Ρεπορτάζ

2011: Η γεύση της πόλης

Μία πραγματικά περιπετειώδης χρονιά. Ποιος να το περίμενε; Αυτές είναι οι σημαντικότερες τάσεις τις χρονιάς όπως τις γευθήκαμε στις τραπεζαρίες της πόλης. Casual Η χρονιά που αποχαιρετίσαμε τον όρο ‘‘fine dining’’. Τα εστιατόρια λειτουργούν πλέον με το minimum του προσωπικού, με πολύ πιο απλή προσέγγιση στο σέρβις και το φαγητό στο σύνολό του. Αναμενόμενοι γευστικοί […]

Δημήτρης Κοπαράνης
2011-η-γεύση-της-πόλης-28116
Δημήτρης Κοπαράνης
1.jpg

Μία πραγματικά περιπετειώδης χρονιά. Ποιος να το περίμενε; Αυτές είναι οι σημαντικότερες τάσεις τις χρονιάς όπως τις γευθήκαμε στις τραπεζαρίες της πόλης.

Casual

Η χρονιά που αποχαιρετίσαμε τον όρο ‘‘fine dining’’. Τα εστιατόρια λειτουργούν πλέον με το minimum του προσωπικού, με πολύ πιο απλή προσέγγιση στο σέρβις και το φαγητό στο σύνολό του. Αναμενόμενοι γευστικοί συνδυασμοί, θρίαμβος πρωτεΐνης-υδατάνθρακα, απαλλαγή από περιττά στοιχεία, οι τραπεζαρίες των εστιατορίων μοιάζουν όλο και περισσότερο με αυτές των σπιτιών μας. Επιπλέον τα εστιατορικά μενού, είναι απλοποιημένα με σκοπό να καλύψουν κάθε ανάγκη και να είναι θελκτικά στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου.

Rustic

Η χρονιά των μκρών παραγωγών. Γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδα, όσπρια, άγρια χόρτα και γεύσεις από κάθε γωνιά της χώρας, επανήλθαν δυναμικά στο καθημερινό τραπέζι και το διαιτολόγιο μας. Αυτό άλλαξε τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, τον τρόπο που μαγειρεύουμε αλλά και τον τρόπο που ένα εστιατόριο διαμορφώνει τον κατάλογο του. Πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή που δίνει ζωή στις τοπικές οικονομίες, στην επιχειρηματικότητα και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι γευστικές μας προτιμήσεις.

New Greek Cuisine

Η νέα ελληνική κουζίνα είναι μία πραγματικότητα. Η νέα γενιά chefs είναι γευστικά καλλιεργημένοι, έχουν εκπαιδευτεί μέσα σε σπουδαίες κουζίνες και έχουν πλέον διαμορφώσει έναν προσωπικό γαστρονομικό χαρακτήρα. Η άψογη τεχνική του Χριστόφορου Πέσκια, η avant garde greek κουζίνα του Γιάννη Μπαξεβάνη, η ωριμότητα του Λευτέρη Λαζάρου, η κομψή εκδοχή του Γιάννη Λουκάκου, οι άγριες, καθαρές γεύσεις του Δημήτρη Σκαρμούτσου, η φινέτσα της Ντίνας Νικολάου, η δημιουργική ματιά της Κωνσταντίνας Φάκλαρη, η χιουμοριστική pop εκδοχή του Βασίλη Καλίδη η σύγχρονη άποψη των Funky Gourmet, το pop up εστιατόριο στη Breeder Gallery, δημιουργούν έναν νέο γευστικό κόσμο.

You are on TV

Τα τηλεοπτικά μαγειρέματα και τα reality μαγειρικής, έφεραν την εικόνα της προετοιμασίας του φαγητού στα σπίτια μας και την έκαναν κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μάθαμε νέα συστατικά, δύσκολες τεχνικές και χάρη στις συμβουλές των ειδικών ξέρουμε πως να προστατευθούμε από τις κακοτοπιές και τα ατυχήματα στη διάρκεια του μαγειρέματος. Νοικοκυρές, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής, ικανοί chefs, τηλεοπτικοί μάγειρες και ανήλικα, για όλους υπάρχει μία θέση στο τηλεοπτικό σύμπαν.

Συμβουλή: γονείς, προμηθευτείτε επειγόντως έναν πυροσβεστήρα για την κουζίνα.

Τα νέα εστιατόρια

Τον τελευταίο χρόνο φάνηκε μία νέα τάση που έγινε κανόνας. Μικροί χώροι, με κουζίνα αστική-κάποιοι θα μπορούσαν να τη χαρακτηρίσουν ακόμη και ερασιτεχνική- προσωπικό περιορισμένο στο ελάχιστο αναγκαίο και νόστιμο φαγητό με μενού δομημένο πάνω σε ένα ξεκάθαρο concept. Ένα casual ιταλικό, μία streetfood μπυραρία, και ένα ρώσικο rustic εστιατόριο φαίνεται να είναι οι μεγάλη νικητές, αφού όχι μόνο κατάφεραν να επιβάλλουν νέες γεύσεις αλλά και να επεκταθούν σε νέους χώρους για να ικανοποιήσουν την πελατεία τους. Τα εστιατόρια αυτά προσφέρουν απλό καθημερινό φαγητό, φρεσκομαγειρεμένο και οικονομικό, κερδίζοντας φίλους και θαμώνες.

Τα μπακάλικα

Ελληνικά, αφρικανικά, τσέχικα, πολωνέζικα, της γειτονιάς, αυτοδιαχειριζόμενα του κέντρου, αυτή είναι η απάντηση στις πολυεθνικές. Μία βόλτα στους διαδρόμους τους μοιάζει με ένα κυνήγι θησαυρού και είναι γεμάτη από τρομερές ανακαλύψεις γεύσης. Να τα επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία

Αυτά που αγαπήθηκαν

Η ρώσικη κουζίνα στη Σιβηρία στην Ιουστινιανού.

Η ιταλική κουζίνα στο La Rosticceria di Salonico στην Αρμενοπούλου

Μπύρες και λουκάνικα στο Beeri Beeri και το Beerstore

H βαλκανική κουζίνα στο Bubamara.

Τα hot dog, τα βρίσκεις παντού.

Τα πιροσκί και οι λουκουμάδες.

Τα νέα μεζεδοπωλεία.

Τα cocktail bars.

Τα θεματικά μενού.

Guest chefs

Ερασιτέχνες μάγειρες, συντάκτες γαστρονομίας, food blogger, καπάτσες νοικοκυρές, ανέλαβαν το ρόλο του chef σε εστιατόρια της πόλης δίνοντας τους νέο αέρα. Ένα δυνατό εργαλείο marketing που στηρίχθηκε στη ματαιοδοξία ή στο μεράκι. Όπως το δει κανείς.

The Cookbooks

Τα βιβλία μαγειρικής είναι τα νέα περιοδικά μαγειρικής. Τα βιβλία μαγειρικής είναι πλέον πολλά. Celebrity chefs, συντάκτες φαγητού, επετειακές εκδόσεις εστιατορίων, οικιακές μαγείρισσες, συντάκτες γαστρονομίας, lifestyle experts πάντα υπάρχει αφορμή για ένα νέο βιβλίο μαγειρικής και πολλές εικόνες που κάνουν το στομάχι μας να γουργουρίζει. Αυτή είναι λίστα με τα καλύτερα.

The Family Meal/Feran Adria/Phaidon Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα γεύματα προσωπικού στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το Elbuli, από τον άνθρωπο που ενέπνευσε όσο κανένας άλλος τους επαγγελματίες της γεύσης. Απλές συνταγές, βήμα-βήμα φωτογραφημένες, αναλυτικές στη λεπτομέρεια τους και με εγγυημένη επιτυχία. Πραγματικά όμως. Απαραίτητο για όποιον ξεκινάει τώρα ή για αυτόν που θέλει να μάθει πως γίνεται η δουλειά.

Heston Blumenthal at home/Heston Blumenthal/Blumsburry Οραματιστής, αυτοδίδακτος και ανατρεπτικός, ο Heston Blimenthal είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε μία μικρή παρατημένη pub σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το βιβλίο αυτό είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην κουζίνα, τη μαγειρική και το μυαλό του.

What chefs feed their kids/Fanae Aaron/Globe Pequot Ένα βιβλίο με πραγματικό φαγητό για παιδιά ενήλικες, που υποδεικνύει μία μεθοδολογία για να μπορέσουν τα παιδιά να εκτιμήσουν τη νοστιμιά των φυσικών τροφών. Εδώ δεν βρείτε συνταγές για κέικ διακοσμημένα με ζαχαρωτά.

Η απογοήτευση

Thessaloniki Foodfestival. Άκομψο και χωρίς concept, μία ακόμη ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης μόλις χάθηκε. Highlights το πρόγραμμα σίτισης του δήμου ‘‘Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με δέκα ευρώ’‘ και η εξαιρετική ομιλία του food writer Επίκουρου σε μία άδεια αίθουσα, πάνω σε ένα τραπέζι με ένα στραβοστρωμένο τραπεζομάντιλο. Δίπλα γινόταν ένα παζάρι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα