαν να ειπωθούν.

(μετάφραση : Αχιλλέας Ψαλτόπουλος) Απρίλης 2012 λίγο πριν την πρεμιέρα της Προδοσίας του Χάρολντ Πϊντερ

Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος έκανε θεατρικές σπουδές στο Βερολίνο και στην Ελλάδα στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη, συνέχεια στο Βερολίνο και στη Φλωρεντία για σπουδές σκηνοθεσίας θεάτρου-κινηματογράφου με τον Κριστόφ Ζανούσσι και τους Ρόλαντ Ραντ και Τόμας Γέϊτς των Actors Studio. Μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης όπου έπαιξε στην παράσταση ”Μπίντερμαν και  Εμπρηστές”, του Μαξ Φρις. Μέλος του ΦΟΘΚ από πολύ νωρίς εντρύφησε στον κινηματογράφο. Γύρισε ταινίες μικρού μήκους και σκηνοθέτησε δεκάδες παραστάσεις στο θέατρο της πόλης. Δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου της parallaxi και σε δεκάδες σεμινάρια που οργάνωσε ο ίδιος. Από το 2000 έως το τέλος του 2005, ήταν γενικός διευθυντής του Θεάτρου «Αυλαία», και του Πολυχώρου Αυλαία διοργανώνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, παραστάσεις, μουσικές βραδιές, συναυλίες, μπαλέτο, σεμινάρια. Η πιο χαρακτηριστική θεατρική στιγμή του με το δικό του θέατρο Αναζήτηση, ήταν το ανέβασμα του ”Μπ όπως Μπέκετ: το όνομα της ιστορίας” (1986), του Σάμιουελ Μπέκετ,στο θέατρο Αχίλλειον μια παράσταση 5,5 ωρών, με επτά μονόπρακτα του Μπέκετ. Έφυγε τη νύχτα της 7ης Απριλίου. 

 

*Το τελευταίο αντίο θα πουν συγγενείς, συνάδελφοι, φίλοι και γνωστοί, στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Αχιλλέα Ψαλτόπουλου.
Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί τη Κυριακή 9 Απριλίου 2017 και ώρα 12.00, στα Κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» (Νέα Κοιμητήρια)  [5o χιλ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης].
Προαιρετικά αντί στεφάνων να διατεθούν χρήματα στο Σπίτι του Ηθοποιού ή στην Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, όπου δίδασκε ο μεγάλος θεατράνθρωπος.

Οι μαθητές, οι συνεργάτες και οι φίλοι του                                                                                                     Αχιλλέα Ψαλτόπουλου και της Θεατρικής Έρευνας.

ψψ

Διαβάστε την τελευταία συνέντευξη του Αχιλλέα Ψαλτόπουλου που ανέβηκε στο Parallaximag
Ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος μπαίνει στο Κλουβί με τις τρελές

Shares

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ ΄!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ