Ρεπορτάζ

Θες λαθραία τσιγάρα; Έλα στην Αριστοτέλους!

Καπνός; Τσιγάρα; Η προσφορά σε παράνομα τσιγάρα σε μια από τις πιο πολυσύχναστες γωνίες του κέντρου γίνεται χαμηλόφωνα την ώρα που περπατάς.

Parallaxi
θες-λαθραία-τσιγάρα-έλα-στην-αριστοτέ-133282
Parallaxi

DSC02905

Φτάνοντας στη γωνία στην Αριστοτέλους, στο σημείο λίγο κάτω απ΄την Εγνατία όπου στρίβεις για να μπεις στην Βλάλη, στο Καπάνι, η ερώτηση σού απευθύνεται σχεδόν σε κάθε βήμα σου. Άνθρωποι που δεν σε κοιτούν στα μάτια, σε πλευρίζουν χωρίς να σταματήσουν και εκτοξεύουν την ερώτηση καθώς σε προσπερνούν. Αν τους πεις το ναι θα σταματήσουν, θα σε ρωτήσουν τη μάρκα, θα την αναζητήσουν σε τσάντες, σακούλες που κρατούν στα χέρια ή και κοντινές καβάντζες. Στην πλειοψηφία είναι γυναίκες μεταξύ 30 και 80 ετών. Λίγα μέτρα από κει το Αστυνομικό τμήμα. Από πάνω εδρεύουν τα επαγγελματικά Επιμελητήρια που προστατεύουν τους επαγγελματίες. Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Που η παραβατικότητα του παρεμπορίου έχει χτυπήσει κόκκινο. Με την ανοχή όλων των αρχών.

DSC02904

Οι αριθμοί

Το φαινόμενο ενισχύθηκε στα χρόνια της κρίσης για δυο λόγους: την ανεργία και την επιβολή επιπλέον φόρων. Το παρεμπόριο τσιγάρων από 3% που ήταν πριν μας επισκεφθεί η κρίση έχει πλέον έχει ξεπεράσει το 20%. Ζει και βασιλεύει, λοιπόν, το παρεμπόριο καπνού στην Ελλάδα, παρά τις συνεχείς συλλήψεις και τις προσπάθειες της αστυνομίας να το περιορίσουν. Το παρεμπόριο σύμφωνα με τις συλλήψεις που πραγματοποιεί η αστυνομία δείχνει να ασκείται από μειονοτικές και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, και από εθνοτικές ομάδες, όπως οι Ρομ. Στο 2015 τα αποτελέσματα της τακτικής ετήσιας ανάλυσης της KPMG, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ζημιές για το κράτος ξεπέρασαν τα 637 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα του 2015 τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων αποτελούν τα “illicit whites” (6 στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση “illicit whites” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.Τα “illicit whites” είναι τσιγάρα, τα οποία, συνήθως, παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, 53 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης. Στην Ελλάδα, οι τέσσερις εταιρείες καπνικών προϊόντων, Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Imperial Tobacco, και Japan Tobacco International, έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία “ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ”, συντονίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές τους για τη συμβολή στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στη χώρα. Ειδικότερα υλοποίησαν από τις 30 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ένα πρόγραμμα 30 εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Αυτά έγιναν σε εννέα πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης). Ειδικότερα το 2013, όταν στη χώρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους φόρους επί των καπνικών ειδών, το παρεμπόριο τσιγάρων κατέγραψε άνοδο της τάξης του 26%. Και ήταν τότε που η κυβέρνηση προσδοκούσε αύξηση 50 εκατομμυρίων ευρώ και στο τέλος το ταμείο έγραψε μείωση 100 εκ. ευρώ. Ήδη από το 2010 πάνω στο τσιγάρο έχουν προστεθεί εφτά νέοι φόροι (2 ΦΠΑ και 5 ειδικού τύπου) ανεβάζοντας παράλληλα και την τιμή του. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους (πηγή: http://www.ethnos.gr).

DSC02906

Τι πρέπει να ξέρετε: Τα παράνομα τσιγάρα μπορεί να είναι γνήσια προϊόντα που παράγονται από τον κύριο ενός εμπορικού σήματος, ή φέρουν την άδειά του, και πωλούνται χωρίς να έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι. Μπορεί επίσης να είναι παραποιημένα τσιγάρα, δηλαδή πλαστά που έχουν κατασκευαστεί χωρίς την άδεια του κυρίου του εμπορικού σήματος

Πώς αναγνωρίζετε τα λαθραία τσιγάρα: Προειδοποιήσεις υγείας σε άλλη γλώσσα Θολές ή σκιασμένες προειδοποιήσεις υγείας Παραποιημένο λογότυπο μάρκας Μάρκες οι οποίες δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και δεν πωλούνται στα νόμιμα σημεία πώλησης Κακή ποιότητα στην εκτύπωση της μάρκας πάνω στα τσιγάρα

Σε περίπτωση σύλληψης ο έμπορος αντιμετωπίζει: Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους σε περίπτωση υποτροπής Κάθειρξη άνω των πέντε ετών σε περίπτωση που οι διαφυγόντες φόροι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Ο αγοραστής αντιμετωπίζει: Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Σε περίπτωση ευτελούς αξίας, φυλάκιση ως 6 μήνες ενώ απαιτείται και έγκληση.

DSC02907

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα