Ρεπορτάζ

Ποια Biennale;

– Να, τώρα στις 18 έχει και εγκαίνια η Μπιενάλε, να πάμε οπωσδήποτε! – Α, ποια αυτή που διοργανώνει ο δήμος φέτος, ε; – Όχι, η άλλη. – Ποια άλλη; – Αυτή της σύγχρονης τέχνης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Πώς γίνεται στη Βενετία, στο Βερολίνο, στην Αθήνα… έχουμε και στη Θεσσαλονίκη και […]

Αλίκη Τσιρλιάγκου
ποια-biennale-8625
Αλίκη Τσιρλιάγκου
1.jpg

– Να, τώρα στις 18 έχει και εγκαίνια η Μπιενάλε, να πάμε οπωσδήποτε!

– Α, ποια αυτή που διοργανώνει ο δήμος φέτος, ε;

– Όχι, η άλλη.

– Ποια άλλη;

– Αυτή της σύγχρονης τέχνης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Πώς γίνεται στη Βενετία, στο Βερολίνο, στην Αθήνα… έχουμε και στη Θεσσαλονίκη και φέτος είναι η τρίτη φορά που γίνεται.

– Α… και η άλλη τότε… τι είναι;

– Νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου.

– … Α, και των Νέων καλλιτεχνών πότε ξεκινάει;

– Αρχές Οκτωβρίου.

– Και αυτή ποιος τη διοργανώνει;

– Βασικά, η αντιδημαρχία πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το ΑΠΘ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

– Και γιατί έχουμε δύο;

– Γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

– Α. Καλά, καλά, επειδή μάλλον μπέρδεμα μου φαίνεται όλο αυτό αν έχει κάτι καλό σε κάποια από τις δύο, πες μου να πάμε.

Και κάπως έτσι πηγαίνουν οι στιχομυθίες σε σχέση με δύο σημαντικά γεγονότα του φετινού φθινοπώρου. Δύο Μπιενάλε (3η Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / 15η Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου) που έχουν λιγότερο από ένα μήνα διαφορά μεταξύ τους, με άλλους διοργανωτές, άλλη θεματική, άλλο περιεχόμενο, διαφορετική σημασία και άλλη σχέση με την πόλη.

Το γεγονός ότι δεν έχουν επικοινωνηθεί ξεκάθαρα στο κοινό (για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση), είναι που έχει δημιουργήσει όλη αυτή τη σύγχυση σε σχέση με το ποιος/ τι/ πού/ πότε/ γιατί.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

«Μπιενάλε» θα πει «διετές» στα ιταλικά, κάτι δηλαδή που συμβαίνει κάθε δύο χρόνια. Ως όρος αναφέρεται σε διεθνείς εκθέσεις. Από μόνος του, ωστόσο, δε σημαίνει κάτι για το περιεχόμενο του. Γι’ αυτό ακολουθείται πάντα από μία επεξήγηση. Έτσι έχουμε για παράδειγμα Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, Μπιενάλε Design, Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών κ.ο.κ.

Επειδή η έννοιά της είναι συνδεδεμένη με τον τόπο που την φιλοξενεί και στον οποίο αναφέρεται, ακολουθείται από την φιλοξενούσα πόλη ή την ευρύτερη περιοχή. Έτσι έχουμε τη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, τη Μπιενάλε Design Κωνσταντινούπολης, τη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου κλπ.

Άρα έχουμε σχηματικά:

Ποια > Μπιενάλε > Περιεχόμενο > Τόπος

Και στην προκειμένη περίπτωση: 3η > Μπιενάλε > Σύγχρονης Τέχνης > Θεσσαλονίκης

15η > Μπιενάλε > Νέων Καλλιτεχνών > Ευρώπης & Μεσογείου

Και εδώ γίνεται και το μπέρδεμα.

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Όταν μιλούμε για Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης αναφερόμαστε στη σημαντικότερη «κατηγορία» Μπιενάλε παγκοσμίως. Παραδείγματα είναι η πιο γνωστή Μπιενάλε Βενετίας (που έχει ιστορία ενός αιώνα), και μία ατελείωτη λίστα με περισσότερες από 100 ακολουθούν… Μπιενάλε Βερολίνου, Σαν Πάολο, Αθήνας κλπ.

Αυτές οι Μπιενάλε στόχο έχουν να παρουσιάσουν το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή εικαστική σκηνή και συμμετέχουν καταξιωμένοι επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τους υπεύθυνους επιμελητές με βάση την πορεία και το έργο τους. Σε αυτές εκτυλίσσεται ένας ουσιαστικός διεθνής εικαστικός διάλογος που προσελκύει επαγγελματίες από το διεθνή χώρο της Τέχνης (καλλιτέχνες, επιμελητές, κριτικούς, γκαλερίστες και εικαστικούς δημοσιογράφους). Με άλλα λόγια, οι Μπιενάλε που ξεχωρίζουν αποτελούν σημαντικά γεγονότα όχι μόνο για την τοπική αλλά και για τη διεθνή εικαστική κοινότητα.

Την επιμέλεια του κεντρικού προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν αναλάβει ο Ιταλός Paolo Colombo, η Ελληνίδα Μαρίνα Φωκίδη και η Ισπανολιβανέζα Mahita El Bacha Urieta. Υπό τη γενική θεματική «Ο γκρεμός και το ρέμα» έχουν επιλέξει και παρουσιάζουν καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς, συντάσσοντας ένα κεντρικό πρόγραμμα για το οποίο θα ταξιδέψουν όλων των ειδών και εθνικοτήτων επαγγελματίες του χώρου. Έτσι, ο θεσμός αυτός γενικά αλλά και ειδικά βάζει την πόλη μας στο διεθνή εικαστικό χάρτη και διάλογο.

Οι Μπιενάλε ωστόσο δεν είναι εσωστρεφείς εκθέσεις που αναφέρονται μόνο στους συμμετέχοντες του χώρου της τέχνης. Αντιθέτως! Ο θεσμός είναι δεμένος με την πόλη που τον φιλοξενεί και η 3η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αναφέρεται μέσα από το πρόγραμμά της στην πόλη και στην ιστορία της, ενώ παράλληλα ανοίγει ένα παράθυρο του διεθνούς εικαστικού γίγνεσθαι στους Θεσσαλονικείς. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πλησιάσουν και να κοιτάξουν!

Η φετινή Μπιενάλε ξεκινά την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου με εγκαίνια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 19.30 και στη συνέχεια ακολουθεί μία σπάνια συναυλία με αμανέδες του Σόλωνα Λέκκα στο Αλατζά Ιμαρέτ στις 21:30.

Σε σχέση με το πρόγραμμα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά τόσο το γενικό πρόγραμμα όσο και τα «τρέξτε αμέσως» κομμάτια της. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως σε κάθε περίπτωση είναι μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε «καλή» Σύγχρονη Τέχνη όχι σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό αυτή τη φόρα, αλλά στην ίδια μας την πόλη.

15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου

H Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης & Μεσογείου είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1984 και φιλοξενείται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Μεσογείου. Φέτος μοιράζεται σε δύο πόλεις, η καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικές θεματικές: η γαστρονομία, τα εικαστικά και οι εφαρμοσμένες τέχνες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία στη Ρώμη.

Συμμετέχοντες είναι νέοι καλλιτέχνες από 18-30 χρονών, οι οποίοι προέρχονται από την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου. Έτσι, νεαροί καλλιτέχνες με ή χωρίς καλλιτεχνική ακαδημαϊκή εκπαίδευση συμμετέχουν σε ένα διεθνές νεανικό φεστιβάλ τέχνης. Η καθεμία από τις 30 χώρες που λαμβάνουν μέρος είναι υπεύθυνη για την επιλογή των καλλιτεχνών που θα τις εκπροσωπήσουν, οι οποίοι αρχικά ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής της διοργάνωσης.

Προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το περιεχόμενο δεν έχουν ανακοινωθεί.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ

3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Γενικά

Η 3η έκδοση της μεγαλύτερης θεσμικής διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης που βάζει την πόλη μας στο διεθνή εικαστικό διάλογο και φέρνει στην πόλη κάποιους από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες (καθώς και επαγγελματίες του χώρου).

Επιμελητές

Paolo Colombo, Μαρίνα Φωκίδη, Mahita El Bacha Urieta

Τίτλος:

«Παλιές Διασταυρώσεις- Make it new»

Πότε:

18 Σεπτεμβρίου- 18 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος:

Κύριος διοργανωτής είναι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα από την κίνηση των 5 Μουσείων της πόλης μας- 5Μ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ)

Περισσότερες πληροφορίες

www.thessalonikibiennale.gr

15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου

Γενικά Διεθνής έκθεση νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης & της Μεσογείου (18-30 ετών) και αναφέρεται στις θεματικές των εικαστικών, εφαρμοσμένων τεχνών και γαστρονομίας (Θεσσαλονίκη), στον κινηματογράφο και λογοτεχνία (Ρώμη)

Ποιος

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ως ηγέτης της κίνησης των 5 Μουσείων), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Μπιενάλε Nέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου

Πότε

7 Οκτωβρίου- 6 Νοεμβρίου 2011

Τίτλος

“Συμβίωσις;-Symbiosis?”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα