Υπάρχει κι Άλλος Τρόπος σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης

1
500

Στην χώρα των μνημονίων, την χώρα μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης οι περισσότεροι εκ των “πληγέντων” θα έχουν αναρωτηθεί αν μπορεί να υπάρξει μια “διαφορετική” οικονομία, μια εναλλακτική λύση πέρα απο το “κράτος επιχειρηματία” και τον εταιρικό τρόπο του “επιχειρείν”, ένας άλλος τρόπος.

allostropos4Η απάντηση καμιά φορά σε τέτοια ερωτήματα είναι κρυμμένη κάτω απο την μύτη μας και ο άλλος τρόπος πιο κοντά απο ότι φανταζόμαστε. Στην Θεσσαλονίκη ο “ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ” βρίσκεται απο το 2012 σε ένα στενό κοντά στην Μπότσαρη, στην οδό Χαλκιδικής 77 “ζεσταίνοντας” καθημερινά την γειτονιά που τον φιλοξενεί, κάνοντας την πιο οικεία και ανθρώπινη.

allostropos1Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση”ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ” είναι ένας κοινωνικός χώρος ο οποίος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες της γειτονιάς. “Η γειτονιά μας αγαπάει και την αγαπαμέ” επισημαίνουν οι άνθρωποι του συνεταιρισμού. “Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σε εμάς και τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται, η οποία σχετίζεται αμέσα με το κομμάτι του παντωπολείου καθώς η επιλογή των προίοντων που έρχονται στο ράφι γίνετε με κριτήρια καταναλωτή”.

allostropos11Καφές απο τους Ζαπατίστας στο Μεξικό, νιφάδες καρύδας απο την Σρι Λάνκα, ρύζι απο την Χαλάστρα και προσούτο απο την Κέρκυρα είναι λίγα απο τα προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει στο παντωπολείο το οποίο λειτουργεί στο χώρο. Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται αποκλειστικά με μικρούς παραγωγούς ή μικρές παραγωγικές μονάδες ή προϊόντα δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου. Τα προϊόντα πωλούνται χωρίς μεσάζοντες απευθείας από τους παραγωγούς με σκοπό τις καλύτερες τιμές, την καλύτερη ποιότητα και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. “Έχει μεγάλη σημασία για μας τα προιόντα που θα έρχονται στο “ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ” να είναι “καθαρά” σε ποιότητα απο την μια και σε παραγωγή απο την άλλη. Έτσι, οι συνεργασίες μας με μεγάλες εταιρίες απορρίπτονται εξ ορισμού και έχουμε να κάνουμε κατά κύριο λόγο με μικρούς παραγωγούς, κινήματα και συνεταιρισμούς απο τους οποίους διασφαλίζεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η “καθαρότητα” του προιόντος”.

allostropos7Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο «ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ» είναι μία ανοιχτή διαδικασία γειτονιάς, που οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να συμμετέχει για να μοιραστεί και να πραγματοποιήσει τις ιδέες του.

allostropos10Στο πλαίσιο της γενικότερης θεώρησης οτί η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα στο “ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ” πραγματοποιούνται ελεύθερα μαθήματα και σεμινάρια αυτομόρφωσης. Στον κοινωνικό αυτό χώρο πραγματοποιούνται μαθήματα ζωγραφικής και σκακιού ενώ στεγάζεται δανειστική βιβλιοθήκη και ο Σκακιστικός Όμιλος “ΣΑΧ” Θεσσαλονίκης. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια για βότανα, διατροφή, παρασκευή καλλυντικών, απορρυπαντικών κ.α. “Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην κοινωνικοποίηση, στο δέσιμο των ανθρώπων μεταξύ τους και προσπαθούμε με κάθε ευκαιρία να το πετύχουμε αυτό” μας λένε.

allostropos8“Θεωρούμε ότι εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τους ανθρώπους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Εφόσον το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί, το αντικαθιστούμε -στο βαθμό που είναι δυνατό- με μια οικονομία και σχέσεις πιο ανθρώπινες και καθαρές” μας τονίζουν για το τέλος τα μέλη του συνεταιρισμού και ξαναπιάνουν δουλειά πίσω απο τους πάγκους και τα ράφια για να χαρίσουν στους ίδιους και τους γύρω τους λίγες ακόμα μικρές στιγμές ελευθερίας.

Shares

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλα καλα κι αγαθά.Ομως γιατί τόσο πρόλογο για μια ξεκάθαρα έξυπνη επιχειρηματική ιδέα που προσπορίζει κέρδη στους συνεταιριζόμενους (στις εταιρείες αυτοί αποκαλούνται εταίροι ή μέτοχοι) ; Όσοι είναι πίσω από αυτή την ιδέα πουλάνε επιτυχώς την ” αυθεντικότητα”, δλδ αποκαθιστούν την άμεση, ψυχολογικης διάστασης, σχέση παραγωγού καταναλωτή σε επίπεδο συναισθηματικής σιγουριάς “από το μπαξέ έρχεται ,δεν μπορεί να με κοροιδεύουν”.Συμπέρασμα, δεν είναι κακό να έχεις επιχείρηση.Απλά βρες τον κατάλληλο τρόπο να πουλήσει.Σήμερα το κάνεις ελέω και κόντρα στα μνημόνια.Αυριο ποιός ξέρει ποιό θα είναι το ρεύμα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ