Θεσσαλονίκη

Η πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου για τυφλά παιδιά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Ένα παγκόσμιο project, μια συγκινητική προσπάθεια made in SKG.

Κική Μουστακίδου
η-πρώτη-μπάλα-ποδοσφαίρου-για-τυφλά-πα-291417
Κική Μουστακίδου
Εικόνα: Σοφία Λαμπρινοπούλου

Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που δε γνωρίζουμε με ακρίβεια για την καθημερινότητα των τυφλών συνανθρώπων μας είναι και όλες εκείνες οι μέθοδοι που εφευρίσκονται προκειμένου να κάνουν εφικτές τις αθλητικές δραστηριότητές τους. Το ποδόσφαιρο είναι ένα δημοφιλές άθλημα για τα άτομα με ολική ή μερική τύφλωση, είναι ενταγμένο κανονικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά τι συμβαίνει όταν η κουβέντα πηγαίνει στα τυφλά παιδιά, στους ανήλικους αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον βασιλιά των σπορ;

Ο Ηλίας Μάστορας, που πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει το παγκόσμιο project με τίτλο «μια μπάλα για όλους», αντιλήφθηκε πριν μερικούς μήνες ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα: ενώ οι μπάλες ενηλίκων ποδοσφαίρου τυφλών εξυπηρετούν τους χρήστες της, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα παιδιά με μειωμένη ή καθόλου όραση.

Ο Ηλίας Μάστορας, εμπνευστής του ”a ball for all”

Εργαζόμενος για χρόνια στη Σχολή Τυφλών, διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και προπονητής σκάκι σε αθλητικά σωματεία, έγραψε το πρώτο σκακιστικό παραμύθι σε ειδική έκδοση braille και το αφηγήθηκε θεατρικά ώστε να το ακούσουν τυφλά παιδιά προσχολικής ηλικίας. «Προσκλήθηκε ένα τρίχρονο αγοράκι με ολική τύφλωση και υπέροχη βελούδινη φωνή. Για να τον ευχαριστήσω, του πρόσφερα μία μπάλα ενηλίκων ποδοσφαίρου τυφλών, που δυστυχώς ζυγίζει πάνω από μισό κιλό. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι μου πήρε είκοσι χρόνια εθελοντικής ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τυφλών ως διαιτητής για να καταλάβω ότι δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο μία μπάλα και για τυφλά παιδιά».

Μέσα από το Σωματείο «Όραμα νέων – Youthorama», με έδρα στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, ο εμπνευστής της πρωτοπόρας ιδέας έχει καταφέρει να σκορπίσει χαμόγελα όχι μόνο σε παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Εκατοντάδες μπάλες έχουν ήδη μοιραστεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη μπάλα είναι ελαφριά και κάνει έναν βοηθητικό «θόρυβο», δύο βασικά χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη χρήση της. Ζυγίζει μόλις 250 γραμμάρια και περιέχει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς ώστε να ακούγεται όταν κυλάει. Με αυτό τον τρόπο, συμπεριφέρεται ως ένα αντικείμενο με το οποίο μπορούν να παίξουν μαζί βλέποντα και τυφλά παιδιά. «Τι καλύτερο από το να βλέπουμε στα σχολεία μας, στους χώρους άθλησης, τα παιδιά να παίζουν όλα μαζί δημιουργώντας τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία ένταξης. Τώρα πλέον, κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα της Γυμναστικής αλλά και στα διαλείμματα ισάξια σε κάθε παιχνίδι», λέει ο Ηλίας Μάστορας.

Πώς όμως αυτή η πρωτοβουλία απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις; Το «Όραμα Νέων Youthorama» υπέβαλε την πρότασή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ”Erasmus+ Αθλητισμός” και το διεθνές σχέδιο δημιουργίας της μοναδικής μπάλας για τυφλά παιδιά πήρε την πολυπόθητη έγκριση. «Στη συνέχεια δεν ήταν εφικτό να πείσουμε ελληνικές εταιρίες και απευθυνθήκαμε στο εξωτερικό. Ήρθαμε σε συμφωνία με μία εταιρία που κατασκευάζει μπάλες ώστε να προτυποποιήσει τη δική μας και με τη βοήθεια του διεθνούς ποδοσφαιριστή Στράτου Χατζηαποστολίδη (4η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Ποδοσφαίρου Τυφλών Αθήνα 2004 με την ελληνική εθνική ομάδα), καταλήξαμε στην πιο ενδεδειγμένη λύση», προσθέτει ο εμπνευστής του project.

Ο ποδοσφαιριστής Xavi Hernandez

Εδώ και ένα χρόνο το σχέδιο «μια μπάλα για όλους» ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου, προκειμένου να γίνει γνωστός ο τρόπος με τον οποίο διευκολύνει τους μικρόσωμους χρήστες της. Πέρυσι τέτοιον καιρό πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κατάρ από τον Xavi Hernandez, πρώην παίκτη της Barcelona, στην Εθνική Ημέρα Αθλητισμού. Φέτος, και πάλι στο Κατάρ εξασφαλίστηκαν, μέσω του διεθνούς ιδρύματος Save the Dream και χορηγών, 250 ειδικές μπάλες για τα τυφλά παιδιά της χώρας ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ηλίας Μάστορας εξήγησε την ιδέα του στο 10th Peace and Sport International Forum στο Μονακό, φέρνοντας σε επαφή με την μπάλα τον Didier Drogba αλλά και τον… Πρίγκηπα Αλβέρτο.

Σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, παρουσιάζεται στο θέατρο «Αριστοτέλειον» η κωμωδία Premiera από τη θεατρική ομάδα «Synπραξις» και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την καμπάνια «Μπάλες και για τυφλά παιδιά».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα