Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Μια Κυριακή στην Ξηροκρήνη Αλλιώς!

H δύναμη της θέλησης συχνά νικά την αδράνεια. Η δράση κόντρα στην παραίτηση και τη γκρίνια, είναι αυτό που μας ωθεί στην parallaxi να κινούμε κάθε λίγο τις διαδικασίες της δράσης μας ‘’Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’. Η επιμονή μας για παρεμβάσεις στα δυτικά της πόλης είναι για μας ζήτημα συνέχειας και συνέπειας απέναντι σε γειτονιές που […]

Parallaxi
μια-κυριακή-στην-ξηροκρήνη-αλλιώς-14528
Parallaxi
parko13.jpg

H δύναμη της θέλησης συχνά νικά την αδράνεια. Η δράση κόντρα στην παραίτηση και τη γκρίνια, είναι αυτό που μας ωθεί στην parallaxi να κινούμε κάθε λίγο τις διαδικασίες της δράσης μας ‘’Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς’’. Η επιμονή μας για παρεμβάσεις στα δυτικά της πόλης είναι για μας ζήτημα συνέχειας και συνέπειας απέναντι σε γειτονιές που δεν φτάνουν όσο συχνά θα έπρεπε πρωτοβουλίες πύο αλλάζουν την καθημερινότητα. Έτσι μετά την παρέμβαση στο Δεντροπόταμο και τους Άγιους Πάντες, όπου αλλάξαμε την όψη της γέφυρας και οργανώσαμε μια υπέροχη μεσημεριάτικη μίνι παράσταση όπερας στο συσσίτιο των Αγίων Πάντων μαζί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, επιστρέψαμε για να δημιουργήσουμε ένα πάρκο. 

Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο του ‘’made in Thessaloniki 2’’ που υλοποιούμε κάθε άνοιξη στην πόλη εδώ και τρία χρόνια σχεδιάσαμε τον προηγούμενο Μάιο, τη μετατροπή ενός οικοπέδου, στην συμβολή των οδών Λαγκαδά με Αγίων Πάντων, που ήταν εγκαταλελειμμένο και είχε μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης και σκουπιδότοπο, ώστε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή ενός αστικού κήπου και να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος παραχώρησε το οικόπεδο, με την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής και με την Β’ Δημοτική Κοινότητα ενώ την μελέτη επιμελήθηκαν ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Μακρίδης και ο ειδικός στις διαμορφώσεις και αρχιτεκτονική κήπων Νίκος Μυσιρλής.

Στόχος της δράσης είναι να αξιοποιηθεί, να παραδοθεί στους κατοίκους ολοκληρωμένο ένα πάρκο, που θα λειτουργεί με ασφάλεια και με την ευθύνη της γειτονιάς. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κήπου στηρίζεται στη επαναχρησιμοποίηση 1500 περίπου λάστιχων αυτοκινήτων, μια ευγενική χορηγία της εταιρίας Ecoelastika, σε 4 ενότητες που συνδέονται άμεσα αποτελώντας ένα σύνολο που οριοθετεί έναν οργανωμένο χώρο πρασίνου και αναψυχής.

Το πάρκο είναι χωρισμένο σε περιοχές. Η πρώτη περιοχή θα αποτελεί ένα χώρο συναθροίσεων με αμφιθεατρικά καθίσματα στη μία της πλευρά, και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για μικρές παραστάσεις. Η δεύτερη, θα έχει κύριο υλικό την άμμο. Στην τρίτη περιοχή θα κυριαρχεί ένας ελεύθερος χώρος χαμηλού πρασίνου με καθιστικά, που θα λειτουργήσει ως μια νοητή παιδική χαλά αλλά και ως χώρος αναψυχής κατοίκων της γειτονιάς. Η τέταρτη περιοχή είναι η ενότητα όπου θα κυριαρχούν πυκνά και ψηλά φυτά, ενισχύοντας το πράσινο του κήπου και βελτιώνοντας το μικροκλίμα.

Στο ημιδιαμορφωμένο πάρκο έχουν ήδη συμβεί πολιτιστικές δράσεις από το Contact Art τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπονται και άλλες εκδηλώσεις στη διάρκεια του χειμώνα.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου μαζευτήκαμε οι εθελοντές και η ομάδα της Parallaxi και οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και ξεκινήσαμε με την καθοδήγηση του Νίκου Μυσιρλή τη φύτευση των 400 συνολικά θάμνων, δέντρων και δενδρυλλίων που θα αποτελέσουν την πανίδα αυτού του πάρκου. Για αρκετές ώρες κάτω από το δυνατό ήλιο η ομάδα δούλεψε εντατικά και η εικόνα του πάρκου στο τέλος της ημέρας άλλαξε. Το πράσινο άρχισε να σκιάζει το μαύρο των ελαστικών, που στην πορεία θα αποκτήσουν χρώμα με τη βοήθεια σχολείων της περιοχής που θα επέμβουν βάφοντας τα, ενώ η τελική φάση της μετατροπής του Αμφιθέατρου θα συνοδευτεί και από μια σειρά εκδηλώσεις που θα εγκαινιάσουν στην πραγματικότητα την παράδοση του στη γειτονιά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν αυτή την Κυριακή, τους εθελοντές της Parallaxi, τις αντιδημαρχίες Πρασίνου και Καθαριότητας, το γειτονικό βενζινάδικο της Ελίν. Η μεταμόρφωση του οικοπέδου παίρνει σάρκα και οστά και για όλους εμάς που περάσαμε τη χθεσινή Κυριακή φυτεύοντας σε μια γειτονιά που αγαπάμε ιδιαίτερα και θα συνεχίσουμε να επιστρέφουμε με δράσεις.

 

 

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα