Θεσσαλονίκη

Μια καταστροφή στην Αριστοτέλους που μπορεί να μας βγει σε καλό

Η ιστορική παγωνιά του 2017 ίσως να άφησε πίσω και ένα καλό σημάδι.

Κύα Τζήμου
μια-καταστροφή-στην-αριστοτέλους-που-183525
Κύα Τζήμου
Thessaloniki-60s-Aristotelous_zps3ancfwb7-2
Απρόσκοπτη θέα, αρχές της δεκαετίας του 60. Μας αρέσει

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η Πλατεία Αριστοτέλους έχει διαμορφωθεί πλήρως με την ανέγερση νέων οικοδομών στη θέση των θερινών σινεμά (στα τέλη της δεκαετίας του 50 έχουν μείνει μόνο δυο) και την ολοκλήρωση του Ολύμπιον και του ξενοδοχείου Ηλέκτρα. Ο άξονας της Αριστοτέλους είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης με ένα μεγάλο παρτέρι να διαχωρίζει τα δυο ρεύματα. Οι φοίνικες δεν έχουν φυτευθεί ακόμη και η θέα είναι απρόσκοπτη μέχρι την Άνω Πόλη, ενώ έχει διαμορφωθεί και η επάνω πλατεία με την Αρχαία Αγορά ανασκαμμένη.

ιO-δITI-μT.-ιP-σTEYOY-μA-1

Διαβάστε όλη την ιστορία του ιστορικού δρόμου και τις μεταμορφώσεις του στη διάεκεια των χρόνων: Πρόκειται να αλλάξει η Αριστοτέλους; Στα σοβαρά;

Επί πολιτιστικής, το σωτήριον έτος 1997, ο άξονας πεζοδρομείται. Δεν αποφασίζεται μια εκ βαθέων ανάπλαση παρόλο που δρομολογείται ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προτάσεων. Η πεζοδρόμηση προχωρά βάσει μιας βιαστικής μελέτης αφού οι χρόνοι πιέζουν. Δεν γίνεται καμιά αλλαγή στο κεντρικό παρτέρι το οποίο ήδη κοσμούν οι φοίνικες και το έργο περιορίζεται στην πλακόστρωση των δυο παράλληλων λωρίδων ανόδου και καθόδου που υπάρχουν εκατέρωθεν. Σοφή απόφαση η πεζοδρόμηση αλλά χωρίς ολοκληρωμένη πρόταση και δυστυχώς αποτέλεσε πάτημα για το ανεξέλεγκτο φόρτωμα του άξονα με διάφορα πρόσθετα διακοσμητικά, τραπεζοκαθίσματα και πρόχειρες κατασκευές που κατακερματίζουν το σύνολο του άξονα.

Διαβάστε ακόμη Τίποτε άλλο έχετε να βγάλετε στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους; Συγχρόνως διάφορες επιπρόσθετες προσωρινού τύπου κατασκευές που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια τον επιβαρύνουν. Καλό θα ήταν να επιλεχθούν διαφορετικά σημεία για τις κατασκευές αυτές των οποίων η μονιμοποίησή στον κεντρικότερο και ιστορικότερο άξονα της πόλης με διατηρητέο χαρακτήρα δεν δικαιολογείται παρόλο τον σκοπό που επιτελούν.

DSC03629

Θα επαναλάβουμε βέβαια και την άμεση ανάγκη μεταφοράς του Αστυνομικού τμήματος από τον Πεζόδρομο της Αριστοτέλους που έχει δώσει συγχωροχάρτι στην ανεξέλεγκτη στάθμευση επί του πεζοδρόμου και η μεταφορά του καθυστερεί εδώ και χρόνια παρά τις υποσχέσεις.

DSC03627

Τώρα όσον αφορά στους φοίνικες η φετινή παγωνιά ίσως αποτελέσει την αρχή για μια διαφορετική οπτική ανοικτής θέας μέχρι τη θάλασσα. Τα υψίκορμα δένδρα κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους “κάηκαν” χωρίς ελπίδα ανάκαμψης. Μαζί τους βέβαια, δυστυχώς, και πολλά ακόμη δένδρα και φυτά στους δημόσιους χώρους πρασίνου. Από αυτά, τους φοίνικες και τις λεύκες σε ολόκληρη την πόλη σχεδιάζει να αντικαταστήσει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με άλλα είδη δέντρων που θα είναι πιο ανθεκτικά. Προσωπικά πολύ θα ήθελα να δω ξανά τον άξονα Αριστοτέλους χωρίς τους φοίνικες που θεωρήθηκαν κάποτε φαεινή ιδέα ως πρόταση αστικής φύτευσης.

DSC_0051-1
Όχι άλλο φοίνικες, να ανοίγει το μάτι προς τη θάλασσα και προς την Άνω Πόλη

2.200 φοίνικες και γύρω στις 400 λεύκες από τα συνολικά 41.800 δέντρα, διαθέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις πέντε δημοτικές ενότητες, πλην της Τριανδρίας. Στον μελλοντικό σχεδιασμό είναι να αντικατασταθούν σταδιακά τα συγκεκριμένα είδη με άλλα δέντρα, που θα ορίσει η διεύθυνση πρασίνου και θα είναι περισσότερο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και θα ταιριάζουν στις συνθήκες ζωής της πόλης. Αναμένουμε λοιπόν την καινούργια εικόνα.

DSC03623
Διάφορες επιπρόσθετες κατασκευές επιβαρύνουν τον άξονα. Μάλλον θα πρέπει να επιλεχθούν άλλα σημεία για τις κατασκευές που επιτελούν βέβαια κάποιο σκοπό αλλά η μονμοποίησή τους στον κεντρικότερο και ιστορικότερο άξονα της πόλης με διατηρητέο χαρακτήρα δεν δικαιολογείται.

DSC03628

alliance-post-ww2
Ο άξονας στη δεκαετία του 50
platia-1
Ήταν στη διάρκεια του έτους της Πολιτιστικής πρωτεύουσας, το 1997 και ο ανασχεδιασμός του Άξονα της Αριστοτέλους αποτελεί καίριο ζήτημα ώστε κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997. Διεξάγεται με τη συνεργασία της διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA). Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 100 ομάδες αρχιτεκτόνων από 24 χώρες. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες από τον Καναδά, την Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Νότιο Κορέα και Ελλάδα. Το πρώτο Βραβείο δίνεται στη μελέτη των Νικηφορίδη-Κουόμο-Ταράνη.

Διαβάστε ακόμη Είναι η Αριστοτέλους το νέο Λας Βέγκας;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα