Γευση

Σαν το Θεσσαλονικιώτικο τσουρέκι δεν έχει

Μια λίστα με τα καλύτερα τσουρέκια της πόλης. Σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία που κουβαλούν παράδοση χρόνων αλλά και πιο καινούργιους.

Parallaxi
σαν-το-θεσσαλονικιώτικο-τσουρέκι-δεν-308360
Parallaxi

Πάσχα σημαίνει πολλά πράγματα. Μπορείς να πεις όχι σε πολλά από αυτά, όπως στο αρνί και στη μαγειρίτσα αλλά ποτέ στο τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά. Και το θεσσαλονικιώτικο φυσικά είναι το καλύτερο (δεν το λέω εγώ, όλοι το λένε). Ο καθένας από μας έχει το δικό του αγαπημένο αρτοζαχαροπλαστείο από όπου θα προμηθευτεί το τσουρέκι του. Συχνά εξακολουθούμε να το αγοράζουμε από κει που το έπαιρνε και η μητέρα μας, όταν η δόση που ετοίμαζε κάθε Μεγάλη Πέμπτη δεν έφτανε για όλους. Και ναι το ομολογούμε, μερικά ήταν καλύτερα κι απ΄της μαμάς. Προσπάθησα να φτιάξω μια λίστα που να έχει από όλα. Αυτά που κουβαλούν παράδοση χρόνων αλλά και πιο καινούργια. Η λίστα να έχει και φούρνους και ζαχαροπλαστεία. Η επιλογή είναι προσωπική και η αλήθεια είναι ότι συνήθως βρίσκεις πεντανόστιμο τσουρέκι σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της πόλης.

Στο Αριστοτέλειον

Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου, βρίσκεται το «Αριστοτέλειον» ή αλλιώς ο παράδεισος των αρτοσκευασμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει αυτές τις μέρες βέβαια το υπέροχο τσουρέκι του. Τα αφράτα πλεκτά τσουρέκια του, μαζί με τα υπόλοιπα προζυμένια αρτοσκευάσματα, παρασκευάζονται ολοβραδίς από τον Γιάννη, που έμαθε την τέχνη του δουλεύοντας ακούραστα από την εφηβική του ηλικία σε φούρνους, με την επιθυμία ν’ ανοίξει κάποτε το δικό του πρατήριο. Αυτό που τελικά τον έκανε ν’ ανοίξει το «Αριστοτέλειον» ήταν η αγάπη του κόσμου για τα προϊόντα που έδινε στους κατά τόπους φούρνους. Με παραδοσιακή συνταγή, άριστης ποιότητας υλικά και φυσικά το ψήσιμο που παίζει πρώτο ρόλο, το «Αριστοτέλειον» παντρεύει παραδοσιακό και μοντέρνο αριστοτεχνικά, με τσουρέκια κλασικά πασπαλισμένα με αμύγδαλο ή καλυμμένα με λευκή και μαύρη σοκολάτα. Για τους απαιτητικούς λάτρεις της παραδοσιακής καλοψημένης ζύμης.

*Αριστοτέλειον, Βασιλέως Ηρακλείου 37-39, τηλ. 2310 279 804

Τερκενλής όπως Τσουρέκι

Εξήντα επτά χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Σταύρος Τερκενλής, παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ικόνιο της Μ. Ασίας άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη γωνία Αριστοτέλους με Τσιμισκή, στο μέγαρο Σκαπέρδα της γνωστής καστοριανής οικογένειας. Από τότε εκείνη η γωνία «σπάει μύτες.» Το Πασχα οι ουρές είναι ρουτίνα. Κι ας άνοιξαν από τότε άλλα δ’εκα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, πέντε στην Αθήνα και από ένα σε Λεπτοκαρυά, Ποτίδαια και Σπαθοβούνιο Κορίνθου. Περιμένεις ότι η μετατροπή της μικρής οικογενειακής επιχείρησης σε αλυσίδα θα μετρούσε κατά της ποιότητας, αλλά η συνταγή δεν έχει αλλάξει. Στο παραδοσιακό τσουρέκι με την πολίτικη συνταγή που έφερε μαζί της η οικογένεια Τερκενλή προστέθηκαν τα γεμιστά με κάστανο, πραλίνα ή σοκολάτα. Με επικάλυψη λευκής ή μαύρης σοκολάτας, με γλάσο πορτοκάλι ή επίστρωση κροκάν. Όλα πεντανόστιμα. Τα γεύεσαι φυσικά και με το κομμάτι για να μην έχεις παράπονο.

*Τσιμισκή 30 & Αριστοτέλους 4, Τηλ. 2310 271 148

Στην Υπατία

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με το όνομα της Αλεξανδρινής μαθηματικού, της Υπατίας, ξεκίνησε στην Καλαμαριά και απέκτησε όνομα για το «καλύτερο τσουρέκι». Παραδοσιακές κουλούρες, πλεξούδες και παραγγελίες με βάση τη δική σου προτίμηση, με το κατάστημα να είναι ανοιχτό όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι το απόγευμα. Δοκιμάσαμε και αποφασίσαμε πως η εξειδίκευση (τους) είναι το μέλλον.

*Υπατία, Γεννηματά 47, Καλαμαριά, τηλ. 231 552 1894

Το ψωμί της Γερακίνας

gerakina

Στον μικρό αυτόν φούρνο της γειτονιάς που φημίζεται για το ψωμί και τα περέκ, μπορείς να βρεις τσουρέκι (και όχι μόνο το Πάσχα), από τα λίγα. Τα καλύτερα τσουρέκια, άλλωστε, ίσως τελικά τα βρίσκεις στους μικρούς φούρνους, όπως αυτό με τα καραμελωμένα αμύγδαλα από πάνω και σοκολάτα μέσα που διαλέγεις στο Ψωμί της Γερακίνας, στην ανηφόρα της Ιασωνίδου. Αλλά και το κλασικό απλό τσουρέκι εκεί είναι σαν να βγήκε από τον φούρνο παλιάς νοικοκυράς.

*Ιασωνίδου 11, τηλ. 2310 269 267

Ένας φούρνος με βαρύ όνομα

O πιο θρυλικός από όλους τους φούρνους της Τούμπας, από το 1922 στη Δαρδανελίων, και από τις αρχές του ΄30 στο ίδιο σημείο, που βρίσκεται σήμερα,  μαζί του μεγάλωσαν γενιές και γενιές μαζί του, κατάφερε να αποτελέσει στο πέρασμα του χρόνου ένα κράμα παράδοσης και μοντέρνας αισθητικής, ένα μείγμα γεύσεων που η επιτυχία τους κρατά δεκαετίες πολλές και νέων προτάσεων που ανανέωσαν μοναδικά τα προϊόντα του φούρνου. Το τσουρέκι του Κουκουμέρια είναι παράδοση για όλη τη γειτονιά αλλά και για ολόκληρη την πόλη, αφού άνθρωποι έρχονται εδώ από διάφορες περιοχές για να προμηθευτούν ένα από τα πιο ξεχωριστά τσουρέκια της πόλης, τηρώντας το έθιμο της προσφοράς σε όσους αγαπούν αλλά για τα δικά τους σπίτια. Το μυστικό της γεύσης εκτός από τη συνταγή που κρατά ενενήντα και πλέον χρόνια είναι εκτός από τα υλικά και το πολύ καλό χτύπημα της ζύμης, κάτι που δεν κάνουν οι τηλεμαγείρισσες όπως λέει η Έλσα Κουκουμέρια…

koykoymeria_5.jpg

*Αρτοποιία Κουκουμέρια, Μικράς Ασίας 5, Κάτω Τούμπα, τηλ. 2310 912 365

Εδώ το πολίτικο τσουρέκι

Αυτοί που ξέρουν από τσουρέκι, ξέρουν ότι η καλύτερη συνταγή είναι η πολίτικη. Λες πολίτικο τσουρέκι και κατευθείαν σου έρχεται η μυρωδιά από τη μαστίχα Χίου, το μαχλέπι και το κακουλέ. Όταν βλέπεις στην περιγραφή του μικρού αρτοζαχαροπλαστείου και την αυστηρή ειδίκευση στα ανατολίτικα γλυκά φτιαγμένα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες των γυναικών της Πόλης που μεταδόθηκαν από γενιά σε γενιά, δύσκολα να αντισταθείς στην ιδέα να αναζητήσεις την Πολίτισσα κοντά στο τέρμα της Όλγας προς τα ανατολικά.

*Πολίτισσα, Βασ.Ολγας 146 (περιοχή Γεωργίου), 2310 467 070

Από τα χέρια της Τούλας Ρεσινιώτου 

Εντάξει η πιο αγαπημένη μας ζαχαροπλάστισσα ετοίμασε και φέτος στην παραμυθένια κουζίνα της τσουρέκια παραπάνω από σπιτικά. Μπαίνοντας νομίζεις ότι μπαίνεις σε σκηνή ταινίας και η υπέροχη Τούλα θα σου χαμογελάσει ευθύς αμέσως και θα σου συστήσει τις πασχαλινές γεύσεις με τις οποίες κολλάς. Τσουρέκια να γλύφεις τα δάχτυλα σου, που θέλεις να δοκιμάσεις πριν τη Λαμπρή…Με σπιτική συνταγή και αφράτο ζυμάρι φτιαγμένα, ροδοκόκκινα και υπέροχα. Πριν φύγει πάρε μαζί σου μια νηστίσιμη χορτόπιτα με τραγανό φύλλο. Θα μας θυμάσαι για πάντα.

*Δια χειρός Ρεσινιώτου, Καστριτσίου 12, τηλ 231 026 4107

Και η νέα γενιά ψήνει

Περνώντας απ΄έξω σου είναι αδύνατον να αντισταθείς και να μη ρίξεις μια δεύτερη ματιά στο καλαίσθητο μικροσκοπικό αρτοποιείο όπου επικρατεί το άσπρο ξύλο. Αν θες να την πλασάρεις στα ξενικά της ταιριάζει πιο πολύ το boulangerie παρά το bakery. Μπαίνοντας μαθαίνεις ότι το εργαστήριο βρίσκεται στο πίσω μέρος και αυτό δικαιολογεί τα έντονα αρώματα του φρεκοψημένου ψωμιού και των κέικ. Και φυσικά θα σε συνεπάρει, μέρες που είναι, η μυρωδιά απ΄το μαχλέπι που θα σε οδηγήσει στον πάγκο με τα τσουρέκια. Ο φούρνος της γειτονιάς φορά τα νεανικά του ρούχα και παρόλο που μετρά μόνο 4 χρόνια ζωής στη γεύση ακολουθεί την παράδοση της μαμάς με τον δικό του ιδιαίτερο γευστικό τρόπο. Και φυσικά εκεί θα βρείτε και χειροποίητες πίτες, φρέσκες μπάρες δημητριακών και χειροποίητες μαρμελάδες και μεγάλη ποικιλία αρτογλυκών, όπως φρεσκότατη πάστα φλώρα.

*Yammy, Ίωνος Δραγούμη 64 με Ολύμπου 52, τηλ. 2311 222 504

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα