Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Η ορθή διαχείριση των απορριμάτων στις μεγάλες πόλεις

Την Κυριακή 4 Μαΐου, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε για μια μέρα σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν και τη διεθνή εμπειρία. Στη σκηνή του Ολύμπιον, μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα […]

Parallaxi
η-ορθή-διαχείριση-των-απορριμάτων-στι-24180
Parallaxi
5_1.jpg

Την Κυριακή 4 Μαΐου, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε για μια μέρα σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν και τη διεθνή εμπειρία. Στη σκηνή του Ολύμπιον, μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα εφαρμογής και στη δική μας πόλη. Σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα και πρεσβείες προσκαλέσαμε στη Θεσσαλονίκη 10 ανθρώπους από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, την Αλβανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, που πέτυχαν, για να μας παρουσιάζουν το πώς τα κατάφεραν άλλες πόλεις με βιώσιμες ιδέες, υποδεικνύοντας καλές πρακτικές μεταμόρφωσης μιας πόλης ή μιας γειτονιάς.

Η κ. Αnja είναι μηχανικός, με εμπειρία 20 χρόνων σε ζητήματα διαχείρισης απορριμάτων. Μετά από χρόνια εμπειρία διοίκησης project διαχείρισης απορριμμάτων σε δεκάδες χώρες (Τουρκία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Βραζιλία, Κίνα, Χιλή, Κολομβία, Ιράν) , διαχείριση προγραμμάτων της Ε.Ε. πάνω στο ίδιο ζήτημα, αλλά και εκπαίδευση επαγγελματιών σε ζητήματα οργάνωσης πρότζεκτ γενικότερα, εργάζεται σήμερα στο Βερολίνο στο Beratung Internationale project ARGUS, για το οποίο προσφέρει υπηρεσίες για την ανάπτυξη και την διαχείριση των υδάτων, των μεταφορών και των αστικών και περιφερειακών έργων σχεδιασμού. Τέλος, τα τελευταία 10 χρόνια συντονίζει την προσπάθεια μετάβασης της νομοθεσίας των απορριμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρουμανία και την Τουρκία.

Ποια είναι η συμβουλή σας για τη διαχείριση απορριμάτων στη Θεσσαλονίκη;

Καταρχάς όταν κοιτάω μέσα στους κάδους ανακύκλωσης της Θεσσαλονίκης βλέπω μόνο αέρα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξετε άμεσα γιατί σχεδόν κανένας δεν τους χρησιμοποιεί σωστά και γιατί δεν έχει νόημα τα απορριμματοφόρα να μεταφέρουν αέρα, δηλαδή κάδους άδειους! Επίσης θα πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση σχετικά με τη διαλογή των σκουπιδιών γιατί είδα ανθρώπους που κουβαλούσαν ανακυκλώσιμα υλικά να τα πετάνε στους πράσινους κλασσικούς κάδους. Οπότε το βασικό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η ενημέρωση σχετικά με την αλλαγή οπτικής όσον αφορά τα υλικά που χρειάζεται κάποιος στην καθημερινότητα του.

Τι λύση έχετε να προτείνετε, βάση της εμπειρίας σας, όσον αφορά τη διαχείριση απορριμάτων;

Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία το μήνυμα και η προώθηση τους στους πολίτες. Χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα μπορείτε να ενημερώσετε και να ζητήσετε συμμετοχή από τους πολίτες στην αλλαγή νοοτροπία. Εάν αλλάξει η νοοτροπία και μάθουν οι πολίτες τη σημαντικότητα, θα είναι όλοι πιο δεκτικοί σε δράσεις καθαριότητας, διαλογισμού, ανακύκλωσης.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην προσπάθεια σας να βελτιώσετε τη διαχείριση σκουπιδιών γενικά;

Η βασική ιδέα να δώσεις στον κόσμο να καταλάβει ότι εάν ξοδέψει το 10% της ενέργειας που καταναλώνει στα ψώνια, στο να σκέφτεται τι χρειάζεται από αυτά και τι δεν χρειάζεται, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο!

Πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μέσω του ιδιωτικού τομέα και μέσω εταιριών, παρά του δημοσίου τομέα;

Πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γιατί μπορεί να επενδύσει και να επιφέρει κέρδος και στον ίδιο το Δήμο. Αλλά τα σκουπίδια μπορούν να είναι πολλών διαφορετικών μορφών, και όσο αφορά συγκεκριμένα είδη σκουπιδιών κάποιες φορές ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο αποτελεσματικός από τον δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αρμόδιοι φορείς, ιδιωτικοί και δημόσιοι, πρέπει να συνεργάζονται για ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, ξεκαθαρίζοντας τους ρόλους και τις υπευθυνότητες του καθενός

Τι θα συμβουλεύατε την πόλη της Θεσσαλονίκης σχετικά με τα απορρίμματα;

Πιστεύω ότι είστε σε καλό δρόμο. Οι πολίτες έχουν ευσυνειδησία σχετικά με το διαχωρισμό των σκουπιδιών. Οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν και να ενημερώνονται περισσότερο γιατί το βασικό πρόβλημα δεν είναι ο διαχωρισμός των σκουπιδιών αλλά το πώς θα διαμορφωθεί το σύστημα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείριση και η συλλογή των σκουπιδιών, και να υπάρχουν επιπλέον κέρδη. Τα απορρίμματα υπάρχουν παντού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

 

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα