Ρεπορτάζ

Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά : Αυτό το camp είχε στο μυαλό του ο κ. Μουζάλας

Πήγαμε στο camp για να ανακαλύψουμε αν πράγματι, σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει ούτε μία "παγίδα".

Έλενα Ταξίδου
στρατόπεδο-αναγνωστοπούλου-στα-διαβ-159942
Έλενα Ταξίδου

«Συναντήσαμε φόβο και αντιδράσεις αλλά τελικά η δομή έγινε πρότυπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε στο ΑΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά την επίσκεψή του στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά.

Με την έκπληξη που προκάλεσε ο χαρακτηρισμός και με δικαιολογημένη καχυποψία, επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά για να ανακαλύψουμε αν πράγματι, σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχει ούτε μία “παγίδα”. Ρωτήσαμε τους ίδιους τους πρόσφυγες για την διαμονή τους εκεί, για το κρύο, το φαγητό και την ασφάλειά τους. Ακούσαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τα μελλοντικά πλάνα στον χώρο του camp και τελικά το αποτέλεσμα του ρεπορτάζ εκπλήσσει πράγματι ρεαλιστικά δίχως να παρουσιάζει ή να υπόσχεται κάποιον ουτοπικό παράδεισο.

στρατόπεδο 4

Είναι γεγονός. Η αρχή ήταν δύσκολη για όλες σχεδόν τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες βρέθηκαν μέσα σε μία νύκτα αντιμέτωπες με τα αποτελέσματα της παραπληροφόρησης ή καλύτερα της απουσίας επίσημης πληροφόρησης. Βορά του λαϊκισμού και της ανυπόστατης υπερβολής όλων εκείνων που τους συνέφερε να υπερβάλλουν και να λαϊκίσουν, τιμώντας κατά το σύνηθες τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια. Ή απλά ανταποκρινόμενοι εγωιστικά στα απόλυτα πιστεύω τους καθώς ακρότητες υπήρξαν και από την πλευρά εκείνων που αυτοαποκαλέστηκαν σωτήρες και αρωγοί βοήθειας στην λύση του προσφυγικού δράματος.

Ευτυχώς ή δυστυχώς η “βοήθεια” δεν προήλθε ούτε από τους μεν ούτε από τους δε. Η δύναμη του χρόνου, η ψυχραιμία των αρχών στις εκάστοτε δομές και η απομάκρυνση των λαϊκιστών ή των “βοηθών” από το προσκήνιο αλλά και η διακριτική συμβολή των εθελοντών κατάφεραν να βγάλουν τόσο το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο όσο και να δημιουργήσουν δομές με τις καλύτερες, στο μέτρο του δυνατού, συνθήκες.

στρατόπεδο 6

Αποτέλεσμα και χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών είναι πράγματι και αυτό που συμβαίνει στο Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Το στρατόπεδο στον ένα χρόνο λειτουργίας του φιλοξένησε περισσότερους από 2.500 πρόσφυγες. Ο αριθμός δεν παρέμενε σταθερός, επιδεχόταν αυξομειώσεων καθώς με την κατάσταση στην Ειδομένη οι πρόσφυγες μετακινούνταν διαρκώς. Από την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης των προσφύγων εκεί, η οργανωμένη δράση των αρχών και του στρατού αλλά και η εξίσου οργανωμένη δουλειά των εθελοντών δεν άφησαν περιθώρια δημιουργίας δυσάρεστων καταστάσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τονώθηκε ακόμα και η οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τον τζίρο τους να τονώνεται από τις μαζικές αγορές των προσφύγων.

Δεν ήταν όλα ρόδινα στο εσωτερικό του camp. Οι πρόσφυγες διακρίνονται σε φυλές με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά τα οποία στην μεταξύ τους σχέση-συμβίωση δημιούργησε εντάσεις και μετρημένα άγρια περιστατικά. Δύσκολη ήταν και η στιγμή της φωτιάς όταν ξέσπασε από αυτοσχέδια κουζίνα πρόσφυγα την ώρα που μαγείρευε με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς δεκάδες σκηνές. Για ένα μεγάλο διάστημα επίσης μέσα στο camp είχαν παρεισφρήσει ομάδες οι οποίες ξεσήκωναν τον κόσμο τάζοντάς του ανυπόστατες υποσχέσεις με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το πλάνο για συστηματικό έργο των εμπλεκόμενων αρχών.

στρατόπεδο 9

Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται στα 370 άτομα, Σύριοι στην πλειονότητά τους με μικρότερες ομάδες Αφγανών, Ιρακινών και Πακιστανών. Αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ανήλικοι. Εξακολουθούν και λειτουργούν, οργανώνονται μεταξύ τους με “αρχηγούς” οι οποίοι τους καθοδηγούν ή τους εκπροσωπούν. Γεγονός που ανά διαστήματα προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στο εσωτερικό του κέντρου φιλοξενίας χωρίς όμως αυτά να διαιωνίζονται. Οι πρόσφυγες μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους στην υπηρεσία τροφοδοσίας του camp, για τους Γιατρούς του Κόσμου, για τους φαντάρους αλλά και για όλους τους εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν πρόσβαση σε τρία πλήρη γεύματα καθημερινά σε σταθερές ώρες. Γεύματα μάλιστα διαμορφωμένα ειδικά σε καθημερινή βάση ακόμα και για περιπτώσεις ανθρώπων με διάφορα διατροφικά και άλλα προβλήματα υγείας.

στρατόπεδο 3

στρατόπεδο 2

Δείγμα της πρόβλεψης και της οργάνωσης στο πλαίσιο του “πρότυπου” κέντρου είναι η διασφάλιση πολύ καλών συνθηκών διαμονής όλων των προσφύγων κατά την διάρκεια του χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό είχε ήδη προβλεφθεί και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της περιοχής όπου και θα περάσουν τον χειμώνα όλες οι ευπαθείς ομάδες του camp. Έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άρρωστοι ή ευαίσθητοι ενήλικες.

στρατόπεδο 12

Σε όλη την έκταση του στρατοπέδου δεν συναντάμε πλέον ούτε μία σκηνή. Όλοι οι πρόσφυγες διαμένουν σε κοντέινερ με κλιματιστικό για παροχή θέρμανσης. Κλιματιστικά τα οποία λειτουργούν χωρίς προβλήματα και δείχνουν να ικανοποιούν τους διαμένοντες καθώς σε ερώτησή μας για το πόσο ικανοποιητική είναι η θερμοκρασία στο εσωτερικό των container απάντησαν θετικά.

στρατόπεδο 10στρατόπεδο 11στρατόπεδο 7

στρατόπεδο 8

Η πρόβλεψη και το πλάνο για το μέλλον στο στρατόπεδο δείχνει να ανταποκρίνεται στον όρο που επέλεξε να δώσει ο υπουργός χαρακτηρίζοντάς το “πρότυπο”. 

Στις άδειες εκτάσεις που βλέπετε και στις φωτογραφίες, αφού αποχώρησαν και οι σκηνές αναμένεται να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον έργα αποχέτευσης και αερίου.

στρατόπεδο 13

Σκοπός είναι αφού δημιουργηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και αφού τελειώσουν σύντομα οι εργασίες, να τοποθετηθούν νέου τύπου κοντέινερ σε μορφή πλήρης κατοικίας. Μικρά λυόμενα σπίτια, πλήρως λειτουργικά με κουζίνα, πλυντήριο και μπάνιο για να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή των προσφύγων μακριά από το δράμα του εξωτερικού μπάνιου και της τουαλέτας.

Διαβάστε επίσης:

Remember Idomeni: Ένα εργαστήριο ρούχων που δεν μοιάζει με κανένα… 

Στην Ελλάδα, όμως, νιώθω καλύτερα! 

Ένα πολύγλωσσο παραμύθι για τα παιδιά πρόσφυγες made in SKG

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα