Θεσσαλονίκη

Η τεχνολογία του αύριο για λίγες ακόμα ημέρες στην Δ.Ε.Θ.

Μια εγκατάσταση στην Artecitya της ΔΕΘ που ξεχωρίζει.

Γιώργος Τσιτιρίδης
η-τεχνολογία-του-αύριο-για-λίγες-ακόμα-230574
Γιώργος Τσιτιρίδης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Helexpo διοργανώνει το Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Artecitya στο Περίπτερο 2 της 82ης ΔΕΘ, από τις 9 ως τις 17 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα συναντήσετε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις και ιδέες για την τεχνολογία του αύριο. Μια από αυτές με τίτλο “Voxels” κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις.

Από την πρώτη στιγμή, το Φεστιβάλ τέχνης επιστήμης και τεχνολογίας υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό κοινού όλων των ηλικιών. Φέτος παρουσιάζει περισσότερα από 90 έργα, 120 νέων και καταξιωμένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με το γενικό τίτλο “THE NEW NEW” (ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΕΟ) το Φεστιβάλ αναφέρεται στον εξαιρετικά γρήγορα πλέον αναπτυσσόμενο ρυθμό της τεχνολογίας. Οι καταιγιστικές και πολυάριθμες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα όχι μόνο φαίνεται πως φέρνουν όλο και πιο κοντά μας τα σενάρια δημοφιλών ταινιών και βιβλίων για την επικράτηση της μηχανής, αλλά επιπλέον αφήνουν τεράστια περιθώρια ερμηνείας σχετικά με το ποιο είναι το Νέο, το Καινούριο, το Τεχνολογικά Προηγμένο.

Το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης Επιστήμης Τεχνολογίας του Artecitya της Helexpo συγκεντρώνει τις προτάσεις καλλιτεχνών και δημιουργών που πειραματίζονται με τις δυνατότητες της τεχνολογίας ως προς τη φόρμα και το περιεχόμενο, πάντα με κεντρικό γνώμονα τον άνθρωπο. Ένα από αυτά, το “Voxels” του Πασχάλη Χατζητρύφωνος, φαίνεται να τραβά τα βλέμματα του κοινού.

Ο Πασχάλης, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και σπουδές που συνδέονται με τη πληροφορική, τα πολυμέσα και τις εφαρμοσμένες τέχνες τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε ψηφιακές μορφές τέχνης με διαδραστικό χαρακτήρα. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου μας μιλάει για την συμμετοχή του στο Φεστιβαλ της Δ.Ε.Θ.

«Το έργο με το οποίο συμμετέχω ονομάζεται “Voxels” και αποτελεί μία παιγνιώδη διαδραστική εφαρμογή-εγκατάσταση που επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιακών αντιπροσώπων που προσομοιώνουν το σώμα των χρηστών και την ταυτόχρονη επαύξησή του φυσικού χώρου με ψηφιακή λειτουργικότητα, ώστε οι χρήστες να ελέγχουν τη μορφή του ψηφιακού τους ειδώλου.»

Ακούγεται ως σενάριο μιας ταινίας που μας έρχεται από το πολύ μακρινό μέλλον, όμως το μέλλον αυτό μπορεί να είναι τελικά πολύ πιο κοντά απ ότι φανταζόμαστε.

«Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι η δημιουργία και εγκατάσταση περιβαλλόντων μεικτής πραγματικότητας, που μπλέκουν το πραγματικό και το ψηφιακό, σε δημόσιους χώρους με σκοπό την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και την αποκατάσταση της σύνδεσης των πολιτών με το αστικό περιβάλλον. Φιλοδοξώ κάποια τέτοια δράση μου να πραγματοποιηθεί και σε χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι για το επόμενο project που συνδυάζει ενδυτή τεχνολογία και περφόμανς αρτ. Πρόκειται για μία νέα δημιουργική συνεργασία που με τροφοδοτεί με ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά.»

Τα έργα στην ενότητα που συμμετέχει το “Voxels” είναι κατά βάση διαδραστικά και σας δίνουν την δυνατότητα της δοκιμής στην πράξη, προτείνοντας μερικές καινοτόμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις και λύσεις σε σημαντικά προβλήματα.

Για τους λάτρεις της τεχνολογίας για λίγες ακόμα ημέρες μέχρι 17 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.pascalis.gr/

http://www.artecitya.gr/

http://www.helexpo.gr/el/artecitya

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα