Πρόσωπα

Sister Jayanti: Ένας Ήρεμος Νους σε Ταραγμένους Καιρούς

H Sister Jayanti δίνει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη πριν την ομιλία της στην Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
sister-jayanti-ένας-ήρεμος-νους-σε-ταραγμένους-κα-126400
Parallaxi

Processed with VSCOcam with f2 preset

Συνέντευξη στη Φωτεινή Μπαλογιάννη

Η συνέντευξη που παραχώρησε η S. Jayanti, Διευθύντρια της μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Brahma Kumaris στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας ΕΡΤ3 και στην δημοσιογράφο Φωτεινή Μπαλογιάννη, με αφορμή την ομιλία της «Ένας Ήρεμος Νους σε Ταραγμένους Καιρούς- Γαλήνη, Σταθερότητα και Ελπίδα είναι τα ζητούμενα στην εποχή της αστάθειας και της ανασφάλειας» σε Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 7μμ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών) και Αθήνα (Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 7μμ Θέατρο Pierce, Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) μεταδόθηκε την Κυριακή 28 Αυγούστου, 13.00-14.00 μέσα από τις συχνότητες των ραδιοφώνων 9,58Fm και 102Fm.

Ινδή στην καταγωγή, πρέσβειρα της Ειρήνης για πάνω από 45 χρόνια, Διευθύντρια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής της μη κυβερνητικής Οργάνωσης Brahma Kumaris κι εκπρόσωπος της Οργάνωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Η Sister Jayanti θα μοιραστεί την εμπειρία της με το ελληνικό κοινό για το πώς η πρακτική του διαλογισμού με τη μέθοδο της Raja Yoga ως όχημα της πνευματικότητάς μας, μάς συνδέει με κάτι το οποίο έχουμε αποσυνδεθεί, με τον αληθινό μας Εαυτό και για το πώς κάθε μας σκέψη, συναίσθημα και συμπεριφορά χτίζει την πραγματικότητα που μοιραζόμαστε και ως πνευματική απάντηση στην παγκόσμια ανθρωπιστική, κλιματική και οικονομική κρίση. Γεννημένη στην Πούνα της Ινδίας το 1949 από γονείς Σίντι που μετανάστευσαν στην Αγγλία το 1950 έχει επηρεαστεί από την δυτική εκπαίδευση και τον δυτικό πολιτισμό. Επιστρέφοντας στην Ινδία στην ηλικία των 19εννέα αφήνοντας πίσω της σπουδές Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου οδηγήθηκε στο ξεκίνημα μιας πνευματικής πορείας, μελέτης και υπηρεσίας στο Παγκόσμιο Πνευματικό Πανεπιστήμιο Brahma Kumaris . Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε παραπάνω από 120 χώρες και είναι περιζήτητη ως ομιλήτρια, εκπληρώνοντας υποχρεώσεις για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και για μη κυβερνητικές οργανώσεις και παγκόσμιες πλατφόρμες κοινωνικής οργάνωσης στον τομέα των ανθρώπινων και κοινωνικών αξιών μέσα από μία ιδιαίτερη ηθική και πνευματική προσέγγιση. Η Sister Jayanti θεωρεί ότι η διάβρωση των πνευματικών αξιών είναι η βασική αιτία της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος και ότι η πνευματικότητα είναι το κλειδί για την επαναφορά της δικαιοσύνης, της γαλήνης και της ευημερίας στην ανθρωπότητα. Τα τελευταία χρόνια, από το 2009 μέχρι το 2015, ηγήθηκε της επιτροπής των Brahma Kumaris σε μια σειρά συνεδρίων με θέμα την κλιματική αλλαγή, σε Κοπεγχάγη, Μεξικό, Βαρσοβία, Ντόχα, Παρίσι κι έχει εκφραστεί διεθνώς για την πνευματική προσέγγιση της κλιματικής αλλαγής. Διετέλεσε Σύμβουλος στη Σύνοδο για το Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου στο Σικάγο κι έχει επίσης συμμετάσχει στην Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου των Θρησκειών από το 1988 έως το 1993, το οποίο οργάνωσε τη συνεισφορά του Διεθνούς Συνεδρίου των Θρησκειών έως το 1993 – Μια χρονιά Διαθρησκευτικής Κατανόησης και Συνεργασίας.

S. Jayanti

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας Sister Jayanti, σας ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεστε εδώ μαζί μας σήμερα! Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή!

SISTER JAYANTI: Καλημέρα Φωτεινή! Είναι τιμή μου που βρίσκομαι μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας, είδα πως ταξιδεύετε πολύ. Που βρίσκετε όλη αυτή την ενέργεια ώστε να είστε στο μέρος που σας χρειάζονται ανά τον κόσμο;

SISTER JAYANTI: (Γελάει) Νομίζω πως πρέπει να είναι ενέργεια της οποίας η πηγή προέρχεται από ψηλά, δεν είναι μόνο ανθρώπινη ενέργεια. Επειδή, πραγματικά κάποιες φορές κοιτάζω το πρόγραμμά μου και σκέφτομαι: “Πώς θα το διαχειριστώ όλο αυτό;”, έπειτα όμως κάνω τον εαυτό μου ήρεμο και γαλήνιο και τότε όλα συμβαίνουν από μόνα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βρήκατε την πνευματική σας αφύπνιση και με ποιο τρόπο οδηγείτε τους ανθρώπους ώστε να ανακαλύψουν το δικό τους πνευματικό μονοπάτι;

SISTER JAYANTI: Η δική μου αφύπνιση συνέβη μέσα από την περιέργειά μου. Ήμουν δεκαοχτώ χρονών, είχα μεγαλώσει και μορφωθεί στο Λονδίνο, και είδα πως είχα πολλές επιλογές: Την ανεκτική κοινωνία, τη Δυτική κοινωνία, τη Ανατολική κοινωνία… δεν ήμουν σίγουρη προς ποια κατεύθυνση να πάω. Έτσι, μπόρεσα να αφήσω τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο από την πρώτη χρονιά και να περάσω κάποιο χρόνο στην Ινδία, ανακαλύπτοντας τις ρίζες μου. Εκεί συνάντησα ξανά τους Brahma Kumaris. Τους ήξερα ήδη από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου, αλλά ξαναπήγα στους Brahma Kumaris ώστε να μάθω να διαλογίζομαι. Τότε, όταν άκουσα πόσο αληθινή είναι η αφύπνιση της συνείδησης και μέσω αυτής μπορείς να κάνεις τις επιλογές σου με διαύγεια, σκέφτηκα ότι αυτό είναι ένα καλό μονοπάτι, ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσα να προσπαθήσω και να πειραματιστώ με αυτό. Επομένως, ξεκίνησε σαν ένα πείραμα και μου πρόσφερε τόση μεγάλη ικανοποίηση που αποφάσισα ότι αυτό θα είναι το ταξίδι της ζωής μου. Θα συνιστούσα σε ανθρώπους που αναζητούν την αλήθεια, σε ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα της ζωής, να δοκιμάσουν ένα μονοπάτι διαλογισμού και αυτό οπωσδήποτε θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για το ανθρωπιστικό και περιβαλλοντολογικό έργο των Brahma Kumaris;

SISTER JAYANTI: Ασχολούμαστε πολύ δραστήρια με το περιβάλλον εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, πέρα από το ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής ενός γιόγκι, που είναι ένας απλός τρόπος ζωής, ένας χορτοφαγικός τρόπος ζωής – που κι αυτό είναι μια μεγάλη συνεισφορά στο περιβάλλον. Όμως, πριν από περίπου είκοσι χρόνια αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και συγκεκριμένα με την ηλιακή ενέργεια. Είμαστε σήμερα οι μοναδικοί και οι μεγαλύτεροι σε αριθμό χρήστες ηλιακής ενέργειας στην Ινδία. Έχουμε επίσης και ένα πρωτοποριακό σχέδιο που ονομάζεται “Ινδία Ένα”, το οποίο είναι ένα ηλιοθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας πόλης 35.000 κατοίκων που αντιστοιχεί περίπου στο χώρο που καλύπτουμε στους πρόποδες του βουνού στο Άμπου. Είδαμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ συναρπαστικό και προσφέρει την δυνατότητα περαιτέρω αναπαραγωγής του από πολλές άλλες βιομηχανίες και Οργανισμούς. Πιστεύω ότι οι εκπομπές άνθρακα είναι ένα σημαντικό θέμα της εποχής μας, μια κρίση θα έλεγα, και αν μπορέσουμε να κατευθυνθούμε προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα.

Σε ότι έχει να κάνει με το ανθρωπιστικό μας έργο, έχουμε ένα σχέδιο-κορωνίδα στο βουνό Άμπου, το οποίο είναι το Παγκόσμιο Ερευνητικό & Νοσοκομειακό Κέντρο. Επίσης, στη Βομβάη, σε ένα από τα πιο πολυπληθή προάστια, έχουμε άλλο ένα Νοσοκομείο. Δραστηριοποιούμαστε πολύ κοινωνικά προς τις κοινότητες σε διάφορα μέρη της χώρας. Οπωσδήποτε αυτό γίνεται και στο βουνό Άμπου, αλλά λαμβάνει χώρα και σε αγροτικές περιοχές, όπου στέλνουμε ασθενοφόρα, λεωφορεία και εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό για βοήθεια όποτε υπάρχει κάποια καταστροφή. Διαθέτουμε επίσης και είκοσι-μία διαφορετικές επαγγελματικές πτέρυγες, οι οποίες υπηρετούν την κοινότητα με το να καλλιεργούν τη συνειδητότητα και να ενημερώνουν τους ανθρώπους για την ανάγκη των αξιών και των ηθικών αρχών στην εργασία και τη ζωή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψη των Brahma Kumaris για τη θρησκεία;

SISTER JAYANTI: Πιστεύουμε ότι ο σκοπός της θρησκείας είναι συνδετικός. Δηλαδή, το μονοπάτι της θρησκείας θα πρέπει να είναι τέτοιο που να ενώνει την ανθρώπινη ψυχή με το Θείο, με το Ον που αποκαλούμε Θεό. Και βέβαια, υπάρχει μόνο ένας Θεός, ο Θεός όλων των ψυχών. Επομένως, ο στόχος οποιασδήποτε θρησκείας θα πρέπει να είναι το να μας συνδέει με το Θείο. Όμως, πολύ συχνά στο σημερινό κόσμο, η θρησκεία έχει γίνει μια απλή μελέτη των γραφών ή ένα σύνολο τελετουργιών, χωρίς να υπάρχει αυτή η εμπειρία, αυτή η σύνδεση με το Θείο. Έτσι πιστεύουμε ότι στην καρδιά κάθε Παράδοσης υπάρχει η υπερφυσική διάσταση που είναι το ίδιο πράγμα (με αυτή τη σύνδεση). Και η υπερφυσική διάσταση είναι η ιερή διάσταση, κατά την οποία η ανθρώπινη ψυχή συνδέεται με το Υπέρτατο. Αυτό μπορεί να ονομαστεί προσευχή, μπορεί να ονομαστεί αυτοσυγκέντρωση, διαλογισμός, περισυλλογή – μπορούμε να του δώσουμε οποιοδήποτε όνομα. Εδώ είναι που έρχεται το Brahma Kumaris. Μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μια πολύ απλή μέθοδο, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν τον Εαυτό και να συνδεθούν με το Θείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η αξία του διαλογισμού και της πνευματικότητας σε περιόδους αστάθειας, φτώχειας και κρίσης;

SISTER JAYANTI: Πιστεύω ότι είναι η μοναδική μέθοδος ώστε να επιβιώσουμε και να μπορέσουμε να προοδεύσουμε. Γιατί; Επειδή, όταν υπάρχει αστάθεια, από πού θα αντλήσω την εσωτερική μου δύναμη; Όλοι γύρω μου είναι τρομαγμένοι, γεμάτοι φόβο, αβέβαιοι για το τι θα συμβεί αύριο. Αν επιτρέψω στον εαυτό μου να επηρεαστεί από αυτά τα πράγματα, δεν πρόκειται να έχω ηρεμία ή διαύγεια στον νου μου. Αν όμως μπορώ να διαλογιστώ, που σημαίνει να αφήσω τις σκέψεις μου να γίνουν ήσυχες και ήρεμες, να συνδεθώ με τον Ένα από ψηλά και να έλξω αυτή την εσωτερική δύναμη και ισχύ από την πηγή της Αγάπης και της Αλήθειας, τότε έχω τη δυνατότητα να διατηρώ μια σταθερή κατάσταση στην οποία, αν και όλα γύρω μου βρίσκονται σε ένα χάος, εγώ ξέρω τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνω, πώς να το κάνω και πώς να συνεχίσω να το κάνω – βοηθώντας όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά κι άλλους γύρω μου επίσης. Ειδικά σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς, που υπάρχουν όλα τα προβλήματα για τα οποία μιλήσατε, η ίδια μας η εσωτερική επίγνωση θα μας περάσει μέσα από αυτή τη φουρτούνα και θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάτι που είναι εποικοδομητικό, χρήσιμο και θετικό για τον Εαυτό και για όλους τους άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μας συνδέει το σκεπτικό μας με τον κόσμο γύρω μας και πώς μπορούν οι σκέψεις μας να δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα; Μπορούν όλα αυτά να είναι βοηθητικά για εμάς;

SISTER JAYANTI: Οπωσδήποτε. Θα σας αναφέρω μια απλή σύνδεση. Η ποιότητα των σκέψεών μου δημιουργεί τα συναισθήματά μου. Δημιουργεί επίσης την επίγνωσή μου. Η επίγνωσή μου επηρεάζει τη συμπεριφορά μου. Η συμπεριφορά μου έπειτα θα δώσει μορφή στο πώς βλέπω εσένα, πώς βλέπω μια κατάσταση και πώς βλέπω τον κόσμο. Και ανάλογα με όλα αυτά θα κινούνται και οι πράξεις μου. Οι πράξεις μου λοιπόν θα επηρεάσουν αμέσως τον κόσμο γύρω μου αλλά και θα δημιουργήσουν, όπως το φαινόμενο του κυματισμού, περαιτέρω συνέπειες και στον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, υπάρχει μια ευθεία γραμμή, μια απλή συνδετική γραμμή ανάμεσα στο σκεπτικό μου και το τι κάνω και το πώς αυτό επηρεάζει τον κόσμο. Φυσικά, οι ηγέτες έχουν τεράστια επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα ακόμη και κάποιος απλός άνθρωπος με μια απλή δουλειά – πόσους ανθρώπους γνωρίζει; Γνωρίζει τουλάχιστον άλλους εκατό ανθρώπους. Ένας μαγαζάτορας, για παράδειγμα, ίσως να γνωρίζει αρκετές εκατοντάδες άτομα. Αν κοιτάξουμε το πώς λειτουργεί η ανθρωπότητα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα δούμε ότι καθένας από εμάς έχει έναν ολόκληρο κύκλο ατόμων γύρω του, με τους οποίους αλληλοεπιδρά και τους οποίους επηρεάζει. Έτσι, αυτό που εγώ σκέφτομαι και κάνω οπωσδήποτε θα έχει τεράστια επίδραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί η ατομική και η συλλογική πνευματικότητα;

SISTER JAYANTI: Μεμονωμένα, αν ξεκινήσω απλά με την επιθυμία να γνωρίσω τον εαυτό μου, να γνωρίσω το Θείο, τότε αυτό το κίνητρο είναι ισχυρό και με πηγαίνει προς τα πρώτα μου βήματα σε αυτό το ταξίδι. Έπειτα, ψάχνω για πληροφορίες που μπορεί να με βοηθήσουν και με την αλήθεια και τη γνώση που λαμβάνω ξέρω τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω ώστε να εξασκηθώ. Και ναι, πάντα είναι καλό να έχω τη σωστή συντροφιά που θα με στηρίξει στο ταξίδι μου, προκειμένου να κάνω φίλους που είναι σε παρόμοιο μονοπάτι με το δικό μου και να κινηθούμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση. Επίσης, αν μια ομάδα δύο ή τριών ή τεσσάρων ανθρώπων μπορεί να συναντιέται κάθε μέρα, κάτι πολύ εύκολο σε μια μικρή κοινότητα ή αν είναι μεγαλύτερη προτείνουμε συναντήσεις μέσω skype ή κάποιας άλλης τεχνολογίας, τότε οι άνθρωποι θα μπορούν πραγματικά να μοιράζονται μαζί τις εμπειρίες τους και θα μπορούν ακόμη να δουλεύουν μέσω τηλεφώνου, όπου θα λένε: “Πάνω σε τι θα εξασκηθούμε σήμερα;” και το επόμενο πρωί θα το μοιράζονται μεταξύ τους. Το να προσπαθώ από μόνος μου να κάνω διαλογισμό βάσει ενός πνευματικού μονοπατιού, χωρίς κανέναν άλλο να με στηρίζει, δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι δυνατό να γίνει, αλλά βέβαια, θα ήθελα κι άλλοι να γνωρίζουν το μονοπάτι μου, προκειμένου και εκείνοι να επωφεληθούν – γιατί όταν υπάρχει αγάπη στην καρδιά μου για τους γείτονές μου, τους φίλους μου, την οικογένειά μου, τότε αυτομάτως αυτό είναι που θέλει κάποιος να μοιραστεί. Επομένως, όσο περισσότερο παραμένουμε εντός μιας κοινότητας από άτομα που έχουν μια τάση προς την πνευματικότητα, τόσο περισσότερο διευρύνουμε αυτήν την σφαίρα επιρροής μας, έτσι ώστε και πολλοί άλλοι να γνωρίσουν αυτές τις ιδέες. Αν τότε νιώσουν ότι αυτό τους βοηθάει, τους καλωσορίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η σχέση μεταξύ της συνειδητότητάς μας και του περιβάλλοντος;

SISTER JAYANTI: Αν η συνειδητότητά μου είναι υλιστική, τότε αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα υπάρχοντα. Θέλω ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα ψυγείο, θέλω εκείνο, το άλλο, θέλω να πηγαίνω για ψώνια, έχω δώδεκα ζευγάρια παπούτσια αλλά θέλω κι άλλα… Ξέρετε τώρα (γελάει)! Άρα λοιπόν, είναι μια συνειδητότητα του να αποκτώ πράγματα, ενός καταναλωτισμού και ενός αισθήματος ότι υπάρχει επ’ άπειρον ανάπτυξη σε σχέση με την οικονομία. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα όμως. Απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έτσι, δημιουργούμε ένα σωρό προβλήματα με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, επειδή νομίζουμε ότι μπορούμε να παίρνουμε και να παίρνουμε συνεχώς τους πόρους της μητέρας Φύσης. Και τώρα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτοί οι πόροι είναι πεπερασμένοι και ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί πλέον και πρέπει να φτάσει σε ένα τέρμα.

Αν η συνειδητότητά μου είναι πνευματική, τότε ξέρω ότι η ευτυχία μου δεν βασίζεται στο αν θα πάρω καινούρια τσάντα ή παπούτσια. Ξέρω ότι η ευτυχία μου βασίζεται στην εσώτερη κατανόηση και επίγνωσή μου για τη ζωή και για το ποια είμαι. Επομένως, μία πνευματική συνειδητότητα αυτομάτως μειώνει τον καταναλωτισμό και έτσι είμαι αρκετά ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με έναν πολύ απλό τρόπο ζωής, όπου δε χρειάζεται να αποκτώ όλο και περισσότερα πράγματα. Όμως επίσης, μια πνευματική συνειδητότητα σημαίνει ότι αφού είμαι ευτυχισμένη, μοιράζομαι αυτή την ευτυχία με άλλους – και αυτή η επιρροή του να μετουσιώσει κανείς την καταναλωτική κοινωνία σε μια κοινωνία που προσεγγίζει τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία, είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα. Άρα, η αλλαγή της συνειδητότητας σημαίνει ότι παίρνω λιγότερα από το περιβάλλον και ταυτόχρονα αρχίζει να με ενδιαφέρει πολύ το αποτύπωμα του άνθρακα. Δεν είναι μονάχα ένας απλός τρόπος ζωής, αλλά με ενδιαφέρει ακόμη και η διατροφή μου. Εμείς προτείνουμε διατροφή που βασίζεται στα φυτά, γιατί έτσι προστατεύεται το περιβάλλον από τεράστιες εκπομπές άνθρακα. Οι διαθέσιμες στατιστικές δείχνουν ότι η διαφορά από ένα κιλό πρωτεϊνης λαχανικών σε ένα κιλό πρωτεϊνης από ζωικό προϊόν, είναι οκτώ φορές του ποσού της γης, οκτώ φορές του νερού και άλλων εγκαταστάσεων.

Έτσι η αλλαγή στη συνειδητότητά μου έχει μεγάλο νόημα για το περιβάλλον και αντιλαμβάνομαι ότι η μη βία και η συμπόνια πρέπει να επεκταθούν σε όλο το ζωικό βασίλειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κυρίως θέμα της ομιλίας σας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι “Ένας Ήρεμος Νους σε Ταραγμένους Καιρούς”. Πώς μπορεί ο διαλογισμός να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

SISTER JAYANTI: Ακόμη και όταν τα πράγματα γύρω μου είναι σχετικά ήρεμα, δεν είναι τόσο εύκολο να είμαι γαλήνια, γιατί το μυαλό μου συνεχώς τρέχει – το μυαλό μου σκέφτεται δώδεκα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Όταν οδηγώ έχω τα μάτια μου στον δρόμο, έχω τα μάτια μου στους καθρέφτες, τα αφτιά μου ακούνε το ραδιόφωνο, αν έχω συνοδηγό ακούω και το τι μου λέει αυτός προετοιμάζοντας την απάντηση μου, εμπλέκομαι σε διάλογο μαζί του… Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι το μυαλό λειτουργεί σε δώδεκα διαφορετικά κανάλια – και το να μπορέσει να ηρεμήσει κανείς και τα δώδεκα κανάλια ταυτόχρονα δεν είναι εύκολο. Επομένως, ακόμα και σε ήρεμες εποχές, η γαλήνη του νου είναι κάτι που μας διαφεύγει. Συγκεκριμένα, σε ταραγμένους καιρούς όπως είναι οι τωρινοί, η τρομοκρατία είναι μια πραγματικότητα της καθημερινότητας σήμερα, η οικονομία είναι ένα μεγάλο θέμα, το περιβάλλον και οι κλιματικές μεταβολές που συνεχίζουν να υφίστανται, αυτό είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα. Επίσης, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν φαίνονται να είναι σταθερές και αξιόπιστες πλέον. Τα πάντα γύρω μας λοιπόν σείονται και νομίζω ότι όλα αυτά σείονται επειδή απομακρυνθήκαμε από το βασικό θεμέλιο της ανθρώπινης ζωής, το οποίο είναι οι αξίες. Και όταν μαθαίνω να διαλογίζομαι δεν μαθαίνω απλά πώς να κρατώ το μυαλό μου ήρεμο και γαλήνιο – ναι, το κάνω κι αυτό μιας και έχω τον ηνία για το τι συμβαίνει στο μυαλό μου ώστε να γίνω ο αφέντης του μυαλού μου – αλλά επίσης συνδέομαι με την γαλήνη, την αγάπη, την αλήθεια που βρίσκεται βαθιά στο εσώτερο ον, που είναι η ψυχή. Όταν συνδέομαι με αυτούς τους θησαυρούς, τότε αυτοί εκφράζονται στη ζωή και η ζωή γίνεται έτσι πολύ γλυκιά. Παρότι μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα γύρω μου, δεν με θυμώνουν, ούτε με πικραίνουν, ούτε με αναστατώνουν ή ακόμη και να με συγχύσουν ή να με φοβίσουν. Αγγίζω αυτούς τους εσώτερους θησαυρούς της γαλήνης, της αλήθειας και της αγάπης και με αυτό τον τρόπο προσεγγίζω τη ζωή και τον κόσμο εκεί έξω – μεταφέροντας αυτές τις αξίες μαζί μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση Sister Jayanti: Η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. Τι θα προτείνατε στους ανθρώπους που έχουν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις;

SISTER JAYANTI: Έχω δύο διαφορετικές απαντήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τους ηγέτες της χώρας. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, οι ηγέτες να αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα από μια μεγαλύτερη προοπτική, κατά την οποία να αναγνωρίσουν ότι ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν τη χώρα τους. Αν οι ηγέτες το αναγνώριζαν αυτό, τότε θα μπορούσαν σε ένα πνεύμα υπηρεσίας να έχουν την έμπνευση ώστε να κάνουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα τους.

Σε ότι έχει να κάνει με τους πολίτες της χώρας, θα πρότεινα ότι είναι πια καιρός να επιστρέψουμε στα βασικά. Ας είναι η ζωή μου πιο απλή – και αν μπορώ να μειώσω τις ανάγκες μου και τα “θέλω” μου, θα πρέπει άμεσα να ξεφορτωθώ αυτό το “θέλω, θέλω, θέλω”. Μπορεί να νομίζω ότι χρειάζομαι το α, το β, το γ και το δ αλλά όταν εξασκώ τον διαλογισμό συνειδητοποιώ ότι στην πραγματικότητα χρειάζομαι μονάχα το α και το β. Δεν χρειάζομαι το γ ούτε το δ. Μπορώ να απλοποιήσω τη ζωή μου. Αν το κάνω αυτό, συνειδητοποιώ ότι δεν επιβαρύνω τη φύση, δεν επιβαρύνω τη χώρα μου, αλλά μπορώ πλέον να ζω εντός των εξόδων που έχω ανάγκη χωρίς να γκρινιάζω και να παραπονιέμαι για ελλείψεις και για το ότι δεν θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και για όλα εκείνα τα πράγματα που ακούμε συχνά.

Έτσι, πιστεύω ότι, και για τις δύο πλευρές, το μονοπάτι της πνευματικότητας και η διαύγεια που αυτό φέρνει – όσον αφορά στην κατανόηση του τι συμβαίνει και τι χρειάζεται να κάνω στη συνέχεια – είναι ένα πολύ σημαντικό μονοπάτι.

*H ομιλία της Sister Jayanti με θέμα “Ένας Ήρεμος Νους σε Ταραγμένους Καιρούς- Γαλήνη, Σταθερότητα και Ελπίδα είναι τα ζητούμενα στην εποχή της αστάθειας και της ανασφάλειας” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στην Εθνικής Αμύνης 4, Ώρα 19.00.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα