Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Οι ακτές Αλλιώς

Η Parallaxi, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια κυκλοφορίας, έχει αναλάβει μέσω της δράσης «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης την τελευταία διετία. Η δέκατη έκτη δράση του ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’,η επετειακή δράση στο θαλάσσιο μέτωπο, συμπίπτει με τα δεύτερα γενέθλιά του και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012. Πρόκειται για […]

Parallaxi
οι-ακτές-αλλιώς-46136
Parallaxi
20120612_aktes1_blog.jpg

Η Parallaxi, έχοντας συμπληρώσει 22 χρόνια κυκλοφορίας, έχει αναλάβει μέσω της δράσης «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα της πόλης την τελευταία διετία. Η δέκατη έκτη δράση του ‘’Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’,η επετειακή δράση στο θαλάσσιο μέτωπο, συμπίπτει με τα δεύτερα γενέθλιά του και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα project που οργανώσαμε μέχρι σήμερα και αφορά την «ανακάλυψη» του άγνωστου θαλάσσιου μετώπου της πόλης, που εκτείνεται από την παραλία της Αρετσούς μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Το πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώθηκε ως εξής:

Η γέννηση μιας παραλίας: Νωρίς το πρωί του Σαββάτου η ομάδα της Parallaxi «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» ένωσε τις δυνάμεις της με το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη και με τη δράση του ΣΚΑΪ «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» και βρέθηκε στην ακτή πίσω από το εμπορικό κέντρο «Απολλώνια Πολιτεία» με σκοπό να δημιουργήσει μία παραλία χαλάρωσης σε όποιον το επιθυμεί. Εξοπλισμός παραλίας, ομπρέλες και κεράσματα από το ΙΚΕΑ, παιχνίδια για παιδιά, βιβλία από τη «2η ευκαιρία για το βιβλίο», παγωμένο νερό από τη Δουμπιά, είδη παραλίας από το Hondos Center και ανακύκλωση τεχνολογικών αξεσουάρ από τη Vodafone με το μήνυμα «Το ’ριξα στην ανακύκλωση» άλλαξαν ριζικά την όψη μίας παρατημένης ακτής και τη ζωντάνεψαν με διαφορετικό τρόπο για μερικές ώρες, δίνοντας το παράδειγμα στο παράκτιους δήμους για το πώς θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μελλοντικά. 

Η Lalaland διοργάνωσε τη δράση «Στου γιαλού τα βοτσαλάκια!» και κάλεσε τα παιδιά να φτιάξουν οικολογικές, θαλασσινές κορνίζες με άμμο, χαρτί αλλά και μικρούς ζωγραφικούς πίνακες πάνω σε βότσαλα!

Τα εργαστήρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δημιούργησαν με «άμμο στην άμμο», χρησιμοποιώντας την άμμο ως πρώτη ύλη και ως καμβά για κατασκευές δημιουργήθηκε μια ζωγραφική εγκατάσταση στην αμμουδιά με χρωματισμένη άμμο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος και ΕΛΜΕΠΑ ενημέρωσαν το κοινό για τη δράση τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος(5 Ιουνίου).

Σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης άνοιξαν πανιά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέμβασης, «πολιορκώντας» και εγκαινιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη νέα παραλία.

Πλοία στη στεριά- Καρνάγιο ή ταρσανάς: Καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς διερχόμενοι από το ανατολικό παράκτιο μέτωπο της πόλης προσπερνούν το καρνάγιο της, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο της πόλης στο Φοίνικα. Στριμωγμένο πια ανάμεσα σε σύγχρονα πολυκαταστήματα, εγκαταλειμμένα οικόπεδα και χώρους στάθμευσης, καταφέρνει ακόμα και σήμερα να κρατήσει ζωντανή την παράδοση δεκαετιών. Κοιτάζοντας ψηλά όσο πλησιάζεις, το εντοπίζεις βλέποντας τους γερανούς του. Άφησε το βλέμμα σου λοιπόν να σε οδηγήσει σε ένα από τα πιο ανεξερεύνητα τοπία της πόλης. Κατέχουν μια τέχνη που δεν τη μαθαίνεις αλλά τη ζεις. Μια τέχνη που κληρονομείται από πατέρα σε γιο. Ο τέταρτης γενιάς γιος της οικογενείας Ιωαννίδη, μας υποδέχτηκε, μας φιλοξένησε και ανέλαβε να μας ξεναγήσει στο άγνωστο αυτό κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Οι ξεναγήσεις συνοδεύτηκαν από ένα αναπάντεχο θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από σκηνές της ζωής των ναυτικών από τη δεκαετία του ’40, που ετοίμασε η σκηνοθέτης-ηθόποιος Νόπη Ράντη σε συνεργασία με τον μουσικό, Δημήτρη Δαλέζη και με τη θεατρική ομάδα της Ακαδημίας Τέχνης από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Ένα μοναδικό ταξίδι, στο χρόνο, την ιστορία των καρνάγιων, τα μυστικά της σκουριάς και του ξύλου, τους ήχους της θάλασσας, τη μυρωδιά της αλμύρας.

Ιδέες και Προτάσεις για το παράκτιο μέτωπο: Προτάσεις, σχέδια, σκέψεις και ιδέες για τη μελλοντική αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου όπως και παραδείγματα από εφαρμογές αστικού σχεδιασμού σε πόλεις του εξωτερικού, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που φιλοξενήθηκαν στο αμφιθέατρο της Αδαμαντίου Σχολής (Καλαμαρί). Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης και ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κατέθεσαν τις βλέψεις και τα οράματά τους για την μελλοντική αξιοποίηση και αναζωογόνηση των περιοχών που περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους δήμους. H Παρασκευή Ταράνη, αρχιτέκτων, λέκτορας (ΠΔ 407/80) Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ προσέγγισε το θέμα: «Τόπος και παράκτιο θεαματικό τοπίο: η σύγχρονη διαχείριση του αστικού χρόνου. Αναφορά στον τρόπο που οι μεταβιομηχανικές δραστηριότητες αναψυχής και ελεύθερου χρόνου διαμορφώνουν τα νέα αστικά παράκτια τοπία». Η Χάρις Χριστοδούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Λέκτορας ΑΠΘ, παρουσίασε πολεοδομικούς, τοπικούς μετασχηματισμούς της παραλίας Μίκρας. H Hώ Καρύδη, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, MA AA, Λέκτορας ΕΜΠ (ΠΔ 407), παρουσίσαε επιτυχημένους μηχανισμούς εμπλοκής πόλης-θάλασσας. Ο Γρηγόρης Βερροιώτης, o «ποδηλάτης του κόσμου» για τη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», παρουσίασε παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που επιτυχημένα αξιοποίησαν το παράκτιο μέτωπό τους.

Η Ζωή στο Αγρόκτημα: Οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε μία μεγάλη ποδηλατοπορεία με αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι το Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής η πορεία έκανε στάσεις στις δράσεις των «Ακτών Αλλιώς» για να καταλήξει στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. που βρίσκεται πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», εντοπίζοντας όλα τα επικίνδυνα σημεία μίας διαδρομής που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για την πόλη.

Το κατάστημα ποδηλάτων BikeMotion προσέφερε στους επισκέπτες του Αγροκτήματος ποδήλατα για να ξεναγηθούν στις καταπράσινες εκτάσεις του ΑΠΘ μέσω τριών οργανωμένων διαδρομών

Τρεις περιπατητικές ξεναγήσεις στο νότιο τμήμα του Αγροκτήματος με τη βοήθεια των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής προσέφεραν ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τις δραστηριότητές του

Τα Παιδιά εν Δράσει μετέτρεψαν την έκταση σε «Αγρόκτημα των Θαυμάτων» και προσκάλεσαν τα παιδιά σε ένα παιχνίδι γνωριμίας με τα είδη που καλλιεργούνται στο Αγρόκτημα, με τον κόσμο των φυτών και με τη γη.

Οι Circus Camino προσέφεραν ένα μοναδικό ζογκλερικό θέαμα με φωτιές και όχι μόνο.

Ο Σίμος με το ακορντεόν του και οι Souvlaki Factory συγκεντρώνονται στους χώρους του Αγροκτήματος, στήνοντας τις δικές τους μουσικές γωνιές.

Καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής μαθαίνουν στους ενδιαφερόμενους τα μυστικά της αστικής κηπουρικής στους αστικούς λαχανόκηπους του Α.Π.Θ. ενόψει του καλοκαιριού.

* Οι United Reporters, www.unitedreporters.gr, θα καλύπτουν με συνεχείς ανταποκρίσεις τις δράσεις.

Την Κυριακή, 10 Ιουνίου μια ψαραγορά στήθηκε στο χώρο πίσω από το νοσοκομείο Παναγία, ο οποίος αναμορφώθηκε και η υπάρχουσα ψαραγορά μετατράπηκε σε μία εντελώς διαφορετική, εκτεταμένη, εμπνευσμένη από ευρωπαϊκά πρότυπα αγορά. Οι επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν  σ’ ένα διαφορετικό κυριακάτικο γευμα, στο αυτοσχέδια υπαίθριο ουζερί που στήθηκε εκείνη τη μέρα διπλα στη θάλλασσα, σε συνεργασία με  ταβέρνες της περιοχής και τη ευγενική χορηγία το ούζο Μπαμπατζίμ

Ψαράδες της Θεσσαλονίκης πήραν μέρος, προσφέροντας τα αλιεύματα της ημέρας σε ειδικές τιμές. 

Καταστήματα της πόλης έστησαν τους δικούς τους πάγκους, πουλώντας βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα καθώς και είδη αλιείας.

Ο Φώτης Θεοδωρίδης με τη μπάντα του συνόδεψαν με ζωντανή μουσική το εγχείρημα.

Το Ευ Ζην της ακτής: Ο Ιππικός Όμιλος Βορείου Ελλάδος άλλαξε όψη και μετατράπηκε σε ένα χώρο ευεξίας και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους λίγα βήματα από τη θάλασσα στο τέρμα της Κρήνης, πίσω από το Εθνικό Γυμναστήριο της Μίκρας.

Σατυανάντα Γιόγκα από το Atma Studio Yoga , σιάτσου από την Ακαδημία Σιάτσου της Δάφνης Τζιγιαννοπούλου, αϊκίντο από την ομάδα Dojo Θεσσαλονίκης , τάι τσι από την ομάδα του Πιέρ Κοσμένκο και ζώνη γαλήνης και διαλογισμού από την Έλεν Κόντος απλώθηκαν στα γρασίδια του Ιππικού Ομίλου σε μαθήματα επίδειξης και ελεύθερης συμμετοχής για όλες τις ηλικίες.

Σε μία πράσινη έκταση του Ομίλου οργανώσαμε ένα μεγάλο πικ-νικ παρέα με τη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, δοκιμάσαμε να παίξουμε Mini Golf, γνωριστήκαμε με τα άλογα και τα πόνυ του Ομίλου και μάθαμε τα πάντα για το «Νερό…η περιπέτεια της ζωής» από το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η Ανθή Θάνου αφηγήθηκε «παραμύθια της θάλασσας» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κουλέλη, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down εκτέθεσε στους χώρους του ομίλου φωτογραφίες των παιδιών με θέμα τη θάλασσα, η ομάδα του Αρκτούρου κατασκεύσασε λουλούδια με τα παιδιά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια νερού και η Ράνια Κανάρη μας ταξίδεψε με ένα εργαστήριο κατασκευής ξύλινων καραβιών με υλικά που ξεβράζει η θάλασσα.

Party on the beach στην ακτή Καλαμάκι- Καλαμίτσα του Δήμου Καλαμαριάς, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να υποδεχτεί ένα beach party από τα παλιά! Παιχνίδια που παίζαμε στην παραλία, limbo, πινιάτες, φαναράκια, πολύ μουσική και χορός έκλεισε ένα διήμερο με την ομάδα του Θεσσαλονίκη Αλλιώς να γιορτάζει τα δεύτερα γενέθλιά της.

Τέλος, οι Onirama, επτά χρόνια μετά την εμφάνιση τους στα γενέθλια της Parallaxi, επέστρεψαν για να απογειώσουν το… αλλιώτικο πάρτυ! Τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο σε συνδυασμό με τα καλύτερα τραγούδια από τη δισκογραφία του συγκροτήματος ανέβασαν τους ρυθμούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων ενισχύθηκαν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά του κοινού προς τα σημεία των δράσεων.

Poster

thess_alliws-16.jpg

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα