Ένας τοίχος αλλάζει την είσοδο της πόλης!

1
426
fotografia_2_2.jpg

Εικόνες: Ελένη Βράκα, Γιώργος Τούλας

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία, αποτέλεσμα δουλειάς 7 street artists της Θεσσαλονίκης, υποδέχεται πλέον όσους εισέρχονται στην πόλη από τη Δυτική της Είσοδο. Οι Apset, Zofos, Jamer, Sive, Ser-Simoni και Nar εμπνεύστηκαν από σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και τις αποτύπωσαν, με το μοναδικό δικό τους στυλ, στον τοίχο που παραχώρησε ο ΟΣΕ στην οδό Σταθμού. To brief που τους δώσαμε ήταν ξεκάθαρο. Δημιουργήστε εικόνες εμπνευσμένες από σημαντικά ιστορικά γεγονότα και το κλίμα της Θεσσαλονίκης τον τελευταίο αιώνα.

Όλα αυτά στο πλαίσιο του West Side Story, της δράσης της parallaxi και του Θεσσαλονίκη Αλλιώς στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που σκοπό έχει την ανάδειξη μιας περιοχής στο κέντρο της πόλης, άγνωστης για τους περισσότερους Θεσσαλονικείς. Με τη συγκεκριμένη χρωματική παρέμβαση επιχειρούμε να δώσουμε χρώμα και ζωή σε μια πρώην βιομηχανική γειτονιά, που σήμερα είναι πυκνοκατοικημένη, με ακρετά αστικά και πολεοδομικά προβλήματα, όπως επίσης και με μεγάλη έλλειψη πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αλλάζοντας τον τοίχο που ξεκινά από τα δικαστήρια και εκτείνεται στον ιστορικό Παλαιό Σταθμό, δημιουργούμε ένα νέο σκηνικό πλαίσιο για τον επισκέπτη της πόλης από την κύρια της είσοδο.

Η αναχώρηση των Εβραίων, η απελευθερωση της πόλης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η επιρροή του και ο αιώνας που πέρασε ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες. Σε ένα από τα πιο αδιάφορα σημεία της Δυτικής εισόδου, ακριβώς απέναντι από τα δικαστήρια και τη βίλα Πετρίδη που δεσπόζει στην περιοχή, σε ένα φανάρι που πολύ συχνά σταματούν οι διερχόμενοι και όσοι εισέρχονται στην πόλη τώρα το μάτι ξεφεύγει και μένει για λίγες στιγμές πάνω σε αυτά τα υπαίθρια έργα τέχνης. Χαρείτε τα!

Τα χρώματα είναι παραχώρηση της εταιρίας Praktiker και η συνεργασία του ΟΣΕ ήταν πολύτιμη.

Η δράση ”West Side Story” του Θεσσαλονίκη Αλλιώς της parallaxi πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Προηγούμενο άρθροΑλήθεια, πόσα ακόμη ψέματα;
Επόμενο άρθροΦεστιβάλ Θάλασσας 2014 (9/7-23/8)
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Comment
    Είναι πολύ χάλια. Δεν μου αρέσει. Επίσης, είμαι βέβαιος ότι δεν το εγκρίνεις το σχόλιο γιατί έτσι είσαι εσύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ