Ο εφιάλτης του Τ. Όργουελ ζωντανεύει στην πόλη μας

21
319
orgoyel.jpg

του Γιώργου Αγγελόπουλου

Η χθεσινή (16/7/2013) σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρου Μαρκέτου και του γνωστού δικηγόρου, μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μπάμπη Κουρουνδή είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Μια σύντομη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη αρκεί για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Σπύρος Μαρκέτος και ο Μπάμπης Κουρουνδής συνόδεψαν στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης μια ανήλικη δεκαεξάχρονη Σομαλή που σκόπευε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος. Οι Μαρκέτος και Κουρουνδής γνωρίζονται με τη Σομαλή μέσω δικτύων υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων. Επισημαίνουμε ότι η κοπέλα έχει νόμιμο καθεστώς παρουσίας στη χώρα μας καθότι είναι κάτοχος της λεγόμενης «ροζ κάρτας». Η «ροζ κάρτα» δίνεται σε όσους είναι επίσημα αιτούντες πολιτικό άσυλο.  Όταν διαπίστωσαν ότι η κοπέλα δεν μπόρεσε τελικά να επιβιβαστεί στην πτήση της μετέβησαν στο αστυνομικό Τμήμα του αεροδρομίου ζητώντας διευκρινήσεις. Εκεί δήλωσαν τα ονόματα και τις ιδιότητες τους. Το αποτέλεσμα είναι σουρεαλιστικό αλλά και επικίνδυνα τραγικό: συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν για κακούργημα ως δουλέμποροι βάσει του Ν.3386/05! Πέρασαν από το κρατητήριο και τελικά ο Εισαγγελέας Δίωξης τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο. Αναμένεται, λόγω της ιδιότητας τους (νομικοί) να παραπεμφθούν σε τακτική δίκη.

Ανήκω σε αυτούς που διαβάζουν με ορισμένη επιφυλακτικότητα κάποιες από τις δημόσιες παρεμβάσεις και τις θέσεις του Σπύρου Μαρκέτου. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο Μαρκέτος είναι ένας δημόσιος διανοούμενος, ένας ενεργός πολίτης που απέδειξε από τα εφηβικά του χρόνια την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Είναι ένα πρόσωπο που μόνο με δίκτυα «δουλεμπορίου» δεν θα μπορούσε να έχει την οποιαδήποτε σχέση. Είναι ένας ακαδημαϊκός με πρωτοπόρες συχνά ιδέες, με σοβαρή και συνεπή ως προς το λειτούργημά του πορεία. Μοιραία προκύπτει το ερώτημα του πλαισίου της σύλληψης (από την ΕΛΑΣ) αλλά και της παραπομπής (από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και τον Εισαγγελέα Δίωξης) των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολιτική και κοινωνική τους δράση στον αντιρατσιστικό χώρο; Δεν είναι δημόσια γνωστή η συνέπεια με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών; Δεν είναι δημόσια γνωστή η πολύχρονη προσφορά τους στον αριστερό λόγο και πράξη υπέρ των λιγότερο ευνοημένων αυτής της κοινωνίας; Αν σήμερα συλλαμβάνουν το Σπύρο Μαρκέτο και το Μπάμπη Κουρουνδή, αύριο μπορεί να συλλάβουν με την ίδια κατηγορία όλους όσους έμπρακτα δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Όλους όσους συμμετέχουν στην οργάνωση αντιρατσιστικών εκδηλώσεων. Ιερείς που βοηθούν τους μετανάστες, γιατρούς στα ιατρεία ΜΚΟ που δίνουν τις πρώτες βοήθειες σε πρόσφυγες, νησιώτες που περιθάλπουν όσους βρίσκουν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου κ.ά. Είμαστε όλες και όλοι μας πιθανοί ένοχοι για συμμετοχή σε δουλεμπορία! Αυτή η αντιστροφή της πραγματικότητας θα άξιζε να γίνει χωρίο στα έργα του Τ. Όργουελ.

Ήδη αναπτύσσεται ένα ευρύ δίχτυ προστασίας και συμπαράστασης των Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το δίχτυ αυτό θα διευρυνθεί και τελικά η όλη υπόθεση θα αποβεί υπέρ των δύο συμπολιτών μας. Η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από το απλό γεγονός ότι σήμερα πλέον δεν ρωτάμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα…

Shares
Προηγούμενο άρθροΕμείς τι κάναμε;
Επόμενο άρθροΜάνα έτσι μας φάγαν τα λεφτά…
Γιώργος Αγγελόπουλος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοινωνική ανθρωπολογία στα πανεπιστήμια του St. Andrews και του Καίμπριτζ. Διδάσκω κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Το ερευνητικό μου έργο εστιάζει σε ζητήματα πολιτικής ταυτοτήτων στο Μακεδονικό χώρο και στη Θεσσαλονίκη, εθνογραφίας των Βαλκανίων και ιστορίας της εθνολογίας. Δημοσίως κατοικοεδρεύω στο http://accedere.wordpress.com και στο http://auth.academia.edu/GAgelopoulos

21 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Comment
  Γιώργο καλημέρα !
  Ξέρω πόσο ευαίσθητος είσαι σε θέματα προστασίας προσφύγων αλλά καλό είναι να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αλλοδαπούς στην χώρα μας και είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι οφείλει να σέβεται τον νόμο οποιαδήποτε ιδιότητα και αν φέρει σαν πολίτης ! Μάλιστα αν είναι δημόσιο πρόσωπο ένας λόγος παραπάνω να μην είναι επιπόλαιος !
 2. Comment
  Η ιστορία είναι σαν κακόγουστη φάρσα!
  Δυστυχώς είναι αλήθεια.
  Τελικά η κοπέλα τι έγινε;
  Αυτό το δίκτυο πού αναπτύσσεται; υπάρχει μήπως κάποια ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών; Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά.
 3. Comment
  Επειδή είναι νομικοί, διανοούμενοι, με προσήλωσή, στις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, με πρωτοπόρες ιδέες, με σοβαρή και συνεπή ως προς το λειτούργημά τους πορεία, όπως ΛΕΤΕ, σημαίνει πως δεν υποκεινται στη νομοθεσία? δηλαδή η αστυνομία του αεροδρομίου που ασχολείται αποκλειστικά με τέτοια θέματα και οι εισαγγελείς ποινικής διώξεως και υπηρεσίας δε γνωρίζουν τη νομοθεσία? Τους συνέλαβαν παράνομα δηλαδή? αν θέλετε να υποστηρίξετε κάποιον κάντε το πειστικά και με επιχειρήματα. υπερασπιστείτε τους βάσει της κείμενης νομοθεσίας κι όχι πλέκοντάς τους το εγκώμιο.
 4. Comment
  Πριν από ένα μήνα Έλληνας κορυφαίος χειρουργός που ζει και εργάζεται επί δεκαετίες στην Γερμανία βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας. Στο αυτοκίνητό του είχε μια μπαγκαζιέρα συρόμενη. Πριν φύγει το καράβι πήγε να φάει. Στην επιβίβαση ένας λιμενικός έψαξε την μπαγκαζιέρα και βρήκε κρυμμένο έναν Αφγανό. Ο κορυφαίος χειρουργός συνελήφθη έμεινε στο αυτόφωρο όλο το Σ/Κ το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε και ο ίδιος παραπέμεται σε δίκη. Ε’ίναι προφανές ότι δεν ανήκει σε “κύκλωμα δουλεμπορίας”. Δεν έκανε καμιά φασαρία ούτε δημιουργήθηκε κάποιο “δίκτυο συμπαράστασης”… Αξιοπρεπώς αντιμετώπισε την ατυχία του. Δεν επικαλέστηκε ότι είναι “δημόσιο πρόσωπο” ούτε ότι είναι “γνωστός χειρουργός”. Είναι οικογενεικός φίλος.
 5. Comment
  Μα με τι προθυμία υπερασπίζουν κάποιοι την τόσο ευνομούμενη πολιτεία μας! Το ότι η Σομαλή πρόσφυγας ΔΕΝ είναι παράνομα εδώ όπως λέει το κείμενο, φαντάζομαι πως δεν τους αφορά , φαίνεται πως στην ευνομούμενη πολιτεία μας πρόσφυγας και παράνομος είναι συνώνυμα, και η αξιοπρέπεια μετριέται με τα βουλωμένα στόματα.
 6. Comment
  Μα με τι προθυμία υπερασπίζουν κάποιοι την τόσο ευνομούμενη πολιτεία μας! Το ότι η Σομαλή πρόσφυγας ΔΕΝ είναι παράνομα εδώ όπως λέει το κείμενο, φαντάζομαι πως δεν τους αφορά , φαίνεται πως στην ευνομούμενη πολιτεία μας πρόσφυγας και παράνομος είναι συνώνυμα, και η αξιοπρέπεια μετριέται με τα βουλωμένα στόματα.
 7. Comment
  Καθυστερημενοι ή φασιστες ειναι οσοι εγραψαν τα παραπανω ^ σχολια; Τα αστυνομικα οργανα και η εισαγγελια δεν εχει ελευθερια κινησεων, τηρει το νομο απαρεκκλιτα ε; Σε ποιον κοσμο ζειτε;
 8. Comment
  Τι σχεση εχει αυτο?
  Αν καταλαβα καλα η κοπελα ειχε τη ροζ καρτα της δεν πηγε λαθραια.
 9. Comment
  Ε στην παραλλαξη ειναι λογικο να σχολιαζουν ανορθολογιστες “μετριοπαθεις” δημοκρατες.Οχι,λοιπον,αγαπητοι συμπολιτες μου(αν και ιδιωτες προφανως) ειναι γελοιο να συμβαινει κατι τετοιο και ειναι ακραιφνως πολιτικη η υποθεση.Συνδεεται με ενα ολοκληρο φασμα αντιστοιχων υποθεσεων και στοχο εχει να δημιουργησει ενα κλιμα εκφοβισμου προς οσους επιλεγουν να στηριζουν και να βοηθουν καποιους ανθρωπους που τελειως δογματικα χαρακτηριζονται παρανομοι και αντιμετωπιζονται ως παραβατες του ποινικου δικαιου και δεν ειναι “ατυχια”. Προς εγω:δεν συνεληφθησαν “παρανομα”.Απλα συνελεφθησαν βασει κατηγοριων που τους αποδοθηκαν αυθαιρετα.νομοτυπη ηταν ισως η συλληψη.Το θεμα ειναι αν ηταν ορθη(και προφανως σε ενα δικαστηριο θα καταρρευσει)η απλα ενα “καψωνι” Προς ορεστη καλογηρου:ενταξει στον λαικισμο πρεπει να μπαινουν καποια ορια.Πως συνδεονται οι δυο ιστοριες και γιατι την αναφερετε?Ποσος ανορθολογισμος χωραει πια στα κεφαλια ορισμενων ανθρωπων?Τι ελαφροτητα ειναι αυτη με την οποια αντιμετωπιζετε ολες τις καταστασεις?Εκτος του οτι δεν υπαρχει καποια δυνατοτητα αντιπαραβολης,αν ηθελε ας το εκανε θεμα,για να φανει το νομικο κενο που υπαρχει.Απο την στιγμη που σωπασε,ας υποστει τις συνεπειες της παθητικοτητας του.Κατα τα αλλα κυριε καλογηρου δεν μας λετε καλυτερα κατι για την υγιειονομικη βομβα του απθ?Γιατι το φθινοπωρο υπηρχε μια κινητοποιηση με κοστολογημενα και συγκεκριμενα αιτηματα.Υπηρχε δε προβλεψη του τι θα γινει σε περιπτωση που συνεχισει το ιδιο καθεστως.Ειχατε παρει θεσει απεναντι και τωρα εκτειθεστε.Και δεν ειδαμε τους τελευταιους εξι μηνες τους “ανεξαρτητους” φοιτητες της δαπ,της πασπ και καποιους βασταζους καθηγητων να καθαριζουν εθελοντικα παρολο που το προβλημα ειναι εντονοτερο.Α και οσον αφορα στα ναρκωτικα οταν φοιτητες ελεγαν πριν 2χρονια τι θα γινει λογω της χορηγησης μεθαδονης απο το ΑΧΕΠΑ καποιοι σφυριζαν αδιαφορα–υποστειτε τις συνεπειες τωρα.Η κλαφτειτε στην αστυνομια,η οποια ειναι η ιδια που μετεφερε την ελευθερη ζωνη διακινησης και χρησης απο την ναυαρινου και την ροτοντα στο απθ υγ:ισως τελικα η αξιολογηση να εφερνε μερικα καλα,αν διεξαγοταν ποτε σωστα.Γιατι η μαζικη δημοκρατια σημερα χρειαζεται “ακαδημαικους” σαν τον κυριο καλογηρου και οχι σαν τον κυριο μαρκετο.Και ας πεταχτει ο Λογος στα σκουπιδια
 10. Comment
  Μην το ψαχνεις.Ποτε δεν εχει σχεση με τιποτα καποιο σχολιο του κυριου καλογηρου.Ολα απο το φαντασιακο μιας μεταρρυθμιστικης “επαναστασης” ξεκινανε
 11. Comment
  Δεν κάνω ποτέ σχόλια στο ίντερνετ αλλά όταν ακούω όμορφα συντακτικά και νομικά τεκμηριωμένες μαλακίες δεν αντέχω.
  «Ξέρω πόσο ευαίσθητος είσαι σε θέματα προστασίας προσφύγων αλλά καλό είναι να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα. Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο»
  «Τους συνέλαβαν παράνομα δηλαδή?»
  «Αξιοπρεπώς αντιμετώπισε την ατυχία του».
  Εάν η κάθε κοινωνία πήγαινε με το γράμμα του νόμου ακόμα θα ήσασταν σκλάβοι και εσείς και εγώ. Υπάρχουν νόμοι που είναι δίκαιοι και υπάρχουν και πάρα πολλοί νόμοι που είναι άδικοι ειδικά σε ολιγαρχικά καθεστώτα όπως αυτό που ζούμε σήμερα. Και ακόμα περισσότερο υπάρχει και αυτό που λέγεται «το πνεύμα του νόμου». Υποθέτω πως ο νομοθέτης σε αυτή την περίπτωση θέλει να πιάσει δουλέμπορους και όχι ανθρώπους που αντί να κοιτάνε μόνο την δουλίτσα τους κοιτάνε να βοηθήσουν και κανένα συνάνθρωπο. ο κάθε μαλάκας δικηγόρος σήμερα και κάποιοι δικαστές (ευτυχώς όχι όλοι) διαβάζουν τους νόμους και ενεργούν παραβλέποντας την πραγματικότητα και το δίκαιο. Μόνο που οι νόμοι έγιναν για να ζούμε σε μια δίκαιη κοινωνία. Και καλό είναι όταν ο κάθε άνθρωπος εξετάζει ένα συμβάν πρώτα να κοιτάει πόσο δίκαιο είναι και μετά να κοιτάει τον νόμο. Αν φυσικά σέβεται την ιδιότητά του ως άνθρωπος. Κλείνοντας από πού προκύπτει ότι αν δημοσιοποιείς κάτι άδικο που έχει γίνει απέναντί σου για να βρεις συμπαράσταση δεν έχεις αξιοπρέπεια? Είναι νέος κώδικας συμπεριφοράς αυτός? Δεν θα πάω στο ότι αυτοί που νομοθετούν σήμερα ενώ δηλώνουν ότι δεν θέλουν τους μετανάστες, τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα με τέτοιους νόμους γιατί θα ανοίξω μεγάλη κουβέντα.
  Υ.Γ
  Το μόνο που με βρίσκει σύμφωνο είναι οτι δεν κρίνουμε από την ιδιότητα του ανθρώπου για τον αν έχει δίκιο ή άδικο. Ούτε φυσικά η ιδιότητά του δηλώνει και το επίπεδό του.
 12. Comment
  Μιας και στήνουμε δημόσια δικαστήρια πριν τα δημόσια, να ρωτήσω τα εξής για να βγάλω κι εγώ το πόρισμά μου: Δύο έγκριτοι νομικοί συνόδευαν μία Σομαλή; συνηθίζεται; συνοδεύουν και Σομαλούς; και παιδιά; και όποιος θέλει να πετάξει με το αεροπλάνο τους πηγαίνουν οι κύριοι με το αυτοκίνητό τους; κινδυνεύω να κάψω και τα χλορά, αλλά οι καιροί είναι πονηροί…
 13. Comment
  Εχει ενδιαφερον οταν συζηταμε για το αν καποιος ειναι νομιμος ή παρανομος στην Ελλάδα, και το πως κανεις μπορει να συμπαρασταθει σε δυσκολες ανθρωπινες καταστασεις: ευκολα παθιαζομαστε, επικαλουμενοι το “νομιμο”, χωρις πολλες φορες να το γνωριζουμε. Το περιστατικο του αεροδρομιου με τους δυο νομικους συμπαραστατες της ανηλικης Σομαλης ειναι προβληματικο γιατι απλουστατα ειναι αδιανοητο να κατηγορείται καποιος για διευκόλυνση εισοδου και μετακινησης αλλοδαπου χωρις χαρτιά, στις συνθηκες που εγινε το περιστατικο. Η διατυπωση λαστιχο του νομου 3386 και η πρακτικη αστυνομιας και εισαγγελεων εδω και χρονια δημιουργει πραγματικα προβληματα σε ανθρωπους που δεν εχουν καμια σχεση με τα αδικηματα που περιγραφει ο νομος. Αυτο που πρεπει να μας ενδιαφερει, και αυτο κανει ορθα ο Γ. Αγγελόπουλος ειναι όταν πολιτικες και πρακτικες κινουνται αυθαίρετα εκτος του σκοπου του νομου. Αυτο ειναι το επικίνδυνο που αφορα ολοκληρη την κοινωνια μας και ανοιγει ρωγμες σε αυτο που ονομαζουμε Κρατος Δικαιου και που το ευτελιζει ανεπανορθωτα.
 14. Comment
  Κάποιοι επαίρονται ότι είναι Έλληνες ενώ δεν αντιλαμβάνονται το ρητό του Μένανδρου όχι ότι μόνο “Νόμοις άρχειν,” αλλά και “ανθρώποις άρχειν και ουκ αεί άρχειν”. Όποιος θεωρεί ότι καλώς συνελήφθησαν οι ανωτέρω επειδή οι τυπολάτρες ανακάλυψαν εγκληματίες στο πρόσωπο των πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν μου θυμίζει τι περιπτώσεις που ο Διοικητής ρωτάει στους στρατιώτες εάν κανείς έχει παράπονο για το φαγητό της ημέρας, κι όταν κάποιος έχει την αφέλεια να ψελισει κάτι τον τιμωρεί επειδή είναι ακούρευτος. Αυτοί οι ίδιοι ανεγκέφαλοι θα αναρωτηθούν (μην τους αποπέρνουμε όταν το ρωτούν διότι τόσο καταλαβαίνουν) “καλά έτσι δεν γράφει ο νόμος; να είναι κουρεμένοι;”. Πράγματι έτσι γράφει ο νόμος φίοι μου, όμως τελικώς το φαγητό ακόμη δεν τρώγεται! Και ποιος φταίει ο φαντάρος που ήταν ακούρτευτος; Όχι φυσικά αλλά ο Διοικητής που εφαρμόζει τους νόμους :-(
 15. Comment
  Από όσο είδα στο αρχικό κείμενο, η νεαρή Σομαλή είναι κάτοχος δελτίου αλλοδαπού που ζήτησε να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας το οποίο έχει ισχύ αποκλειστικά και μόνο για την χώρα από την οποία έχει εκδοθεί που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα. Νομιμοποιεί τον κάτοχό του ΜΟΝΟ στην Ελλάδα για όσο διάστημα διαρκεί η κάρτα ενώ δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο. Για να ταξιδέψει κάποιος εκτός Ελλάδας απαιτείται ταξιδιωτικό έγγραφο δηλαδή ταυτότητα ή διαβατήριο εν ισχύει.
  Αν η κοπέλα ήθελα να ταξιδεψει σε χώρα SCHENGEN η ταυτοπροσωπία γίνεται από την αεροπορική εταιρεία στη διαδικασία του check – in. Αν η εταιρεία διαπιστώσει ότι ένας ταξιδιώτης δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψει καλεί την Αστυνομία. Σϋμφωνα με τον Νόμο Περί Αλλοδαπών, απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε διευκόλυνση εισόδου ή εξόδου αλλοδαπού που δεν κατέχει τις νόμιμες διατυπώσεις – ταξιδιωτικά έγγραφα από οποιονδήποτε, παράβαση η οποία από πλημ/μα έχει γίνει κακούργημα.
  Αν η εταιρεία επιβιβάσει στο αεροπλάνο κάποιον που δεν έχει τις νόμιμες διατυπώσεις τιμωρείται με πρόστιμο από την ΥΠΑ σύμφωνα με τον Κανονισμό.
 16. Comment
  1) Η κοπέλα είχε ροζ κάρτα, δηλαδή, ήταν νόμιμα στην Ελλάδα, αλλά, μέχρι να αποφασίσει η αρμόδια αρχή για τη χορήγηση ή όχι πολιτικού ασύλου, δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Άρα, η προσπάθειά της να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για να πάει στη Γαλλία (σύμφωνα με όσα λένε στο σχετικό βίντεο ο καθηγητής κ. Μαρκέτος και ο δικηγόρος κ. Κουρουνδής που τη συνόδευαν – μέλη και οι δύο της ΠΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ήταν σαφώς παράνομη και οι συνοδοί της, σα δικηγόροι (ο κ. Μαρκέτος έχει κι αυτός τη δικηγορική ιδιότητα, εκτός από την ιδιότητα του επίκουρου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο ΑΠΘ) έπρεπε να το γνωρίζουν. Γι’ αυτό ο κ. Μαρκέτος λέει το φαιδρό, ότι αυτοί τη συνόδευαν όχι για να φύγει από τη χώρα, αλλά επειδή είναι αγράμματη και δεν έχει ιδέα από αεροπλάνα! Συμπληρώνει, βέβαια, «έπρεπε κάποιος να της δείξει τι θα κάνει… Θα πας στην πρώτη ουρά, θα περάσεις τον πρώτο έλεγχο, θα πας στη δεύτερη ουρά, θα περάσει ς το δεύτερο έλεγχο… Για κάποια που δεν ξέρει τη γλώσσα, δεν ξέρει να διαβάζει και δεν ξέρει τι θα πει αεροπλάνο, είναι δύσκολα πράγματα». Κι επειδή αγανακτεί και ισχυρίζεται ότι η οποιαδήποτε «διευκόλυνση» σε μετανάστη θεωρείται από το «ρατσιστικό» μας κράτος παράνομη (π.χ. να τον κεράσεις έναν καφέ, ή να του δείξεις που βρίσκεται το δημαρχείο, ας δούμε τι λέει ο νόμος 3386/2005 :
  5. Όποιος διευκολύνει την είσοδο στο ελληνικό έδαφος ή την έξοδο από αυτό υπηκόου τρίτης χώρας, χωρίς να υποβληθεί στον έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 5, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Αν ο ανωτέρω ενήργησε εκ κερδοσκοπίας ή κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή το έγκλημα τελείται από δύο (2) ή περισσότερους από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
  Ο νόμος, λοιπόν, είναι σαφέστατος και αυτόν το νόμο παραβίασαν τόσο η κοπέλα όσο και οι δύο δικηγόροι. Μάλιστα, επειδή έδρασαν από κοινού, υπόκεινται στη δεύτερη περίπτωση και η απειλούμενη τιμωρία είναι «τουλάχιστον 10 έτη». Τώρα εάν δε φάνε ούτε 10 ημέρες (ήδη παραπέμπονται για πλημμέλημα – τιμωρία : φυλάκιση έως 5 χρόνια) αυτό θα οφείλεται στη μεγαλοψυχία του «ρατσιστικού» μας κράτους, που ξέρει να τιμά τους αντιρατσιστές ακόμα κι όταν παραβιάζουν καταφανώς τη νομοθεσία του.
  2) Η ροζ κάρτα επιβάλλει την υποχρέωση στον κάτοχό της να ενημερώνει την υπηρεσία αλλοδαπών καθώς και την αστυνομία όταν πρόκειται να αλλάξει τόπο διαμονής. Η κοπέλα είχε τόπο διαμονής την Αθήνα. Το ότι πήγε στη Θεσσαλονίκη για να ανταμώσει τους «συνοδούς» της δε δηλώθηκε πουθενά και αποτελούσε κι αυτό παραβίαση του νόμου, στην οποία ήταν συνένοχος και ο κ. καθηγητής, που τη φιλοξένησε (και ο οποίος τη φιλοξενεί και τώρα, μέχρι να δικαστεί).
  3) Η κοπέλα ήταν εφοδιασμένη με διαβατήριο , γιατί φυσικά δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας με τη ροζ κάρτα. Μόνο που το διαβατήριο ήταν πλαστό. Φυσικά, τους δύο νομικούς δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να ρωτήσουν την κοπέλα πού το βρήκε. Το θεώρησαν απόλυτα φυσιολογικό κάποιος που απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα να έχει στην κατοχή του ένα εντελώς γνήσιο διαβατήριο!!! Ο κ. Κουρουνδής, που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης λέει τα εξής ωραία : «Σας λέω ότι όπως πήρε τη ροζ κάρτα, αντίστοιχα πήρε και το διαβατήριο, το ένα ήτανε γνήσιο, το άλλο προφανώς, φαντάζομαι ότι κάποιος της το προμήθευσε παίρνοντας τα χρήματα…»
  Τι να σημαίνει άραγε αυτό το «όπως πήρε τη ροζ κάρτα, αντίστοιχα πήρε και το διαβατήριο» και φαίνεται οφείλεται καθαρά στην τύχη ότι η μεν ήταν γνήσια, ενώ το δε ήταν πλαστό;;; Κι αφού «προφανώς, φαντάζεται» ότι το διαβατήριο ήταν πλαστό και της το «προμήθευσε κάποιος» πλαστογράφος, έναντι αμοιβής, γιατί λέει ότι το πλαστό διαβατήριο το πήρε «όπως πήρε και τη ροζ κάρτα»; Εννοεί ότι η υπηρεσία που της έδωσε τη ροζ κάρτα, εξέδωσε και το πλαστό διαβατήριο;;; Δηλαδή, εννοεί ότι το «ρατσιστικό» κράτος μας, αφενός φτιάνει αυστηρότατους νόμους και αφετέρου φροντίζει με τα ίδια τα όργανά του να παραβιάζονται; Και όταν το μεγαλόψυχο αυτόφωρο δικαστήριο άκουσε όλα αυτά τα τραγελαφικά, γιατί δεν άσκησε δίωξη για το ότι δε δηλώθηκε η αλλαγή παραμονής της κοπέλας και γιατί δε διέταξε ανάκριση για το πλαστό διαβατήριο και την εμπλοκή – κατά τον κ. Κουρουνδή – κρατικών υπηρεσιών στην έκδοσή του; Θα μου πείτε, γυρεύω ψύλλους στα άχυρα. Εδώ, μετέτρεψε το κατηγορητήριο (που είχε σα βάση – και πολύ σωστά – το νόμο 3386/2005) και το κακούργημα σε πλημμέλημα, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τη νομοθεσία!

 17. Comment
  ΑΦΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΟΠΕΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΛΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΛΛΑ
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ;! ΑΡΑ, ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΚΚΟ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ. ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ: ΤΟ 50% ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ. ΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ