Θέατρο

Συχνάζοντας στο Black box

της Γιώτας Κωνσταντινίδου Εικόνες: Βίκτωρ Μαλκίεβιτς Στο κέντρο της πόλης, ένας πολυχώρος μας υπόσχεται ένα γεμάτο καλλιτεχνικά χειμώνα. Το Black Box, αποκαλύπτεται και βάζει τέλος στους περιορισμούς και τις ταμπέλες της Τέχνης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδιοκτήτης, Θωμάς Χαρέλας, μας μιλάει για το περιβόητο μαύρο κουτί της Τέχνης. Black box, ένας μαύρος πολυχώρος. Πώς ορίζεται […]

Γιώτα Κωνσταντινίδου
συχνάζοντας-στο-black-box-29104
Γιώτα Κωνσταντινίδου
ra_2.jpg

της Γιώτας Κωνσταντινίδου Εικόνες: Βίκτωρ Μαλκίεβιτς

Στο κέντρο της πόλης, ένας πολυχώρος μας υπόσχεται ένα γεμάτο καλλιτεχνικά χειμώνα. Το Black Box, αποκαλύπτεται και βάζει τέλος στους περιορισμούς και τις ταμπέλες της Τέχνης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδιοκτήτης, Θωμάς Χαρέλας, μας μιλάει για το περιβόητο μαύρο κουτί της Τέχνης.

Black box, ένας μαύρος πολυχώρος. Πώς ορίζεται ακριβώς; Αυτό που λέει η λέξη, μαύρο κουτί. Ένας μεγάλος μαύρος χώρος, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει σχήματα, καλλιτέχνες και διάφορα είδη τέχνης, εικαστικά, μουσικές εκδηλώσεις. Ο χώρος θα προσαρμόζεται στην κάθε παρουσίαση.

Υπάρχει ανάλογος χώρος στην πόλη; Όχι, απ’ όσο ξέρω. Νομίζω μ’ αυτή τη λογική, λειτουργεί το θέατρο στη Μονή Λαζαριστών αλλά δεν είναι τόσο ευέλικτο. Η λογική του είναι η ίδια, αλλά δεν είναι ο ίδιος χώρος.

Θυμίζει ανάλογους χώρους στην Αθήνα; Στην Πειραιώς 160, υπάρχει ένα περίπου τέτοιος χώρος. Το θέατρο στο Θησείο έχει αυτή τη λογική . Το Black Box είναι από τους λίγους τέτοιους χώρους στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, ο μοναδικός.

Ποιο πολιτιστικό κενό της πόλης έρχεται να καλύψει; Υπάρχουν πάρα πολλές παραστάσεις, performances, παρουσιάσεις που στήνονται σε τέτοιους χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτά θέλουμε να υλοποιήσουμε.

Είναι η παράσταση που διαμορφώνεται στο χώρο ή ο χώρος είναι ευέλικτος ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες τις παράστασης; Η παράσταση θα διαμορφώνει το χώρο. Ο χώρος είναι ευέλικτος. Ο κάθε σκηνοθέτης θα διαμορφώνει, θα αποφασίζει πού θέλει να τοποθετήσει τα σκηνικά, τις καρέκλες, τους θεατές. Αυτές τις ευκαιρίες του δίνει το Black Box.

To Black Box είναι μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης κουβαλάει μια διαφορετική τάση ή έχετε να προστεθεί στις επιλογές για τη διασκέδασή μας; Δεν ξέρω αν η έννοια “εναλλακτική μορφή” είναι η πλέον αρμόδια. Νομίζω ότι η τέχνη γενικότερα είναι μια διέξοδος για τον κόσμο. Το γεγονός ότι θα παρουσιάζουμε παραστάσεις σ’ ένα άδειο χώρο, ίσως φαντάζει εναλλακτικό. Θεωρώ, απλά ότι είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος, ο οποίος θα παρουσιάζει ιδιαίτερα πράγματα, θεατρικά και όχι μόνο. Ετοιμάζουμε κάθε Τετάρτη να έχουμε jazz βραδιές, οι οποίες θα έχουν το ρόλο σεμιναρίων. Θα υπάρχει μια θεματική και στο τέλος θα παρουσιάζονται κομμάτια jazz. Πράγματα τα οποία ένας πολυχώρος μπορεί να παρουσιάσει. Καινούργια. Θα φέρουμε παράσταση από Λονδίνο, θα φιλοξενήσουμε παραστάσεις από Γερμανία. Είμαστε εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε συνεργασίες από εξωτερικό.

Μέσα από τη λειτουργία του Black Box, αναβιώνει ο χώρος του παλιού κινηματογράφου Metropolitan. Τι ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό το γεγονός; Όσο έχω πληροφορηθεί, διότι δεν έχω έρθει εδώ όταν ο κινηματογράφος ήταν σε λειτουργία, το Metropolitan ήταν ένα δραστήριο cinema με ωραίες ταινίες. Όταν έκλεισε, έγινε super-market με τεράστια αποτυχία, αφού έκλεισε αμέσως. Η συνέχεια γνωστή. Το αναλάβαμε εμείς. Επιστροφή στις ρίζες του, λοιπόν, στα καλλιτεχνικά.

Το Black Box είναι στο κέντρο, εύκολα προσβάσιμο αλλά και ταυτόχρονα ευάλωτο στις συνθήκες κέντρου. Κίνηση, προβλήματα. Αντίθετα, πολυχώροι διασκέδασης μεταφέρονται μακριά από κέντρο. Σας προβλημάτισε η τοποθεσία του; Ο κόσμος έχει κάνει στροφή προς το κέντρο. Οι μακρινές αποστάσεις έχουν περιοριστεί λόγω κρίσης. Είναι βολικό για μας, μ’ ένα λεωφορείο να πάμε οπουδήποτε. Το κέντρο έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, αλλά το προτιμούμε.

Σε καιρούς οικονομικής δυσκαμψίας, κάτι νέο, δυναμικό και πρωτοπόρο κάνει την εμφάνισή του στην πόλη. Είναι η τέχνη καταφύγιο, παρηγοριά, σωτήρια διέξοδος; Η Θεσσαλονίκη είχε πάντα καλλιτεχνικές ανησυχίες, δεν ήταν ποτέ η Αθήνα, είχε όμως, υλικό, ιδέες, καλλιτέχνες και μεγάλο κοινό. Ιδιαίτερο ή μη, δεν ξέρω. Λένε ότι η Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερο κοινό, είναι ερωτική πόλη, έχει φιλόξενους κατοίκους. Πιστεύω, απλά ότι έχει κοινό. Αν δουλέψουμε σωστά, κάνουμε καλά και οργανωμένα τη δουλειά μας και εκπαιδεύσουμε το κοινό, όλα θα γίνουν. Ναι, σίγουρα, σωτήρια διέξοδος.

Πρώτη παράσταση, “Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν”, ακολουθεί ένας γεμάτος καλλιτεχνικά χειμώνας; Ναι, ξεκινάμε με τα “Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν”, ακολουθεί “Πατριδογνωσία” με Γεράσιμο Γεννατά, η “Μήδεια” με τη Δήμητρα Ματσούκα, η παιδική σκηνή καθώς και μια παράσταση από Λονδίνο που θα παιχτεί στα αγγλικά. Σας περιμένουμε!

*Πληροφορίες: Black Box, Βας. Όλγας 65 και Φλεμινγκ 2, Τηλ. 2310 829 254

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα