Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Μια αλλιώτικη μέρα-Μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Οι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2010 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, το δήμο, τα επιμελητήρια, το πανεπιστήμιο, δημιουργικές ομάδες κλπ, οργανώθηκε ένα project που σκοπό έχει να αναδείξει εναλλακτικές […]

Parallaxi
μια-αλλιώτικη-μέρα-μια-μέρα-χωρίς-αυτο-46180
Parallaxi
163922_173674285997566_8145553_n.jpg

Οι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2010 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, το δήμο, τα επιμελητήρια, το πανεπιστήμιο, δημιουργικές ομάδες κλπ, οργανώθηκε ένα project που σκοπό έχει να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης. Επιδίωξη μας ήταν να ζήσουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς «Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου, το κέντρο της πόλης από την οδό Αγγελάκη μέχρι και τη Βενιζέλου μετατράπηκε σε έναν ατελείωτο πεζόδρομο και γέμισε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές δράσεις και περιπατητές…

Οι πεζοδρομημένοι δρόμοι Αγγελάκη, Σβώλου, Ερμού, Βενιζέλου, Πρ. Κορομηλά διαμορφώθηκαν θεματικά και άλλαξαν όψη για ένα απόγευμα:

Προξένου Κορομηλά – Ο δρόμος των παιχνιδιών Για τέσσερις ώρες η Προξένου Κορομηλά μετατράπηκε σε έναν απέραντο παιδότοπο. Πλουτάρχου με Καρόλου Ντηλ διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εικαστικά εργαστήρια για παιδιά με σκοπό τη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου. Καρόλου Ντηλ με Αγ. Σοφίας η Lalaland έστησε ένα μεγάλο επιδαπέδιο «φιδάκι», και παιχνιδιάρικα μονοπάτια. Μεγάλος στόχος η κατασκευή της… Πολυκατοικίας των Ευχών, μίας οικολογικής κατασκευής. Αγ. Σοφίας με Βογατσικού το δημοτικό σχολείο του δρόμου γέμισε ζωή και το απόγευμα. Η Σοφία Σούπαρη από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός» και καλλιτέχνες προσκαλεσαν παιδιά και γονείς να στήσουν ένα θέατρο σκιών και να παίξουν στο προαύλιο του σχολείου. Παράλληλα, η Ανθή Θάνου δημιούργησε τη δική της γωνιά των παραμυθιών. Βογατσικού με Χρυσοστόμου Σμύρνης μία ομάδα της ΧΑΝΘ δημιούργησε το δικό της «Οικολόγιο», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι σε όλο το μήκος του δρόμου αλλά και μία πράσινη παρέμβαση στο πλέγμα του ελεύθερου οικοπέδου. Χρυσοστόμου Σμύρνης με Μόρκενταου τα «Παιδιά εν Δράσει» αναβίωσαν ομαδικά παιχνίδια που χάθηκαν στο χρόνο. Τζαμί, Πόλεμος και Ειρήνη, Κουτσό και πολλά ακόμη παιχνίδια μετά από πολλά χρόνια σε έναν κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Μητροπόλεως Ο δρόμος των μεταφορών Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του περασμένου αιώνα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δώθηκε με μία έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως. Η έκθεση με τίτλο «Η (ά)γνωστη πόλη, μία βόλτα στην παλιά Θεσσαλονίκη… χωρίς μποτιλιάρισμα!» στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ). Την επιμέλεια έχει η Αλίκη Τσιρλιάγκου με την αμέριστη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πώς θα ήταν η Μητροπόλεως σήμερα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δώθηκε με Segway, ποδήλατα, πατίνια, άμαξες και πάνω απ’ όλα… πεζοί, οι οποίοι κατέλαβαν το οδόστρωμα της Μητροπόλεως, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μίας ζωντανής έκθεσης εναλλακτικών προτάσεων μεταφοράς.

Οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης παίρνουν τα ποδήλατά τους και κάνουν τη βόλτα τους στην άδεια Μητροπόλεως. Παράλληλα, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες δίνουν το δικό τους χρώμα στο γκρίζο οδόστρωμα και στήνουν σημεία επισκευής ποδηλάτων.

Green Talks: «Κλιματική Αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές». Στο πλαίσιο της δράσης ”Το Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής: Ελλάδα-Τουρκία 2010” του διεθνούς προγράμματός του “Challenge Europe”, το British Council διοργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, όπως ο Καθ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και ο Καθ. Χρίστος Πυργίδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τσιμισκή – Ο δρόμος της μουσικής Μουσικές παρελάσεις και συναυλίες γέμισαν με ζωντανούς ήχους έναν δρόμο που πλήττεται κατά συρροή από ηχορύπανση.

3 μουσικές παρελάσεις ξεκίνησαν από τη ΧΑΝΘ και κατέληξαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή- Βενιζέλου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αμπελοκήπων, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και η Sindos Concert Band.

Η ανανεωμένη Στοά Χιρς, η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς στοά του Old Post φιλοξένησαν τις συναυλίες της «Αλλιώτικης Ημέρας», kukluxsax, 2L8, Performers the Quartet καιTango Salonico

Αλεξ. Σβώλου & Ερμού- Οι δρόμοι της αρχιτεκτονικής και της τέχνης «Εμείς με τα πόδια» Η ομάδα της Βιβιάννας Μεταλληνού, κάνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου υπό τον γενικό τίτλο «Εμείς με τα πόδια».

Στην πλατεία Αγ. Σοφίας η ιστοσελίδα συνοδήγησης, pamemazi.gr και η ιστοσελίδα για περιβαλλοντικά θέματα, environment.gr, ενημέρωναν από ειδικά stand το κοινό για θέματα που άπτονται της θεματολογίας της ημέρας. H Ένωση Πεζών δημιούργησε χαρούμενες διαβάσεις στους γύρω δρόμους της πλατείας Αγ. Σοφίας με τη συνεργασία ομάδων graffiti της Θεσσαλονίκης. Το Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Πράσινο» προχώρησε σε δενδροφυτεύσεις σε όλο το μήκος του δρόμου, καλύπτοντας τις θέσεις, που για κάποιον λόγο έχουν μείνει χωρίς δέντρα. Βιντεοπροβολές σε τρία σημεία καταδείκνυαν ποιος και πόσος είναι ο δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης, αξιοποιώντας χάρτες, φωτογραφίες και…photoshop! Παράλληλα, στα σημεία των βιντεοπροβολών στήθηκαν εργαστηρία σχεδίου με σπουδαστές σχολών σχεδίου να σχεδιάζουν την πόλη με τη δική τους ματιά.

Το ΚΘΒΕ ανεβάσε δύο παραστάσεις δρόμου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου. Στην Αλ. Σβώλου και την Ερμού έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ερμήνευσαν σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων Λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης. Στην πλατεία Αγ. Σοφίας και στη στοά έναντι Έσπερου παρουσιάστηκε η παράσταση ”Εκείνος κι Εκείνος”.

Μέσα στην αγορά στο Καπάνι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τοποθέτησε πανί και καρέκλες και προσκάλεσε το κοινό να παρακολουθήσετε ταινίες σχετικές με τη μετακίνηση.

Ο Κωνσταντίνος Σφήκας διοργάνωσε τρεις θεματικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης ”Οι Αγορές της Πόλης”, ”Χαμάμ και Καφενεία” και ”Μικρές Τομές στο Θαλάσσιο Μέτωπο”

Παράλληλες Δράσεις: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδωσε σάρκα και οστά στην πρώτη “Car Free Campus Day”. Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και μακρόπνοου σχεδίου των νέων πρυτανικών αρχών για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το campus του ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο ήταν κλειστό για τα αυτοκίνητα και μία σειρά από δράσεις έλαβαν χώρα εντός του.

Αριστοτέλους Activity Park: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έστησαν ένα μικρό πάρκο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Η δράση united free magazine σε συνεργασία με τους BikeRespect έσυραν ένα φορτηγό με τα ποδήλατά τους σε μία δυναμική συμβολική δράση στην οδό Μητροπόλεως. Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου ο Θερμαϊκός γέμισε με πανιά και τα καράβια άραξαν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, φωτίζοντας τη φθινοπωρινή νύχτα. Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ και το ΣΑΣΘ η κίνηση με τα αστικά λεωφορεία σε όλη την πόλη ήταν δωρεάν από τις 16:00 μέχρι τα μεσάνυχτα.

Poster
thess_alliws-2.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα